Hopp til innhold

Roma ga guts til å satse på design fra vidda

– Nå har jeg styrken til å oppnå drømmen min, sier Sara Ellen Anne.

Catwalk i Alta

SAMISK DESIGN: Her går modell Christina Louise Eira med noe av det Sara Ellen AnneBuljo Eira viste fram i Alta på lørdag. Her et samiskinspirert korsett med ullsjal over.

Foto: Lena Marja Myrskog / NRK

I en liten sykrok hjemme i Masi i Finnmark, har Sara Ellen Anne Buljo Eira tilbrakt mesteparten av tida siden catwalk-forespørselen kom.

Buljo viste nemlig fram sitt nye design, «SiEvA» for første gang på catwalk i Alta på lørdag i et tjåka fullt kjøpesenter.

– Design har vært min drøm

Etter å ha vært med TV 2-serien «Min første ferie» til Roma i Italia sammen med venninnen Marie Louise Lantto våknet designerspiren i Buljo til.

– Jeg ble oppringt i mai. Jeg sa tvert ja, og da tenkte jeg at jeg har jo kjempegod tid til å sy, flere måneder jo, ler Buljo.

SiEvA designer Sara Ellen Anna Buljo Eira

INSPIRERES AV NATUREN: Vidder og skog er inspirasjonskilden til Buljo. – Jeg ønsker å ta vår flotte natur med inn i designet, sier hun.

Foto: Privat

Buljo og Lantto fikk seg nemlig en tur innom et motehus i Roma.

– Design har vært drømmen min lenge, men denne turen ga meg gutsen til å satse. Hallo, dette kan jeg også klare!

– Fantastisk

At det kommer mer samisk design gleder den velkjente stylisten Erlend Elias Bragstad.

– Det er fantastisk at samiske designere satser.

Erlend Elias

GLAD: Erlend Elias Bragstad gleder seg over nytt samisk design.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Dette er noe jeg har jobbet for i mange år, sier Bragstad.

Han var med på å arrangere den første Sapmi Fashion Week i 2018 og har de siste årene jobbet for å fremme samisk design.

Bragstad har ikke sett det aktuelle designet, men håper at SiEvA lykkes.

Stress til siste sekund

Moteshowet i Alta ble arrangert av Alta samiske språksenter i forbindelse med den samiske språkuka Sametinget arrangerte i forrige uke.

Samisk moteshow i Alta

SKINNJAKKE MED DETALJER: Her går modell Joret Eira med en SiEvA skinnjakke med påsydde pyntebånd.

Foto: Lena Marja Myrskog / NRK

Men selv om forespørselen kom i god tid, endte det likevel opp med stress til siste sekund.

For det er ikke bare design og duodji som står Buljos hjerte nært.

– Jeg måtte ta en pause fra syinga fordi vi hadde rein i gjerdet, så jeg har hatt noen lange dager. Nakke og skuldre stivnet godt til i dette stresset.

– Men hva er vel bedre enn det? Jeg liker å ha masse å gjøre.

Buljo Eira ser ikke ut til å få mindre å gjøre. Bestillingene har allerede begynt å tikke inn.

– Nå skal jeg fokusere på å få orden i alt så jeg kan starte arbeidet med min nye bedrift for alvor, avslutter Buljo Eira.

Sykroken til SiEvA designer Sara Ellen Anna Buljo Eira

HVOR MAGIEN SKJER: I denne sykroken i Masi har et nytt designermerke, SiEvA blitt født.

Foto: Privat

Korte nyheter

 • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

  Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

  Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

  Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

  Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

  Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

  Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

  – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

  – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

  – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

  – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

  – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

  Harepest
  Foto: Knut Fredrik Øi
 • Eieren fant elghund sin skutt

  Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

  Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

  – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

  – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

  Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

  Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

 • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

  NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

  Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

  Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

  Maren Benedicte Nystad Storslett
  Foto: Malene Gaino Buljo / NRK