Hopp til innhold

Roma ga guts til å satse på design fra vidda

– Nå har jeg styrken til å oppnå drømmen min, sier Sara Ellen Anne.

Catwalk i Alta

SAMISK DESIGN: Her går modell Christina Louise Eira med noe av det Sara Ellen AnneBuljo Eira viste fram i Alta på lørdag. Her et samiskinspirert korsett med ullsjal over.

Foto: Lena Marja Myrskog / NRK

I en liten sykrok hjemme i Masi i Finnmark, har Sara Ellen Anne Buljo Eira tilbrakt mesteparten av tida siden catwalk-forespørselen kom.

Buljo viste nemlig fram sitt nye design, «SiEvA» for første gang på catwalk i Alta på lørdag i et tjåka fullt kjøpesenter.

– Design har vært min drøm

Etter å ha vært med TV 2-serien «Min første ferie» til Roma i Italia sammen med venninnen Marie Louise Lantto våknet designerspiren i Buljo til.

– Jeg ble oppringt i mai. Jeg sa tvert ja, og da tenkte jeg at jeg har jo kjempegod tid til å sy, flere måneder jo, ler Buljo.

SiEvA designer Sara Ellen Anna Buljo Eira

INSPIRERES AV NATUREN: Vidder og skog er inspirasjonskilden til Buljo. – Jeg ønsker å ta vår flotte natur med inn i designet, sier hun.

Foto: Privat

Buljo og Lantto fikk seg nemlig en tur innom et motehus i Roma.

– Design har vært drømmen min lenge, men denne turen ga meg gutsen til å satse. Hallo, dette kan jeg også klare!

– Fantastisk

At det kommer mer samisk design gleder den velkjente stylisten Erlend Elias Bragstad.

– Det er fantastisk at samiske designere satser.

Erlend Elias

GLAD: Erlend Elias Bragstad gleder seg over nytt samisk design.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Dette er noe jeg har jobbet for i mange år, sier Bragstad.

Han var med på å arrangere den første Sapmi Fashion Week i 2018 og har de siste årene jobbet for å fremme samisk design.

Bragstad har ikke sett det aktuelle designet, men håper at SiEvA lykkes.

Stress til siste sekund

Moteshowet i Alta ble arrangert av Alta samiske språksenter i forbindelse med den samiske språkuka Sametinget arrangerte i forrige uke.

Samisk moteshow i Alta

SKINNJAKKE MED DETALJER: Her går modell Joret Eira med en SiEvA skinnjakke med påsydde pyntebånd.

Foto: Lena Marja Myrskog / NRK

Men selv om forespørselen kom i god tid, endte det likevel opp med stress til siste sekund.

For det er ikke bare design og duodji som står Buljos hjerte nært.

– Jeg måtte ta en pause fra syinga fordi vi hadde rein i gjerdet, så jeg har hatt noen lange dager. Nakke og skuldre stivnet godt til i dette stresset.

– Men hva er vel bedre enn det? Jeg liker å ha masse å gjøre.

Buljo Eira ser ikke ut til å få mindre å gjøre. Bestillingene har allerede begynt å tikke inn.

– Nå skal jeg fokusere på å få orden i alt så jeg kan starte arbeidet med min nye bedrift for alvor, avslutter Buljo Eira.

Sykroken til SiEvA designer Sara Ellen Anna Buljo Eira

HVOR MAGIEN SKJER: I denne sykroken i Masi har et nytt designermerke, SiEvA blitt født.

Foto: Privat

Korte nyheter

 • Reakta-aamhtese orre daatoem åådtje

  Reakta-aamhtese gaskem Jillen Njaarke jïh Øyfjellet Wind, mij edtji suehpeden 23 biejjien aelkedh, ij edtjh læjhkan aelkedh dellie. Øyfjellet Winden advokaath tuhtjieh dah fer vaenie tïjjem utnieh ryöjredidh, jïh dan åvteste krïeveme reakta-aamhtese tjuara mænngan aelkedh. Jillen Njaarken advokaath eah leah latjkes. Digkiereakta edtja minngeben våhkoen orre daatoem gaavnedh.

  Les saken på norsk.
  Loga sámegillii.

  Vindturbiner på Øyfjellet vindpark
  Foto: NRK
 • Bevilger støtte til nordsamisk språkopplæring

  Sametinget bevilger 175 000 kroner i støtte til ABC-COMPANY E- skole AS og 40 000 kroner til Loppa Sameforening for at de skal holde nordsamisk språkkurs til voksne. – I Norge er det mange folk, som ønsker og trenger undervisning i samisk. Mange har et passivt språk og de behøver trygge rammer for å begynne å bruke språket, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen i en pressemelding.

 • Doaibmabijuid goavvejagiid várás

  Dán jagi leamašan garra goavvejahki mii lea čuohcan garrasit bearrašiidda ja boazodoalloservodahkii sihke ruđalaččat ja dearvvašvuođa dáfus. Norgga Sámediggi ja Davvi Dearvvašvuohta leat čoahkkinasttán dainna áigumuššan ahte geahčadit mo sáhttet ásahit bissovaš veahkkefálaldagaid sápmelaččaide. Sámediggeráđđi Runar Myrnes Balto dadjá, ahte Davvi Dearvvašvuođas áddejit dan duođalaš dili mii leamaš, ja leatge dál fárrolaga iskamin gávdnat bistevaš doaibmabijuid ja fálaldagaid dán hárrái.

  Rein spiser fôr fordi de ikke klarer å nå ned til lav og mose. Det er flere lag med is som hindrer dem. Derfor må reineiere fôre dem selv. Det vil de helst ikke.
  Foto: Synnøve Sundby Fallmyr