Hopp til innhold

Fanger turistene med samisk kulturopplevelse

Antall reiselivsbedrifter har økt markant i Tromsø med hjelp fra nordlyset. Men én samisk gründer har troen på et helt nytt konsept, til tross for knallhard konkurranse om turistene.

Per Stian Sara

Who is the first cowboy here?

Per Stian Sara

Det spør en humørfullt Per Stian Sara turistene fra England, som er kommet til Nord-Norge og Tromsø blant annet for å oppleve samisk kultur.

– Det er konkurranse overalt i dag, men jeg tror på samiske opplevelser, sier han.

Sara startet et enkeltmannsforetak, Tromsø Lapland, for fem år siden. Da var det 20 selskaper som tilbød forskjellige aktiviteter for turister.

(Artikkelen fortsetter under videosnutten)

teaser

Hard konkurranse

Nå finnes det tredobbelt så mange selskaper innen turisme i Nord-Norges største by.

– I dag er det rundt 65 selskaper. Om vinteren tilbyr flesteparten nordlysturer for turistene, men det finnes også andre aktiviteter, inkludert samisk kultur, sier lederen i Visit Tromsø reiselivssjef Trond Øverås.

Reiselivssjefen tror imidlertid at mange vil fusjonere seg. Se hele intervjuet med Øverås.

Visit Tromsø reiselivssjef Trond Øverås forteller om økende turisme i Tromsø.

Visit Tromsø reiselivssjef Trond Øverås.

Tror interessen for samisk kultur blir større

Sara er klar for å endre enkeltmannsforetaket om til aksjeselskap, og har i dag tre ansatte og flere vikarer han benytter. Det som er det viktigste for han, er at selskapet har et helsamisk innslag.

– Det er selvfølgelig nordlys som er det største trekkplasteret, men jeg har god tro på at turistene i større grad vil komme for å oppleve samisk kultur, sier han.

Nordlys-turismen skjøt fart i Nord-Norge på grunn av en spesiell dokumentar som BBC-reporteren Joanna Lumley lagde i 2004, med tittelen: Joanna Lumley in the Land of the Northern Lights (ekstern lenke).

Dokumentaren er også vist på NRK under tittelen Drømmen om nordlyset.

Fascinert av reinkjøringen

Britene er ikke bare frelst av vinterens dansende regnbue, men også av reinkjøringen.

– Det var spesielt å sitte på sleden bak den fremste reinen, da den nest fremste rein løpte rett ved siden av. Det så ut som reinen så rett på meg mens han løpte ved siden av. Anbefaler dette varmt, sier Sue Donhegy i ren entusiasme.

Som er sikker på en ting.

– Jeg vil gjøre det igjen, sier hun.

Ønsker å bli større

I begynnelsen slet Per Stian Sara alene og måtte be om hjelp hos de nærmeste. I dag koser han seg i lag med gode kolleger.

– Flere år med hardt arbeid har gitt grunnlaget for å etablere arbeidsplass. Til neste år håper jeg å doble mannskapet, sier Sara.

Gründeren utelukker at Tromsø Lapland, vil fusjonere seg med andre selskaper.

– Dette er et hel-samisk konsept. Alle ansatte er samer og alt vi tilbyr har tilknytning til samisk kultur, forklarer Sara.

Opptil fem selskaper i Tromsø tilbyr samiske kulturopplevelser, men disse har også andre tilbud enn det samiske.

Forteller om utfordringene med Tromsø Lapland-selskapet.

Korte nyheter

  • Åarjelsaemien healsoeviermie orre åejvie åådtjeme

    Måantan Åarjelsaemien healsoeviermie sijjen jaepietjåanghkoem Tråantesne utnin.

    Dellie nænnoestin Johan Inge Greff Åarjelsaemien healsoeviermien orre åejvie sjædta.

  • Planen om nye erstatningsbygg er satt på vent

    Stortinget vedtok i forbindelse med opptrappingsplanen for psykisk helse å stanse nedbyggingen av døgnkapasiteten i psykisk helsevern.

    – Likevel ser vi at Helse Nord bygger ned. Blant annet ved å foreslå nedlegging av døgnbehandling ved de distriktspsykiatriske sentrene i Troms og Finnmark, og det er liten fremdrift i arbeidet med å bygge et nytt UNN-Åsgård for pasienter innen psykisk helsevern og rus.

    Det sa Erlend Svardal Bøe (H) i helse- og omsorgskomiteen under Stortingets spørretime i dag.

    – Nye erstatningsbygg for UNN Åsgård er en prioritet på planen over fremtidige investeringer i Helse Nord, sier Jan Christian Vestre (Ap), helse- og omsorgsminister.

    På grunn av økonomiske utfordringer er dette prosjektet satt på vent.

    Styret i Helse Nord har godkjent å etablere et midlertidig modulbygg på Åsgård for å øke kapasiteten. De har også satt av midler til vedlikehold av byggene på Åsgård, for å redusere driftsrisikoen fram til et nybygg blir realisert, sier Vestre.

    UNN Åsgård
    Foto: Eirik Hind Sveen / NRK