Hopp til innhold

Sametingsdirektøren om streiken: – Klarer å gjennomføre plenumsmøter

Lohkh saemiengïelesne.

I Norge har fagforeningene for høyere utdanning Unio og Akadmikerne ut 35.000 ansatte i streik siden forhandlingene ble brutt sist fredag. Dette rammer blant annet universiteter, høyskoler, politidistrikter og departementer.

Sametinget har nå 18 Unio-medlemmer ute i streik, noe som går på bekostning av Sametingets arbeid.

Sametingsdirektør Inger Marit Eira- Åhrèn sier at de vil klare å gjennomføre det neste plenumsmøtet, til tross for streiken.

– Det vi ser er at vi klarer å gjennomføre plenumsmøtet med de ansatte vi har på jobb nå. Vi har laget en risikovurdering som viser det, sier hun.

Likevel kan det bli utfordringer dersom flere blir tatt ut i streik, sier hun.

– Om flere ansatte blir tatt ut i streik og det fortsetter så blir det selvfølgelig utfordringer med at vi ikke har nok vi ikke har nok referenter på jobb, sier sametingsdirektøren.

Sametingets direktør Inger Marit Eira-Åhrén
Foto: Sametinget

Korte nyheter

 • Over 60 studier trekkes fra årets studieopptak

  64 studier trekkes fra årets Samordna opptak. Årsaken er sviktende søkertall og strammere økonomi.

  I alt trekkes 41 bachelor-, masterprogrammer og årsstudier, samt 23 etter- og videreutdanningstilbud, viser tall Khrono har innhentet fra de statlige universitetene og høgskolene.

  Studietilbudene er lyst ut og så blitt trukket etter at søknadsfristen var ute.

  Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet, Oslo Met, Universitetet i Sørøst-Norge og Nord universitet har trukket flest studier. (NTB)

 • Uvanlig mange lynskader i mai

  Bare hos Fremtind er det registrert over 400 skader som følge av lyn i mai. Det er flere frysere og robotklippere som har røket denne våren.

  – Det har braket løs med lyn, torden og styrtregn de siste ukene, og vi ser nå en merkbar økning i innboskader som følge av været, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind, i en pressemelding.

  Selskapet har så langt registrert 127 flere lynskader i mai i år, enn de gjorde i mai 2023. Det er også en økning i vannskader etter styrtregnet.

  – Vi får meldt lynskader gjennom hele året, også på vinteren, men høysesongen er vanligvis i juni, juli og august. I år har det så langt vært spesielt mange allerede i mai, sier Hofstad-Nielsen.

  lyn vesterålen
  Foto: Marius Lauritzen
 • NHO: Håper på færre lovbrudd i år

  3 av 5 ungdommer hadde i 2023 en sommerjobb hos en bedrift som brøt arbeidsmiljøloven. Tallene fra LOs sommerpatrulje i Troms og Finnmark har ført til tiltak før årets sommer. NHO, som representerer bedriftene, opplyser at de aktivt oppdaterer medlemmene om arbeidsmiljøloven.