NRK Meny
Normal

– Makt er noe man tar

SE valgsendingen her.

Sametinget
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Den første valgsendingen på NRK2 tirsdag kveld bar ikke preg av steile fronter mellom de fire presidentkandidatene. Hovedtemaet var Sametingets makt og myndighet.

– Det er ikke alltid slik at makt er noe som må gis. Politisk makt og myndighet er noe man må ta, sa Árjas kandidat, Laila Susanne Vars.

Hun sa videre at dette er et ansvar samepolitikerne må ta hvis de skal fremme interessene til det samiske folk overfor storsamfunnet.

En del av grunnlaget var NRK Sápmis meningsmåling som ble offentliggjort i forrige uke. Her svarte 54,5 prosent av sametingsvelgerne at Sametinget ikke bør få større makt og myndighet. 36,8 prosent svarte ja på spørsmålet.

– Staten må adoptere våre vedtak

Heller ikke Aps presidentkandidat var tilfreds med nivået på makt og myndighet.

Ideelt skulle det vært slik at Sametinget bestemmer hva staten skal gjøre i forhold til samene. Så kunne staten ha adoptert de samiske vedtakene, og så sette dem ut i livet. Så langt er vi ikke kommet, sa Vibeke Larsen.

Hun la til at de kjempet om mer makt av hensyn til kultur, språk og næringer.

– Ap har gjort en del, men vi ønsker enda større fremgang i samesaken. Det jobbes internt i partiet, sa Larsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aili Keskitalo og Helge Guttormsen

NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo og Sps kandidat Helge Guttormsen.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

– Er norske myndigheter våre venner?

I meningsmålingen kom det også fram at nesten sju av ti velgere svarer at Sametingets avgjørelser og vedtak har ingen eller liten betydning for dem direkte.

– Vi diskuterer og behandler mange saker hvor Sametinget ikke har avgjørende myndighet. Vi kan ikke love og garantere løsninger. Derfor ser jeg helt klart at vi må ha mer makt, sa NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo i tv-sendingen.

Hun spurte også om «norske myndigheter er våre venner».

– Ønsker de virkelig at vi skal lykkes. Noen ganger virker det som om de jobber i mot oss. Vi får blant annet ikke ressursene som er nødvendig, sa Keskitalo.

Neste tv-sending om sametingsvalget er tirsdag 27. august klokken 19.45 på NRK2.