Hopp til innhold

Sametinget avviser erstatningskrav

Et gammelt hus som ble revet i fjor sommer, førte til at Sametinget og to privatpersoner fikk et erstatningskrav på nærmere 150.000 kroner. Dette kravet avviser nå både Sametinget og privatpersonene.

Augusthuset i Storfjord i Nord-Troms
Foto: Randi Sjølie / Sametinget

Striden dreier seg om et våningshus og uthus i Indreberg i Storfjord kommune i Nord-Troms. Om det er kvener, finner eller samer som har bygd det, er en del av uenighetene. Et annet konflikttema er hvem den rettmessige eieren av huset er.

Den bitre konflikten i Storfjord har en lang og innviklet historie . Både huset og deler av uthuset som det krangles om, er revet og kjørt på fyllinga. Sametinget ga for to år siden 175.000 kr til restaurering av uthuset.

Krever nesten 150.000 kroner

Advokat Eli Øverås hevder at Sametinget har bidratt til å tillegne seg hennes klient Karl Harry Ambrahamsens eiendom på urettmessig vis.

– Sametinget var allerede sommeren 2011 fullstendig klar over at ingen av bygningene hadde sin bakgrunn i samisk kultur, men valgte likevel å opprettholde registreringen av dem som automatisk fredete samiske kulturminner fram til 16. januar 2014, skriver advokaten i kravet til Sametinget.

Advokaten mener at Sametinget og Else-Marie og Jan Gunnar Guttormsen er solidarisk ansvarlige for det økonomiske tapet Abrahamsen har lidt som følge av de problemene han gjennom flere år ble påført med hensyn til rivningstillatelsen, tapet omfatter advokatkostnadene og i tillegg Abrahamsens egen tidsbruk i anledning saken, totalt kr. 122 250,-.

Sametinget har vurdert kravet og finner ikke at de på noe som helst grunnlag er ansvarlig for de angivelige kostnadene til Karl Harry Abrahamsen.

«Vern av kulturminner gir som hovedregel ikke grunnlag for erstatning. Sametinget har heller ikke hatt et arbeidsgiveransvar i denne saken», skriver Sametinget i brevet til hvor de avviser kravet.

Begge parter avviser krav

Videre mener advokaten at Else-Marie og Jan Gunnar Guttormsen alene er ansvarlige for det økonomiske tapet Abrahamsen har lidt som følge av at de forsøkte å forhindre gjennomføringen av rivningsarbeidet, totalt kr. 24 958,20.

Else-Marie og Jan Gunnar Guttormsen har også avvist kravet rettet mot dem.

I saken har Sametinget undersøkt offentlige register og forholdt seg til dem som i følge disse har vært hjemmelshaver for den aktuelle eiendommen.

«Else Marie og Jan Gunnar Guttormsen ble bevilget tilskudd i henhold til dette. Tildeling av offentlige tilskudd gir ikke arbeidsgiveransvar. Sametinget har godkjent mottatt redegjørelse fra Guttormsen som dokumentasjon på utførte arbeider og når det gjelder bruk av allerede utbetalt tilskudd. Den resterende delen av tilskuddet er trukket inn og tilskuddssaken er dermed avsluttet. Sametinget vil derfor avvise et hvert krav på erstatning i denne saken, skriver Sametinget i brevet.»

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP