Hopp til innhold

Rett i strupen på Keskitalo

Sametingspresident Egil Olli (Ap) gikk til frontalangrep mot NSRs gruppeleder Aili Keskitalo straks møtet startet.

Egil Olli
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo svarte på kort på sametingspresidentens angrep.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Det er Aili Keskitalo, Norske Samers Riksforbund og Samefolkets Parti som ikke tar ansvar. Det er ikke sant som Aili Keskitalo sa i sin landsmøtetale, at vi ikke har visjoner, sa Olli.

GULDAL: Fallehii Keskitalo

Presidenten brukte siste del av sametingsrådets beretning om virksomheten til å svare på Aili Keskitalos tale til landsmøtet i NSR i helgen.

- Overtok saker Aili ikke klarte å løse

- Hun sa at "våre politiske konkurrenter ikke har noen visjoner". Dette er overhode ikke sant. Vi har styrt i et år og det har gått bra. Vårt råd overtok saker som Aili Keskitalo og hennes råd ikke hadde klart å løse. Dette har vi gjort noe med, sa Olli.

Han minnet også om at det var Keskitalo som kastet kortene.

- Vi tok et ansvar i denne situasjonen. Sakene senere i dag viser at vi har klare visjoner for det samiske samfunnet, sa Olli.

Aili Keskitalo svarte kort på kritikken:

- Jeg vet ikke om jeg skal ta det som ros at deler av min landsmøtetale tar en del av presidentens beretning. Likevel skal jeg ikke gå inn i en polemikk med presidenten her, svarte NSRs gruppeleder Aili Keskitalo.

- Presidenten lovte god dialog med opposisjonen da han overtok i fjor. Institusjonsmeldingen viser at dette ikke er tilfelle, sa Keskitalo.

Korte nyheter

 • Boazodoallofierpmádat elfápmoloktema vuostá

  Finnmárkku ja Davve-Romssa boazodoallit leat ásahan boazodoallofierpmádaga elfápmoloktema vuostá.

  – Dát lea fierpmádat daidda geat šaddet gillát ređđehusa elfápmo- ja industriijaloktema geažil, čuvge Per John Anti. Son lea okta dain gii lea fierpmádaga duogábealde.

  Borgemánu 8. beaivve jagis 2023 almmuhii ráđđehus áigomušaid lasihit elfápmo- ja industriijadoaimmaid Finnmárkkus. Muolkkuid elektrifiserema oktavuođas dárbbašuvvo eambbo elrávdnji guovllus.

  Samepolitihkkáriid bealis ledje garra reakšuvnnat áigomušaide. – Suorggahahtti, dajai sámediggeráđđelahttu Maja Kristine Jåma.

  – Dál leat 24 bieggaindustriijaprošeavtta boazodoalloguovlluin, maid mii dovdat. Šaddá roassun boazodollui jus oktage dáin čađahuvvo, váruha Anti.

  Duorastaga ja bearjadaga lágida Sámediggi boazodoalloseminára Álttás. Fáddán lea sisabahkkemat boazodoalloeatnamiin, ja mo dáid eastadit vai buoremusat gáhttešii boazoguohtumiid.

  Les på norsk

  Per John Anti
  Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK
 • Samler inn penger til mannen som skøyt tre bjørner

  Det er nå opprettet en spleis for reineieren som skøyt ei binne og to bjørneunger i mai i fjor. De ble skutt i Lierne i Trøndelag.

  Reineier Odd Bjørnar Bjørkås ble dømt til seks måneders fengsel i lagmannsretten, og Bjørkås ønsker nå å prøve saken for den internasjonale domstolen.

  Pengene som samles inn skal brukes til å dekke advokatkostnader og for at han skal kunne dekke nødvendig kostnader med oppsyn og fôring av reinsdyrflokken, mens han soner fengselsstraffen.

  Forsvarer Brynjar Meling, reineier Odd Bjørnar Bjørkås og politiadvokat Amund Sand fotografert i Trøndelag tingrett i februar i år.
  Foto: Svein Egil Hatlevik
 • Reindriftsnettverk mot kraftløftet

  Reineiere i Finnmark og Nord-Troms har sammen etablert Reindriftsnettverk mot kraftløftet.

  – Dette er et nettverk for alle reineiere som blir rammet av regjeringens «Kraft- og industriløft Finnmark», opplyser Per John Anti. Han er en av initiativtakerne til nettverket.

  8. august 2023 lanserte regjeringen planer for en satsing på kraft og industri i Finnmark. Det økte kraftbehovet skjer i forbindelse med planene om å elektrifisere Melkøya.

  Fra samepolitisk hold har regjeringens kraftpakke ført til kraftige reaksjoner. – Sjokkerende, uttalte sametingsråd Maja Kristine Jåma.

  – Det er per i dag 24 vindkraftprosjekter i reindriftsområder i Finnmark og Nord-Troms, som vi kjenner til. Det vil bli katastrofale følger for reindrifta i disse områdene hvis noen av disse realiseres, advarer Anti.

  På torsdag og fredag arrangerer Sametinget reindriftsseminar i Alta. Tema er inngrep i beiteland, samt hvordan håndtere disse på best mulig måte for bevaring av beiteland.

  Loga sámegillii

  Per John Anti med rein i gjerde
  Foto: Lena Marja Myrskog / NRK