Hopp til innhold

Reineier: – Vindkraftutbyggerne har ikke lært noe av Fosen-dommen

Kort tid etter at Høyesterett slo fast at Norges to største vindparker er ulovlige presenteres nye vindkraftplaner i reindriftsområde.

Ánde Niillas Utsi

NEGATIV TIL VINDTURBINER: Reineier Ánde Niillas Utsi har ikke en millimeter beiteland å gi til vindkraftindustrien. – Bare hold dere unna oss! er hans beskjed.

Foto: EILIF ASLAKSEN / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det er skremmende å høre om vindkraftplanene i vårt sommerbeite. Det vil bety at vi atter en gang mister beiteområder. Dette er kalvingsområde og reinen søker hit på varme dager for å avkjøle seg.

Det sier Ánde Niillas Utsi i Čorgaš reinbeitedistrikt til NRK.

Nordkynhalvøya har allerede et vindkraftverk på Gartefjellet sør for Kjøllefjord i Lebesby kommune. Reineierne har dårlige erfaringer med det lille anlegget på 17 turbiner.

– Reinen skyr neset der vindkraftanlegget ligger. Med vindanlegget er det kommet vei. Det har medført større ferdsel, forklarer Utsi.

Ánde Niillas Utsi

– Ikke lært noe

Nyheten om de vindindustriplanene i Gamvik kommer drøye tre uker etter at Høyeseretts storkammer enstemmig slo fast at samers rettigheter ble krenket da vindkraftanlegg ble bygget på Fosen.

Vindkraftutbyggingen på Storheia og Roan i Trøndelag var i strid med urfolks rettigheter. Vedtakene om konsesjon og ekspropriasjonstillatelse derfor er ugyldige.

Sissel Stormo Holtan

NEGATIV TIL VINDTURBINER: Reineier Sissel Stormo Holtan på Fosen vil ha 151 vindturbiner fjernet på Fosenhalvøya. – Høyesterett har slått fast at de står der ulovlig, påpeker hun.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– De ser ikke ut til utbyggerne har lært noe av Fosen-dommen når de fortsatt prøver å etablere vindindustri på reinbeiteområder. Det er beklagelig, sier Utsi.

Den planlagte vindparken skal etter bedriftens planer plasseres på Sandfjellet, sør på Nordkynnhalvøya.

– Arbeidsplasser og fornybar kraft

Det er det finske energiselskapet ST1 som står bak planene.

Prosjektleder Harald Dirdal i Grenselandet AS bisto med informasjon da vinkraftplanene i Gamvik ble presentert på tirsdag.

Det er iFinnmark (innlogging kreves) som først omtalte denne saken.

– Dette er et ledd i en større mulighet som Finnmark har til å skape industri, billig og fornybar kraft. Gamvik har alt som skal til, forklarer Dirdal til avisa.

Harald Dirdal

VINDINDUSTRI I REINDRIFTSOMRÅDE: Prosjektleder Harald Dirdal i Grenselandet AS.

Foto: Lasse Østmo / NRK

Konsesjonssøknaden er ennå ikke sendt til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Grenselandet AS jobber med saken.

Behandling av vindkraftsaker tar i snitt 5,5 år. Det skriver Riksrevisjonen i en rapport.

Dersom en sak klages inn for Olje- og energidepartementet, forlenges saksbehandlingen med ytterligere to år.

Dirdal anslår at byggetiden vil ligge på mellom to og tre år.

Utbygningskostanende estimeres til rundt 4 milliarder kroner.

Driftstiden anslås til å ligge på rundt 30 år.

Positive til planene

Tirsdag ble planene for den nye vindparken lagt fram for formannskapet. 19. november skal saken behandles i ekstraordinært kommunestyre.

Alf Normann Hansen, ordfører Gamvik (SV)

POSITIV: Ordfører Alf Normann Hansen.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Dette er en veldig god nyhet som kan gi mulighet for mange arbeidsplasser til kommunen. Det er også en tilførsel av kraft som vi sårt trenger, sier ordfører Alf Normann Hansen (SV) til iFinnmark.

Kommunen ser for seg både arbeidsplasser og skatteinntekter.

– Vi ser for oss store inntekter, flere arbeidsplasser og et godt næringsliv for Gamvik. Dette vil ha gode ringvirkninger for kommunen, tror sier Marius Nilsen (Sp).

Nilsen tror det vil jobbe 100 til 150 personer på vindparken.

Klare til kamp

Reineierne er klare til kamp.

– Vi har allerede sagt klart ifra at vi ikke ønsker et samarbeid med utbyggerne. Vi vil heller ikke ha mer dialog med dem. Våre beiteområder er ikke til salgs. Vi er heller ikke til salgs, understreker reineier Ánde Niillas Utsi.

Styret i Reinbeitedistrikt 9 har gjort følgende enstemmige vedtak:

«Styret i Reinbeitedistrikt 9 ønsker ikke på noen måte å gå inn i forhandlinger med St1 om dette. Der er kalvingsområder på begge sider av både Rovruráššá og Vuokkaráššá. Det er særdeles viktige luftingsområder, flytteveier og trekkveier inn og ut av området. Det er uaktuelt for Reinbeitedistrikt 9 å forhandle på dette.»

Vindmøllepark

SKYR VINDTURBINENE: Kjøllefjord vindpark startet produksjonen i oktober 2006. Reinen skyr fortsatt dette området.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Korte nyheter

  • Eambbosat guldalit podkasttaid, muhto eai háliit máksit dan ovddas

    Eambbo ja eambbo olbmot guldalit podkasttaid, muhto guorahallan čájeha ahte unnit ja unnit olbmot háliidit máksit dan ovddas.

    45 proseanta álbmogis leat guldalan podkasttaid maŋemus jagi, čájehit «Den store podraportten» varas logut.

    Sin searvvis lea okta viđa olbmos geat mákset guldalit. Dát lea sullii seamma dásis go diibmá, muhto raporta čájeha ahte máksindáhttu njiedjá nuppi jagi maŋŋálaga.

    24 proseanta dadjet ahte sii leat mielas máksit podkastta ovddas vai eai dárbbaš máidnosiid gullát, ja 17 proseanta leat mielas máksit eksklusiiva sisdoalu ovddas. Dat lea njiedjan 41 proseanttas ja 38 proseanttas guovtti jagis.

    Raportta čállit čilgejit ahte sivvan dasa lea «dat áigi mas eallit», mas eambbosat geahččalit unnidit ruhtageavaheami haddegoargŋuma ja alla reanttuid geažil.

    (NTB)

    7c3NtSK-QFY
    Foto: Thomas Brun / NTB
  • Tilbyr gratis helsekontroll

    Les på lulesamisk.

    Du som bor i Hamarøy kommune og er mellom 40 og 79 år, kan nå få en helsekontroll uten å betale for det.

    29. april startet Saminor 3-undersøkelsen i Hamarøy kommune, og varer fram til 14. mai.

    Alle som deltar får tilbakemelding på blant annet blodtrykk og om de er i faresonen for å utvikle diabetes. Kommunen får ikke vite noe om helsen til enkeltpersoner.

    – Et veldig godt tilbud jeg håper alle takker ja til, sier kommuneoverlege Elisabeth Richter i en pressemelding på kommunens nettside.

    – Vi får en anonym oppsummering av resultatene etterpå. Det er nyttig når vi skal planlegge helsetjenester i årene som kommer. Jo flere som deltar, jo bedre rapport får vi, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i pressemeldingen.

    Kommunen tilbyr gratis buss til helsesjekken på Storjord, der Saminor har etablert en midlertidig helsestasjon.

    Femti kommuner er med i Saminor 3. For første gang i Norge skal en befolkningsundersøkelse også forsøke å kartlegge hvordan fornorskningspolitikk og andre verdenskrig påvirker helsa vår i dag.

  • Melder seg inn i Norske kjernekraftkommuner

    Norske kjernekraftkommuner (NKK) har invitert samtlige fylkeskommuner og kommuner i landet til å bli medlem av organisasjonen. I den forbindelse bes det også om at kommuner legger frem sak til politisk behandling der det tas stilling til medlemskap.

    Kommunestyret i Hamarøy vedtok i dag med 15 mot to stemmer å melde seg inn i NKK og betale årskontingent tilsvarende 20 000 kr for 2024 for å tilegne seg mer informasjon om kjernekraft.

    Ordfører Britt Kristoffersen Løksa er skeptisk til vindkraftutbygging, og mener at det er arealkrevende og har mange potensielle konflikter, blant annet med reindrift og fugleliv, og mener kommunen bør utforske mulighetene med kjernekraft.

    – Begrunnelsen for min del er at kjernekraft er umodent, men det å delta i norske kjernekraftkommuner synes som en meget god mulighet til å være med og påvirke politikken og tilrettelegging av regelverk for noe som potensielt kan komme å være aktuelt i framtida, sa Løksa under kommunestyret.

    Per-Elling Braseth Ellingsen (SV), som stemte i mot, mener det blir et påskudd for å unngå å se på alternative løsninger som energieffektivisering, som sol og vind.

    – Norge som land har ingen store fordeler utover thoriumforekomster til å drive med kjernekraft. I hvert fall ingen fordeler når det gjelder vann og elver, og det som trengs til kjøling for kjernekraft. Jeg ser ikke noen grunn til å bruke 20 000 eller 10 000 kroner på å være med på dette. Heller bruke de pengene på andre områder hvor vi har komparative fortrinn, som vannkraft, vindkraft, og bølgekraft for den saks skyld.

    Organisasjonen NKK etableres formelt under årsmøtet 31. mai 2024. Ordfører deltar på vegne av Hamarøy kommune.