Hopp til innhold

– NSR vil løse læreboksituasjonen med medisin utgått på dato

– Det er meningsløst å bare pøse på med nye millioner kroner ukritisk til samisk lærebokproduksjon slik NSR ønsker det, sier sametingsråd Jørn Are Gaski (Ap).

Jørn Are Gaski
Foto: Piera Balto / NRK

Han mener at Norske Samers Riksforbund (NSR) har behov for å markere seg når de nå foreslår å øke støtten til nyproduksjon av samiske læremidler med tre millioner kroner.

- Dette blir som å bruke gårsdagens løsning på dagens utfordringer. Det vil jeg advare mot, sier Gaski.

Bevilget 20 millioner uten resultat


Han viser til at Sametinget tidligere har bevilget mye penger til samisk lærebokproduksjon uten at alle bøker er blitt ferdiggjort.

– Nå er det jammen på tide å få en gjennomgang av alle prosjekter som ikke er gjennomført innen tidsfristen. Den siste restansenlista utgjør 20 millioner kroner, forteller Gaski.

– I stedet for å bruke medisin utgått på dato, er det nå på tide å se med nye og friske øyne på utfordringene innenfor den samiske læremiddelsituasjonen.

Arbeiderpartiet og sametingsrådet vil satse mer på oversetting og ressurskole og følger opp med en bevilgning på 5,5 millioner kroner til strategisk plan.

– I tillegg skal vi nedsette et utvalg som for å utrede en bedre og mer effektiv læremiddelproduksjon, forteller Gaski.

Korte nyheter

 • Unnit áitagat pride vuostá

  Les på norsk:

  Politiija sihkarvuođabálvalus ain registrere áitagiid pride vuostá, muhto lohku lea unnit go diibmá. Dan muitalit Aftenposten:ii.

  – Leat registrerejuvvon kroava áitagat, leat dego terroráitagat, nu go terrorfallemat, muitala politiija sihkarvuođabálvalusa seniorráđđeaddi Eirik Veum.

  Muhto lohku njiedjá. Veum muitala ahte sis lea dakkár ipmárdus ahte pride áittalohku lea unnit go diibmá.

  Oslo politiijat leat ovtta oaivilis dasa.

  - Dán rádjái eai leat Oslo politiijat ožžon čielga, duođalaš áitagiid, dadjá doaibmi bálvalusaid jođiheaddji Martin Strand.

  Pride Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Færre trusler mot pride enn i fjor

  PST sier til Aftenposten at de fortsatt registrerer trusler mot pride, men antallet er mindre enn i fjor.

  – Det er registrert trusler som grenser opp mot det som er ulovlig, som å true med terror, forteller seniorrådgiver Eirik Veum i PST til avisen.

  Men antallet går nedover. Veum opplyser at PSTs inntrykk er at antallet pride-trusler er noe mindre enn i fjor.

  Noe også Oslo-politiet er enig i.

  – Per nå har ikke politiet i Oslo mottatt konkrete, alvorlige trusler, sier Martin Strand som er lederen for felles enhet for operative tjenester i Oslo politidistrikt. (NTB)

  Pride-paraden i Oslo 2018.
  Foto: NTB
 • Utslipp og forbruk fra fossilt brensel rekordhøyt i 2023

  Selv om fossilt brensel utgjorde litt mindre av verdens energimiks i fjor, ble forbruket rekordhøyt. Det ble også utslippene fra energiforbruk, viser rapport fra Statistical Review of World Energy.

  Rapporten viser at den fossile andelen i energimiksen utvikler seg ulikt i ulike regioner. I Europa falt den fossile andelen til under 70 prosent for første gang siden den industrielle revolusjon.