Hopp til innhold

Foreslår tre milioner mer til læremidler

Norske Samers Riksforbund (NSR) vil øke støtten til nyproduksjon av samiske læremidler med tre millioner neste år.

Aili Keskitalo på talerstolen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Læremiddelsituasjonen i den samiske skolen er godt kjent. Det var skuffende å konstatere at regjeringen ikke økte bevilgningen til dette i forslaget til Statsbudsjett, sier NSRs presidentkandidat, Aili Keskitalo.

Må vise større vilje

Hun mener Sametinget selv må vise en klar vilje til å prioritere læremiddelproduksjonen.

– Vi håper selvsagt å få flertall for dette, sier Keskitalo.

Hun viser til at Sametinget har fått klare signaler fra skoler og lærere om at det er størst behov for produksjon av nye læremidler etter Kunnskapsløftet. NSR ønsker derfor å øremerke økningen i årets budsjett til nyproduksjon.

– Vi er klar over at vi med denne økningen bare er et stykke på vei for å gi våre barn et fullgodt læremiddeltilbud. Samtidig må vi huske på at det også er en utfordring å skaffe nok fagfolk til å utvikle læremidlene, sier Keskitalo.

Korte nyheter

 • Unnit áitagat pride vuostá

  Les på norsk:

  Politiija sihkarvuođabálvalus ain registrere áitagiid pride vuostá, muhto lohku lea unnit go diibmá. Dan muitalit Aftenposten:ii.

  – Leat registrerejuvvon kroava áitagat, leat dego terroráitagat, nu go terrorfallemat, muitala politiija sihkarvuođabálvalusa seniorráđđeaddi Eirik Veum.

  Muhto lohku njiedjá. Veum muitala ahte sis lea dakkár ipmárdus ahte pride áittalohku lea unnit go diibmá.

  Oslo politiijat leat ovtta oaivilis dasa.

  - Dán rádjái eai leat Oslo politiijat ožžon čielga, duođalaš áitagiid, dadjá doaibmi bálvalusaid jođiheaddji Martin Strand.

  Pride Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Færre trusler mot pride enn i fjor

  PST sier til Aftenposten at de fortsatt registrerer trusler mot pride, men antallet er mindre enn i fjor.

  – Det er registrert trusler som grenser opp mot det som er ulovlig, som å true med terror, forteller seniorrådgiver Eirik Veum i PST til avisen.

  Men antallet går nedover. Veum opplyser at PSTs inntrykk er at antallet pride-trusler er noe mindre enn i fjor.

  Noe også Oslo-politiet er enig i.

  – Per nå har ikke politiet i Oslo mottatt konkrete, alvorlige trusler, sier Martin Strand som er lederen for felles enhet for operative tjenester i Oslo politidistrikt. (NTB)

  Pride-paraden i Oslo 2018.
  Foto: NTB
 • Utslipp og forbruk fra fossilt brensel rekordhøyt i 2023

  Selv om fossilt brensel utgjorde litt mindre av verdens energimiks i fjor, ble forbruket rekordhøyt. Det ble også utslippene fra energiforbruk, viser rapport fra Statistical Review of World Energy.

  Rapporten viser at den fossile andelen i energimiksen utvikler seg ulikt i ulike regioner. I Europa falt den fossile andelen til under 70 prosent for første gang siden den industrielle revolusjon.