Olli til AWG igjen

Sametingspresident Egil Olli representerer Samisk parlamentarisk råd på årets Arctic Winter Games i Canada.

Sametingspresident Egil Olli under åpningen av AWG 2010.

1. Sametingspresident Egil Olli under åpningen av AWG 2010 i Grande Prairie, Alberta, Canada.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg gleder meg, sier Olli. Han reiser til Canada sammen de samiske deltakerne på torsdag 1. mars.

Arctic Winter Games (AWG) arrangeres 4. til 10. mars i byen Whitehorse i den canadiske provinsen Yukon. AWG er vinterleker for ungdom fra de arktiske områdene, og til årets leker er det ventet cirka. 2000 deltakere og ledere.

Under AWG konkurreres det i mange forskjellige idretter. De ulike idrettskonkurransene og et spennende kulturprogram, gir deltakerne arenaer hvor de vil prestere, underholde og inspirere hverandre.

Styrker samhørigheten mellom urfolk

Samisk ungdom har siden 2004 vært deltagende i Arctic Winter Games. De har gjennom deltakelse i lekene fått mulighet til å delta i et stort internasjonalt idrettsarrangement, konkurrere med andre utøvere fra andre land og kulturer, og fått presentert sin kultur til et bredt publikum på en svært positiv måte.

Til årets AWG vil 24 skiløpere og et jentelag i fotball, samt to unge joikere, representere Sápmi.

Sametingene i Norge, Sverige og Finland er opptatt av å motivere unge samer til å satse på idrett på et høyt nivå, både nasjonalt og internasjonalt. Den samiske idrettsbevegelsen er en viktig kulturformidler på tvers av landegrensene og også internasjonalt i konkurranser som de arktiske vinterlekene.

Sametingspresident i Norge, Egil Olli, vil representere Samisk parlamentarisk råd under lekene i Whitehorse. Her vil han overvære de samiske ungdommene i konkurransesammenheng, dele ut medaljer, og møte representanter for lekene. Olli var også i Canada for to år siden under de arktiske vinterlekene i Grande Prairie, Alberta.

– For to år siden hadde jeg æren av å overvære Arctic Winter Games i Grande Prairie i Canada. For meg var dette en stor opplevelse. Jeg fikk oppleve at deltakelsen styrket samhørighet mellom de samiske ungdommene som kom fra norsk, svensk og finsk side av Sápmi. I tillegg ble samhørigheten vi følte med de andre urfolksgruppene og arktiske befolkningsgruppene som deltok i disse lekene ytterligere styrket, sier sametingspresident Egil Olli.