Rypejeger er sint på nye jaktregler

Steinar Sørensen (63) fra Kirkenes mener det er umulig å jakte lovlig etter at Finnmarkseiendommen kom med nye jaktregler.

Steinar Sørensen

Steinar Sørensen med jakthunden Tell.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Den erfarne rypejegeren er klar for årets rypejakt, men han klarer ikke helt å glede seg. FeFo har nemlig innført nye regler for småviltjakt, og disse reglene er ikke lette å leve opp til, sier Sørensen.

Det største problemet er alle de nye jaktsonene fylket er delt opp i. Nå må man melde i fra til FeFo når man er ferdig i et område og skal inn i en annen sone.

– Jeg vet ingen annen råd enn å sende røyksignaler til FeFo, for det finnes jo ikke dekning alle steder i Finnmark, og ikke har man med seg datamaskin på jakt heller, sier Sørensen oppgitt.

Nye soner i fylket

For ham og de to jaktkameratene hans er det ikke så enkelt å vite akkurat hvilken sone man ska jakte i, for det kommer an på vær å vind hvor det passer å jakte.

De nye reglene krever at man når man kjøper jaktkort vet akkurat hvilken sone man kommer til å jakte i og nøyaktig tidspunkt.

Fylket er altså delt inn i 130 jaktsoner. Før kjøpte man kort enten for hele fylket, eller pr. kommune, og det var heller ikke nødvendig med denne registreringen når man flytter på seg.

Steinar Sørensen har jaktet i snart 40 år, og han ser forandringene tydelig. For det første er det mindre ryper nå, og for det andre er det blitt flere å flere regler å forholde seg tid.

– Jeg kommer sikkert til å være sint på FeFo alle de fem dagene jeg er på jakt. sier han.

Dette er nytt i år

Fylket er delt inn i 130 jaktfelt. Jegerne skal oppgi jaktfelt før jakta tar til. Som tidligere er det innført dagskvoter for hønsefugl. Jaktkortene skal aktiveres før jaktstart.

Ved aktivering av jaktkortet, oppgir jegerne i hvilket av de 130 jaktfeltene de planlegger å jakte, dag for dag. Aktiveringen er ikke bindende, og man står fritt til å jakte andre jaktfelt innenfor sin kortkategori.

Sesongkort skal aktiveres på www.smavilt.no før jakt enten via internett eller hos lokal jaktkortselger. Aktiveringen og fangstrapportering skjer etter innlogging med jaktkortnr og passord.

– Mange har misforstått reglene

De nye reglene skaper tydeligvis mye forvirring, sier småviltansvarlig Einar Asbjørnsen ved FeFo. Han tror at reglene misforstås av mange, men at det går seg til når folk venner seg til endringene.

– Det er ikke meningen at man skal rapportere underveis, men rapportere etter jaktslutt hvor man har jaktet, hvis man har krysset jaktsonene, poengterer Asbjørnsen.

For finnmarkinger er det lov å jakte i hele kommunen, selv om man har kjøpt kort for bare en bestemt sone innenfor kommunen. Det samme gjelder for hele fylket når man kjøper jaktkort for hele fylket.

Rypejakta i Finnmark starter 10. september.Korte nyheter

 • Utenriksministere møtes i Tromsø

  Utenriksministre fra fire land møtes når Barentsrådet holder møte i Tromsø i 26. oktober. Norges Anniken Huitfeldt, Finlands Pekka Olavi Haavisto, Russlands Sergej Lavrov og Islands Gudlaugur Thór Thórdarson bekrefter sin ankomst, skriver Nordlys. Barentsrådet er et regionalt samarbeidsforum for utvikling av Barents-regionen. Norge har de to siste årene hatt formannskapet og nå overtar Finland roret.

  Sergej Lavrov
  Foto: AP
 • Håper Fosen-dommen blir en vekker

  Forsker Susanne Normann håper Fosen-dommen blir en vekker både for myndighetene og utbyggerne, skriver Europower Energi. – Samene har følt seg fullstendig overkjørt av vindkraftutbyggerne, sier Normann. Hun har nylig levert sin doktoravhandling om klimatiltak i urfolk-sammenheng i Brasil og Norge, herunder vindkraftutbygging i sørsamiske områder.

  Susanne Normann
  Foto: Nordlandsforskning
 • LAN med fokus på slektsgransking

  – Dette skal bli skikkelig morsomt og spennende. Det uttaler initiativtakerne for den første slekts-LAN noensinne Peter Berg Mikkelsen og Ragnhild Lien i det lulesamiske senteret Árran i Hamarøy. Arrangementet går for seg på lørdag i Árran, og arrangementet er åpent for alle som er interessert i slekt og slektsforskning. Arrangementet er en del av den samiske språkuka Giellavahkko. Les mer om det her.

  Peter Berg Mikkelsen, Ragnhild Lien Slekts-LAN
  Foto: Sander Andersen / NRK