Hopp til innhold

NSR skuffet over NRK

– Vi forventer at kringkastingssjef i NRK, Hans-Tore Bjerkaas, kommer med en beklagelse for måten urfolk er blitt fremstilt på, i tv-serien "Den store reisen", sier sametingsrepresentant Gunn-Britt Retter(NSR).

Gunn Britt Retter
Foto: NRK

Norske Samers Riksforbund (NSR) syns det er skremmende at kringkastingssjefen ikke tar inn over seg kritikken, om at tv-serien "Den store reisen" er et overtramp overfor urfolkene som medvirker i programmene.

– NRKs holdning overfor urfolk er betenkelig, sier Retter.

Flere antropologer har reagert på måten Waorani-stammen fremstår i tv-serien.

Også tidligere FN-leder for urfolk, Ole Henrik Magga, reagerer med avsky etter at han ble kjent med at NRK har betalt idianerene for å kle av seg.

– Jeg synes det er veldig ubehagelig at de leker med mennesker på denne måten. Det viser at de ikke har respekt for menneskeverdet, sier Magga.

Usynlige i media

Retter mener at NRK som allmennkringkaster har et ansvar for å gi et korrekt bilde av minoriteter og urfolk, og ikke mystifisere disse gruppene.

– I dag er saker om urfolk er så godt som usynlige i det nasjonale nyhetsbildet, sier Retter.

Mister kompetase

Derfor synes Retter at det er bemerkelsesverdig at statskanalen legger ned urfolksmagasinet ”Dávgi”, som NRK Sámi Radio har produsert for NRK. Det er viktig at det fins arenaer hvor urfolks historier blir presentert på en ordentlig måte.

– Det er også interessant at nysatsningen ”Den store reisen” kommer omtrent samtidig med at kanalen legger ned urfolksmagasinet ”Dávgi”, sier Retter.

– Å betale en indianerstamme for å kle seg nakne for kamera bidrar ikke til å øke kunnskapen og forståelsen for andre folks kulturer og levesett, sier hun.

Ikke betenkelig

Informasjonssjef Sigurd Sandvin i NRK sier at NRK lytter til kritikken, og at de har stor respekt for reaksjonene som tv-serien har skapt.

– Men vi opplever tross alt at vi kan forsvare måten programmet er gjort på, og at vi ikke kan se noe betenkelig ved det, sier Sandvin.

Påstanden om at NRK skal ha betalt indianerne for det å kle av seg, mener Sandvin er en fordreining av virkeligheten.

– Her er det snakk om urfolksstammer som ønsker å synliggjøre sin tradisjonelle kultur og bakgrunn. Disse deltar og samarbeider i denne produksjonen, sier Sandvin.

– Vi opplever at allmenninteressen rundt serien har vært god, selv om den også har utløst en debatt, sier Sandvin.

Korte nyheter

 • Dán jerre olbmot go NRK vástidii álbmotbeaivve gažaldagaid

  Lea šaddan árbevierrun ahte NRK vástida gažaldagaid álbmotbeaivve birra juohke 6. guovvamánu. Nu maid dán jagi.

  Dá ledje dat dábáleamos gažaldagat.

  1. Manne gohčoduvvo "našunálabeaivin" dárogillii?

  Dárogillii lea «našuvdna»-sánis moadde mearkkašumi. Earet eará olmmošjoavku geain lea oktasaš kultuvra ja identitehtadovdu. Nu lea ge sápmelaččain, ja danin gohčodat našunálabeaivin dárogillii.

  2. Gávtti birra

  Gávtti birra bohtet ge ollu gažaldagat, ja olbmot geat eai dovdda gáktevieruid háliidit oahppat.

  3. Manin álbmotbeaivi ii leat friijabeaivi Norggas?

  Oanehis vástádus lea danin go politihkkárat eai leat mearridan ahte nu galgá leat. Vaikko NRK diibmá čađahii miellaiskama mii čájehii ahte sullii bealli álbmogis dorjot dan jurdaga.

  4. Galle sámegiela gávdnojit?

  Otne gávdnojit logi sámegiela. Buot min gielat leat Unesco listtus áitojuvvon máilmmigielain.

  Lihkká bargojuvvo miehtá Sámis ahte loktet min gielaid fas.

  Loga ášši dárogillii dás:

 • Flere fly innstilles grunnet dårlig vær

  Uværet i nord fører til flere innstilte fly.

  Det gjelder Widerøes avganger fra Tromsø lufthavn til Hasvik, Hammerfest, Andenes, Bodø og Harstad/Narvik, ifølge en oversikt fra Avinor.

  Fra Harstad/Narvik lufthavn innstilles også Widerøes avganger til Trondheim, Andenes, Tromsø og Bodø.

  Fra Andøya lufthavn innstilles avgangene til Tromsø, Bodø og Harstad/Narvik.

 • Britisk oljegigant håver inn penger og bremser satsing på fornybar energi

  Den britiske oljegiganten BP tjente rekordmye penger i fjor, etter at Russlands invasjon av Ukraina sendte olje- og gassprisene til værs.

  Selskapet meldte tirsdag om et justert resultat, ekskludert engangsutgifter, på 27,7 milliarder dollar i 2022.

  Dette var ny rekord. Selskapet fikk imidlertid en svært stor engangskostnad da det trakk seg ut av Russland – over 24 milliarder dollar.

  Etter skatt endte derfor BP med et underskudd på 2,5 milliarder dollar.

  Tidligere har selskapet hatt en målsetting om et 40 prosents kutt i oljeproduksjonen – kombinert med kraftig satsing på fornybar energi – innen 2030. Nå sikter i stedet BP mot en 25 prosents reduksjon sammenlignet med nivået i 2019. (NTB)