Hopp til innhold

Ingen enighet om sametingsvalget

Ingen løsning på samarbeidsproblemene mellom NSR og Samefolketsparti.

Nsrs og Sabs landstyrer
Foto: NSR

Landsstyrene for NSR og SAB var samlet til et fellesmøte for å finne løsninger på langvarige samarbeidsproblemer.

Partenen ønsker en løsning før neste sametingsvalg, men NSRs leder Silje Muotka innrømmer at det er vanskelig å løse problemene.

SAB etablert av NSR

Samefolketsparti ble stiftet av NSR for å kunne stille lister til kommunestyre,fylkestings og stortingsvalgene. NSR ville bare delta i sitt eget navn til sametingsvalgene.

Etterhvert oppsto det uenigheter når det gjaldt deltakelse til sametingsvalgene og for åtte år siden stilte SAB liste i Karasjok.

Ingen avklaring

Etter flere mislykkede forsøk på å finne enighet, ble det sist helg avviklet et fellesmøte for de to landsstyrene, men heller ikke på dette møtet vedtok partene bindende samarbeid til neste valg.

Når det gjelder de politiske visjonene, så er de ganske identiske for begge partiene. Det er heller de personlige motsetningene som er årsaken til splittelsene.

SAB har som politisk strategi å være et fritt og uavhengig politisk parti og det igjen innebærer at partiet vil stille egne lister i enkelte valgkretser, men samtidig vær fri til å samarbeide med de partiene som tjener SABs politikk best.

NSR vil samarbeide

NSR-leder Silje Muotka
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

NSRs leder Silje Muotka sier de ønsker et valgsamarbeid med SAB for å sikre et flertall ved neste sametingsvalg.

– Vi er blitt enige om å fortsette arbeidet om å få til en avtale om samarbeid og jeg håper vi kan legge et forslag for NSRs landsmøte i oktober, sier Muotka.

HØR:NSRs leder Silje Muotka

Korte nyheter

  • Åarjelsaemien healsoeviermie orre åejvie åådtjeme

    Måantan Åarjelsaemien healsoeviermie sijjen jaepietjåanghkoem Tråantesne utnin.

    Dellie nænnoestin Johan Inge Greff Åarjelsaemien healsoeviermien orre åejvie sjædta.

  • Planen om nye erstatningsbygg er satt på vent

    Stortinget vedtok i forbindelse med opptrappingsplanen for psykisk helse å stanse nedbyggingen av døgnkapasiteten i psykisk helsevern.

    – Likevel ser vi at Helse Nord bygger ned. Blant annet ved å foreslå nedlegging av døgnbehandling ved de distriktspsykiatriske sentrene i Troms og Finnmark, og det er liten fremdrift i arbeidet med å bygge et nytt UNN-Åsgård for pasienter innen psykisk helsevern og rus.

    Det sa Erlend Svardal Bøe (H) i helse- og omsorgskomiteen under Stortingets spørretime i dag.

    – Nye erstatningsbygg for UNN Åsgård er en prioritet på planen over fremtidige investeringer i Helse Nord, sier Jan Christian Vestre (Ap), helse- og omsorgsminister.

    På grunn av økonomiske utfordringer er dette prosjektet satt på vent.

    Styret i Helse Nord har godkjent å etablere et midlertidig modulbygg på Åsgård for å øke kapasiteten. De har også satt av midler til vedlikehold av byggene på Åsgård, for å redusere driftsrisikoen fram til et nybygg blir realisert, sier Vestre.

    UNN Åsgård
    Foto: Eirik Hind Sveen / NRK
  • Mener totalmengden av tapt areal er for stor

    Planen med mengden av nedbygging framover i tillegg til mengden areal som allerede er bygd ned er alt for stor, sier Andreas Bjelland Eriksen (A), klima- og miljøminister under Stortingets spørretime i dag.

    – Mitt mål er ikke først å fremst å stoppe det gjennom å sette ned foten. Vi skal legge til rette for at vi fremdeles kan ha utvikling av lokalsamfunnene våre, men på en måte som sikrer naturen og dermed planlegge på en måte som sørger for at vi tar vare på den naturen vi har, sier Eriksen.

    Sofie Marhaug (R) i energi- og miljøkomiteen stiller seg kritisk til målet å fortsette utbygging mens man tar vare på naturen, og viser til Miljødirektorates rapport som viser at tapet av areal i utbyggingsplanene framover er like stort som landets 100 største innsjøer.

    – Det er en politisk livsløgn at det går ann å ta vare på naturen samtidig som vi bygger den ned, sier Marhaug.