Slet med å finne seg selv: – Vennskapet har gjort meg uredd

Miss Tati var aldri i tvil om hvem hun skulle joike da hun takket ja til å bli med i «Muitte mu».

Venner for livet: Irem og Tatiana

VENNER FOR LIVET: Irem og Tatiana anno 2018.

Foto: Johan Mathis Gaup / NRK

– Hennes lidenskap og kjærlighet til musikk gjør at jeg føler at det å joike Irem er en perfekt gave, sier Tatiana, og forteller varmt om hvordan venninnen har inspirert henne, og ikke minst motivert henne til å våge å være seg selv. – Uten Irem hadde livet vært veldig kjedelig, sier Tatiana med et stort smil.

Sangen skapte vennskap

Tatiana minnes sitt første møte med Irem Muftuoglu. – Jeg og Irem var begge på en hiphopfest på Fantoft i 2007. Men vi visste om hverandre, at vi begge likte å synge, minnes Tatiana. Noen uker senere tok Irem kontakt med Tatiana og inviterte henne til å komme og synge sammen med henne.

Venninner på konsert

Her er Irem og Tatiana sammen på konsert i 2008.

Foto: Privat

Det var starten på det som utviklet seg til et kjærlig og nært vennskap. De har så mye til felles, synes Tatiana. Tatiana selv har portugisisk og angolsk bakgrunn. Irem har en norsk og en tyrkisk forelder. Begge elsker varme og god mat. Og så snakker de med hendene begge to.

  • Hør Miss Tati fortelle om livet med tourettes på NRK P3

Stolt av å være annerledes

– Jeg er både portugisisk og angolsk, og har vokst opp i Bergen, forteller Tatiana Palanca. Hun minnes at Norge virket veldig uvant for henne, da hun som 10 åring flyttet til Bergen. Folk hadde en annen hudfarge enn henne, og hun slet med å finne sin egen identitet. Mye takket være samtaler med sin mor forsto hun til slutt at hun tilhørte tre kulturer.

Familiebilde fra 1989

Her er 3 år gamle Tatiana sammen med mor, far og lillesøster i Portugal. Sju år senere flyttet familien til Norge.

Foto: Privat

– Jeg er faktisk stolt av å være trekulturell. Av å være annerledes og å se annerledes ut, sier Miss Tati, som er artistnavnet hennes.

Joikelærer med høyt tempo

I likhet med Miss Tati har heller ikke Mikkel Gaup hatt joik som en naturlig del av livet sitt. Det var først da han fikk hovedrollen i filmen Veiviseren at han måtte lære seg å joike. Som skuespiller har han hatt mange ulike roller, og en av dem var i filmen Børning 2.

Klar for crossing

HIGH FIVE: Joikelærer Mikkel og joikeelev Tatiana klar for crosskjøring.

Foto: NRK

Det var mye bilkjøring i nettopp den filmen, så da ble en av Tatianas joikeleksjoner på crossbanen i Alta. Tatiana har ikke førerkort, men hun satte seg bak rattet og crosset i vei (det er lov å kjøre uten førerkort på lukket bane, journ. anm.).

Dette var bare en av mange utfordringer hun ble satt på, og til slutt kunne hun reise hjem til Bergen for å øve seg på fremføringen av joiken til Irem.

Muitte mu ser du på NRK TV