Normal

Maya-kvinner vant i retten

Etter over 30 år har de guatemalanske kvinnene fått rettferdighet. I en historisk dom ble to tidligere militære tjenestemenn dømt for grove overgrep under borgerkrigen.

Guatemala Sex Abuse

Maya-kvinnene, som har valgt å skjule ansiktene sine, jublet etter den historiske dommen i Guatemala.

Foto: Moises Castillo / Ap

Det er første gang en domstol i Guatemala har behandlet en sak om sexslaveri under en væpnet konflikt.

Systematiske voldtekter og slaveri

I 2011 anmeldte 15 Maya Q’eqchi-kvinner militære tjenestemenn for systematiske voldtekter, slaveri og andre former for overgrep begått mot dem og deres familier under borgerkrigen. Mellom 1982 og 1988 ble en rekke Maya-kvinner fra områdene nord-øst i Guatemala utsatt for grove menneskerettighetsbrudd i militærleiren Sepur Zarco.

Den 1. februar startet rettsaken i guatemalanske domstoler. Nå, 33 år etter at overgrepene skjedde har kvinnene fått medhold.

En tidligere offiser og en militærkommissær ble i går dømt til henholdsvis 120 og 240 års fengsel for systematisk seksuell vold, tortur, slaveri, forsvinninger og drap.

GUATEMALA-VIOLENCE/ Former Guatemalan Army Colonel Reyes Giron and ex-military commissioner Valdez stand handcuffed in a cage after the verdict was given in the Sepur Zarco case in Guatemala City, Guatemala

Den tidligere offiseren og militærkommissæren i Guatemala ble dømt til henholdsvis 120 og 240 års fengsel for å ha holdt 15 kvinner som sexslaver og for å ha drept en av dem og hennes to døtre.

Foto: JOSUE DECAVELE / Reuters

Historisk dom

– Dette er en historisk dom og det er en viktig beskjed til hele det guatemalanske samfunnet, men også internasjonalt. Det har vært en lang vei, men det var det virkelig verdt, sier Paula Barrios, en av advokatene til de 15 kvinnene fra organisasjonen Mujeres Transformando el Mundo (MTM) til VerdensmagasinetX .

Guatemala Sex Abuse Rigoberta Menchu Tum

Fredsprisvinner Rigoberta Menchú Tum fulgte rettsaken for å vise sin støtte til de 15 kvinnene.

Foto: Moises Castillo / Ap

Oppmuntring for kvinner i hele verden

Nyheten blir tatt imot med glede i Norge.

– Dette er en oppmuntring for kvinner over hele verden som er utsatt for seksualisert vold og overgrep i krig og konflikt. Den historiske dommen kan få presens i lignende saker fremover, sier Ragnhild Therese Nordvik, programsjef i Forum for kvinner og
utviklingsspørsmål (FOKUS) til NTB.

Borgerkrigen i Guatemala kostet trolig 250.000 mennesker livet og tok slutt i 1996. En FN-støttet sannhetskommisjon konkluderte senere med at regjeringsstyrkene hadde stått for rundt 80 prosent av drapene.