Hopp til innhold

Med mamma på tinget

Inga Ristin setter dagsorden for tidligere sametingspresident Aili Keskitalo. Ingen saker på Sametinget er så viktig som mat for henne.

Inga Ristin og Aili på tinget
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Vi har løst dette slik at både jeg, Inga Risten og mannen min reiser på komité- og plenumsmøtene ettersom hun fortsatt ammer, forteller Keskitalo til nrk.no/sami.

Hun er gruppeleder for Norske Samers Riksforbund (NSR). Denne uken er det komitémøter i Karasjok. I slutten av måneden er det klart for plenumssamling.

GULDAL: Aili Keskitalo

- Situasjonen er annerledes enn det jeg har vært vant til, men det går helt greit, forteller hun.

To-tre ganger om dagen kommer mannen Nils Jørgen Nystø på Sametinget med Inga Ristin (snart fire måneder). Da er det tid for mat. I dag var det komitémøte og mamma er saksordfører i en sak.

- En god ordning

- Jeg synes Sametingets ordning er bra for familiefolk, og slik må det også være. Politiske organ bør ha ordninger som er tilpasset også småbarnsforeldre. Dette er viktig for samfunnet, sier Aili Keskitalo.

LES OGSÅ: - Gleder meg til å bli mamma igjen

Sametinget har vedtatt en ordning som gir ektefelle, samboer eller en annen som deler den daglige omsorgen, mulighet til å være med på reise for å ta hånd om barnet, og få dekket reise- og oppholdsutgifter.

Aps sametingsrepresentant Inger Jørstad mener ordningen er bra.

Inger Jørstad (Ap)

Inger Jørstad.

Foto: Arbeiderpartiet

- Jeg kunne delta i politikken på en bedre måte. Det som kunne være en utfordring, var at mannen min ikke fikk dekket tapt arbeidsfortjeneste hvis han ble med på møter. Barna som blir hjemme, trenger også pass og det fikk vi dekket, sier hun til nrk.no/sami.

- Hvordan klarer du...?

Kvinner i politiske verv opplever ofte å få spørsmålet: Hvordan takler du rollen som toppolitiker og mor? At mannlige politikere i samme situasjon får samme spørsmål, skjer nesten aldri.

- Ja, jeg har ofte svart på slike spørsmål. Mitt svar er at det er desto viktigere å være opptatt av det som skjer i samfunnet rundt deg når man har barn. Det er viktig å være opptatt av framtida for barna, sier Aili Keskitalo.

Korte nyheter

 • ÁDI: Alimus iešsorbmenlohku 1988 rájes

  Jápminlogut iešsorbmen-, alkohola- ja gárrenmirkkuid geažil lea hirbmadit lassánan diibmá.

  Dát boahtá ovdan Álbmotdearvvašvuođainstituhta (ÁDI) ođđa raporttas.

  2023:s registrerejuvvojedje 693 iešsorbmema, 70 eanet go 2022:is. Dušše 1988:s leat registrerejuvvon eanet iešsorbmemat.

  – Dat alla lohku 2023:is laktása dan trendii mii álggii ovdal pandemiija go iešsorbmenlogut lassánedje, dadjá ÁDI Jápmingártenregistara váldodoavttir Marianne Strøm.

  Leat eanet dievdoolbmot go nissonolbmot geat sorbmejit iežaset. Diibmá ledje 71 proseanta iešsoardimiin dievdduid gaskkas, nugo lea leamaš ovddit jagiid ge.

  Jápminlogut narkotihka geažil, maiddai gohčoduvvo badjel gierdanmeari, lea maid alla dásis. Jápminárkaregistara logut čájehit ahte 2023:s ledje 363 jápmima narkotihka geažil, mii lea alimus lohku 2021 rájes.

 • FHI: Høyeste antall selvmord siden 1988

  Antall selvmord, og alkohol- og narkotikautløste dødsfall har gått markant opp i 2023.

  Det kommer frem i en ny rapport Folkehelseinstituttet la frem torsdag.

  I 2023 ble det registrert 693 selvmord i 2023, 70 flere enn i 2022. Bare i 1988 ble det registrert et høyere antall selvmord.

  – Det høye antallet i 2023 føyer seg inn i en trend som begynte før pandemien med økende selvmordstall, påpeker overlege Marianne Strøm ved Dødsårsaksregisteret, FHI.

  Flere menn enn kvinner tar selvmord. I 2023 var 71 prosent av selvmordene hos menn, slik det også har vært i tidligere år.

  Antallet registrerte narkotikautløste dødsfall – også kalt overdoser – er også på et høyt nivå. Dødsårsaksregisterets tall viser at det i 2023 var 363 narkotikautløste dødsfall, det høyeste antallet siden 2021.

 • Bil beslaglagt etter råkøyring

  Utrykkingspolitiet i Tromsø stoppa i natt ein bilførar som etter gjennomsnittsmåling blei målt til 183 km/t i 90-sonen på E6 i Lavangsdalen.

  Både førarkortet og bilen blei beslaglagde på staden, melder Troms politidistrikt.

  E6 Lavangsdalen
  Foto: 175.no