Hopp til innhold
Quiz

Mii dáhpáhuvai skábmamánus?

Man olu muittát skábmamánu ođasgovas? Hástal iežat gáhčosin!

Skábma
Foto: Nils John Porsanger / NRK Sápmi

1/6 Sámi namma

Stipendiat Runa Wolden
Foto: JØRN BERGER NYVOLL / UIT NORGES ARKTISKE UNIVERSITET

Romssa universitehta dutkit leat gávdnan ođđa bakteriosina mii sáhttá leat mielde hehttemin antibiotikaresisteanttalaš bakteriijaid šaddama. Dát bakteria oaččui sámi nama. Mii dan namma lea?

2/6 Bálkkašumi-vuoiti

Elle Nystad har på seg kofte. Hun sitter på bakken utenfor Statkraft i Lysaker og snakker med en annen aksjonist.
Foto: Dragan Cubrilo / NRK

Fovse-akšunistta Elle Márgget Nystad vuittii ovtta bálkkašumi skábmamánus. Makkár bálkkašumi?

3/6 Sámi filbmadahkki TIFF 2024

Guhkesfilbma The Tundra Within Me
Foto: Preassagovva

Sámi guhkesfilbma The Tundra Within Me, čájehuvvo vuosttašgeardde Norggas TIFF 2024 oktavuođas Romssas. Gii lea dan rešisseren?

4/6 Fovse-sáhkku

Unge samer aksjonerer mot regjeringens manglende oppfølging av Fosendommen.
Foto: Mette Ballovara

Sámi aktivisttat, geat guovvamánus válde háldui Oljo- ja energiijadepartemeantta, sáhkohallet go eai čuovvulan politiijaid gohččumiid. Galle beaivvi ledje mannan Fovse-duomu rájes go aktivisttat válde háldui OED?

5/6 Meavrresgárri bukton ruoktot

Bilde av Folldalstrommen fra den hang på Mainingen museum i Tyskland.
Foto: Solveig Norberg / NRK

Freavnantjahke gïevrie (Folldalstromma) buktojuvvui ruoktot Sápmái skábmamánus. Gosa buktojuvvui?

6/6 Ođđa stivrajođiheaddji

Rektor ved Samisk Høgskole Laila Susanne Vars
Foto: Ida Emilie Lindseth / NRK

Guovdageaidnulaš Laila Susanne Vars válljejuvvui skábmamánus Riksscenen ođđa stivrrajođiheaddjin. Gii dáin lea maiddái leamaš stivrajođiheaddji Riksscenenis?

Ditt resultat

Du må svare på alle spørsmålene først.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP