– Kjempebra påminnelse

– Det var kjempebra at Kongen minnet oss på at vi alle har et ansvar for å bruke de samiske språkene.

Kong Harald V åpnet i dag det 6. Sameting.

I åpningstalen sa kongen at det er viktig å ta vare på og utvikle de samiske språkene . Kongen roste også de som bruker samisk språk eller legger ned en innsats for å lære et av de samiske språkene.

Aili Keskitalo

Sametingsrepresentant for NSR, Aili Keskitalo

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Kjempebra!

Sametingsrepresentant for NSR Aili Keskitalo sier at alle har et ansvar for å utvikle de samiske språkene.

– Det var kjempebra at Kongen minnet oss på at vi alle har et ansvar for å bruke de samiske språkene. At det er samfunnets ansvar og folkets ansvar, men også et personlig ansvar.

– Viktig påminnelse

Niillas Ánde Eira var en av de mange som hadde møtt opp for å se kongeparet og åpningen av det sjette Sameting. Han sier at språket fortsatt er i en sårbar situasjon og at det derfor er viktig at Kongen minner på om hvor viktig samisk er.

– Det er klart at det er viktig å utvikle de samiske språkene så mye som mulig. De samiske språkene er fortsatt ikke på det nivået det burde være, men jeg har tro på at det skal bedre seg framover.

Lærer seg samisk

Jørn Are Gaski, som siden 2001 har vært sametingsrepresentant, synes det var bra at Kongen nærmest kom med en utfordring til alle om å bruke de samiske språkene.

– Det er flott. Det er flere av oss som burde gjøre mer for å lære seg samisk. Det har bra symboleffekt at også Kongen sier det.

– Vil du lære deg samisk?

– Jeg holder på å lære meg samisk, svarer han og sier videre - på samisk - at han ikke vet når han vil snakke samisk fra talerstolen, men at han har det som mål å å gjøre det en gang i fremtiden.