NRK Meny
Normal

Én times legebesøk - tre dagers reise

Innstramming av pasientreiseordningen gjør at pasienter fra Kautokeino kan risikere en tre dagers reise for en én times legebesøk.

Marit Kristine Hætta Sara

Marit Kristine Hætta Sara er ikke fornøyd med den nye ordningen med pasienttransporten mellom Kautokeino og Hammerfest, og mener det beste hadde vært og fått sykehus i Alta.

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Hvis en pasient fra Kautokeino har legetime i Hammerfest på en tirsdag eller torsdag, kan vedkommende nå risikere å måtte være på reisefot i opptil tre dager. Dette er fordi Finnmarkssykehuset nå har strammet inn praksisen med å bevilge taxi til pasienttransport.

Fortsatt er det slik at pasienter som har medisinsk behov for taxi vil få det dekket i henhold til regelverket. Pasienter som derimot kan benytte seg av vanlig rutetransport, som i dette tilfellet er buss, vil det ikke bli dekket noen utgifter til taxi.

Fikk beskjed om å ta buss som går dagen før

Marit Kristine Hætta Sara er en av mange fra Kautokeino som har behov for sykehusbesøk i Hammerfest. Hun synes ikke noe om den nye ordningen, og forteller at hun fikk time i Hammerfest i dag tirsdag. Siden hun ikke hadde rekvisisjon, eller medisinsk behov for å ta taxi til Hammerfest, fikk hun beskjed om at hun måtte ta bussen.

Siden bussen ikke går fra Kautokeino på tirsdager, men på mandager, vil det si at hun hadde måttet reist dagen før med buss fra Kautokeino til Alta. Deretter med buss fra Alta til Hammerfest på tirsdagsmorgen. Og siden bussen fra Hammerfest til Alta går ganske tidlig på dagen, ville hun ikke rukket å bli ferdig hos legen før bussen var gått. Det vil si hun måtte ha ventet i Hammerfest til dagen etterpå for å kunne reise med neste buss.

Haik med taxi – usikker løsning

En mulighet er at man kan vente og se om det tilfeldigvis går en taxi til Hammerfest fra Kautokeino som ikke er full, da kan man få haike med den. Men dette er en veldig usikker løsning.

– Jeg synes at tilbudet slik det er blitt nå er skikkelig dårlig. Og jeg tror heller ikke de egentlig sparer så mye penger på det, for overnattingene som kommer i stedet koster også, sier Hætta Sara.

Å kjøre selv er også en mulighet, men i denne sammenhengen er det ikke alltid at det er et alternativ.

– I mitt tilfelle kunne jeg nok kjørt selv hvis det ikke fantes andre muligheter, men det er nok også mange som blir nødt til å avbestille legetimen da de ikke har mulighet, eller kan kjøre selv, sier hun.

– Finner som oftest en løsning

Kommunikasjonsrådgiver ved Finnmarkssykehuset Eilert Sundt sier at når det gjelder pasienter i Kautokeino spesielt, så har de en avtale om at det går maxitaxi med pasienter mellom Kautokeino og Hammerfest nesten daglig.

Den er først og fremst beregnet for pasienter med medisinsk behov for transport med taxi, men hvis det er ledige plasser i den så kan den fylles andre pasienter som ellers hadde måttet ta buss.

«Det betyr at vi nesten alltid finner en løsning for pasientene, og det vil være bare i veldig sjeldne unntakstilfeller at noen trenger å overnatte både før og etter legetimen i Hammerfest», skriver Sundt.

– Vi ser at vi har brukt mye penger på taxi, og vi ønsker å ha mer penger å bruke først og fremst på behandling av pasientene, sier Sundt.

Derfor har de vært nødt til å stramme inn praksisen og begynne å følge regelverket som sier at pasientene har krav på dekking av billigste rutegående transport til behandlingsstedet.

– Men selvfølgelig er det slik at de som av medisinske grunner har behov for å få direkte transport med taxi etter henvisning av lege eller jordmor vil fortsatt få det, forteller han.

Han anbefaler folk å ta kontakt med sykehuset og eventuelt be om og flyttet legetimen til en dag med bedre transportmuligheter hvis man skulle være uheldig å få time på en tirsdag eller torsdag, som er de dagene bussen ikke kjører den ruta.

Synes sykehus i Alta hadde vært best

Marit Kristine Hætta Sara var heldig og fikk ordnet skyss til Hammerfest, selv om det lenge så usikkert ut. Men hun er langt ifra fornøyd med situasjonen.

– Dette er for dårlig, vi bor tross alt i velferdsstaten Norge, sier hun oppgitt.

De som bor i Kautokeino er de i hele landet som har lengst vei til sykehus, med en gjennomsnitts kjøretid på 4 timer. I tillegg kommer eventuelt venting på neste buss, pluss overnatting i noen tilfeller. Hun har én hilsen til Helse Finnmark og Finnmarkssykehusene.

– Flytt sykehuset til Alta. Da blir det mye kortere vei for mange, og lettere å komme seg til legetimen, sier hun.