NRK Meny
Normal

Rubinutvinning i løpet av året

Canadisk gruveselskap får millionlån.

Gruvedrift på Grønland

True North Gems fikk i mars en utnyttelsestillatelse som varer i 30 år.

Foto: Pressebilde / True North Gems

Gruveselskapet True North Gems har sikret finansiering til oppstart av en gruve ved Qeqertarsuatsiaat på Grønland. Det bevilgede lånet fra Grønlandsbanken er på èn million danske kroner.

Pengene skal brukes til å starte opp en rubingruve i Aappaluttoq, som ligger i nærheten av Qeqertarsuatsiaat, skriver den grønlandske avisen Sermitsiaq.

Grønlandsbanken håper at flere investorer vil støtte prosjektet.

Relaterte artikler:

Oppstart i år

Det canadiske gruveselskapet True North Gems fikk utnyttelsestillatelse på rubiner i mars i år.

Selskapet håper på å kunne starte prosjektet allerede i år, hvis de kan sikre finansiering av oppstarten av gruven.

True North Gems, Kommuneqarfik Sermersooq og selvstyret på Grønland er i ferd med å ferdigstille en intensjonsavtale, der det blant annet blir inngått avtalebruk av lokal arbeidskraft.

Selskapet satte igang med sine geologiske undersøkelser i området i 2004.

Det er forventet at rundt 40-50 personer blir ansatt i anleggsfasen, og tallet forventes å stige til 80 når produksjonen settes i gang.

Dronningen av alle fargestener

Rubinen, er virkelig dronningen av alle fargestener, og den som er dyrest nest etter diamanten.

Det mange ikke vet er at en rubin av høy kvalitet faktis kan være mye dyrere enn en «vanlig» hvit diamant i samme størrelse, opplyser nettsiden tesori.no (ekstern lenke).

Ferdigslipt rubin

Ferdigslipte rubiner.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner

En annen ting heller ikke så mange vet er at rubinen er i samme familie mineral som safir, nemlig korund. Alle korunder som ikke er røde, er safirer. (Blå safir, rosa safir, gul safir, grønn safir etc.).

Er korunden rød, er den altså en rubin. Rubinens kjemiske komposisjon er aliminiumoksyd og krom, og det er krom som gir den vakre røde fargen. Samtidig kan bestanddelene av krom også medfører sprekker i krystallet, og store rubiner er derfor svært sjeldne.

De aller flotteste og dyreste rubinene kommer historisk fra Burma.
Det har også kommet mye rubiner og safirer fra Thailand og Kambodsja, men her er nå gruvedriften redusert kraftig. I disse dager utvinnes det rubiner og safirer blant annet i Madagaskar og i andre afrikanske land.

Rubiner verdsettes på mange måter som diamanter, dvs. at det er viktig at de er klare og godt slipt. Men, aller viktigst er fargen. De ypperste eksemplarene har farge som dueblod (pigeon blood).