Hopp til innhold

Forventer publikumsrekord med MGP-vinneren

Arrangørene har kuppet Norges håp i Eurovision, Agnete Johnsen, til sommerens Márkomeannu-festival i Evenes. Nå forventer de publikumsrekord.

Agnete Johnsen

Samejenta Agnete Johnsen vant i februar en overlegen seier i den norske MGP-finalen. I juli kommer hun til Evenes i Nordland.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Dette er kjempestort for oss, sier festivalleder Marita Kristina Eilertsen.

I februar vant nessebyjenta Agnete Johnsen en overlegen seier i den norske Melodi Grand Prix finalen med låten «Icebreaker» . Totalt fikk hun 166.728 stemmer. Om det kommer like mange mennesker til Márkomeannu festivalen i juli, er vel heller tvilsomt.

– Men det kan bli publikumsrekord, spesielt hvis samejenta stikker av med seier i Eurovisjon Song Contest i Stockholm, gliser Eilertsen.

Márkomeannu ble arrangert første gang i 1999. Årets festival bli det 17. arrangementet. Rekorden hittil er 2.900 besøkende.

– Må jekke opp sikkerheten

Agnete Johnsen blir av mange beskrevet som en vinnerskalle av det sjeldne . Finalen i Stockholm går av stabelen den 14. mai. Her kan hun vinne hele greia, har mange spådd.

Marja Helena Fjellheim Mortensson på scenen i Kongo

Også sørsamejenta Marja Mortensson, som har sjarmert hele Sápmi med sin vakre joik, kommer til Márkomeannu.

Foto: Brita Ingebrigtsen / Regnskogfondet

– Vi krysser fingrene for at det vil skje. Da må vi i så fall jekke opp sikkerheten på årets Márkomeannu-festival, og tilpasse området, sier Eilertsen.

Publikum vil garantert få høre vinnermelodien, en melodi som musikkeksperter har karakterisert som unik.

– Agnete er en ekte «icebreaker» for oss! Hun har blitt et symbol for samisk stolthet, og jeg er sikker jeg har mange med meg når jeg sier hun er et enormt forbilde, sier Eilertsen.

Samejenta fra Nesseby i Finnmark er kjent fra både Stjernekamp på NRK, og som vinneren av Skal vi danse på TV 2. Men det er utklassingen i årets norske finale i Melodi Grand Prix med låta «Icebreaker», hun er mest kjent for.

Også en annen stor stjerne kommer

I tillegg til Agnete, lanserer Márkomeannu nok et samisk, kvinnelig stjerneskudd, nemlig Marja Mortensson. Den unge sørsamiske artisten har joiket for Hans Majestet Kongen, og har markert seg som en fremtredende samisk artist de siste årene.

– Hun er kjent for å være en unik artist som gir en musikalsk opplevelse helt utenom det vanlige, og en smak av den sørsamiske kulturen, sier festivalleder Marita Kristina Eilertsen.

– Jeg er veldig glad og stolt over å få lov til å presentere både Agnete Johnsen og Marja Mortensson for vårt publikum. Det er to sterke og solide kvinnelige artister, som alle kan glede seg til å få se i sommer, sier en opprømt festivalleder.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK