Hopp til innhold

Kunstskolen i Karasjok kan bli lagt ned

Skolen har fått altfor få søkere til neste skoleår og det er stor fare for at Kunstskolen i Karasjok legges ned.

Kárášjoga Dáiddaskuvla/ kunstskolen i Karasjok

Kunstskolen i Karasjok har slitt med elevtallet helt siden skolen ble åpnet i 2011.

Foto: Per Inge A. Åsen

– Vi har bestemt å legge ned skolen, dersom vi ikke får flere studeanter, sier styreleder i Kunstskolen i Karasjok Ingunn Utsi.

Ingunn Utsi

Ingunn Utsi sier det er stor fare for at skolen blir lagt ned.

Foto: Johan Ánte Utsi / NRK

Kunstskolen Karasjok har mottatt 8 skriftlige søknader til skoleåret 2017/18, men styret har fått varsel om at 3 søkere har meldt avbud. Dermed står de igjen med kun 5 søkere.

– Vi håper at både unge og voksen som kunne tenkt seg å begynne å studere samisk kunst tar kontakt med oss, sier Utsi.

Eva Aira

Rektor Eva Aira har sendt en pressemelding der hun opplyser at Kunstskolen i Karasjok etter alt å dømme legges ned på mandag.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Dersom Kunstskolen i Karasjok ikke mottar minimum 3 nye søknader innen mandag kl. 1500, så må skolen legges ned, informerer rektor ved skolen Eva Aira.

Med kun 5 studenter finnes det ikke økonomi til videre drift av skolen.

Stiftelsen Kunstskolen i Karasjok må da avvikles, siden stiftelsen ikke kan oppfylle sitt formål.

Intervju med styreleder Ingunn Utsi.

Korte nyheter

 • Máŋggas boikohttejit Freia

  Máŋga fitnodaga leat dán vahkku dieđihan ahte sii heitet vuovdimis Freia-buktagiid. Dáid gaskkas leat earret eará girdifitnodagat SAS ja Norwegian, Strawberry hoteallat ja Norgga turistasearvi (DNT).

  Sivvan boikohttemii lea ahte Ukraina antikorrupšuvdnaeiseváldi almmuhii dán vahkku čáhppeslisttu fitnodagain mat veahkehit ruhtadit ruošša stáhtakássa. Freia eaiggát Mondelez lea okta dain.

 • Øker bemanningen i kampen mot fiskesmugling

  Tollvesenet øker bemanningen ved Narvik/Bjørnfjell tollstasjon for å forhindre smugling av fisk over grensa, skriver Fremover.

  Smugling av fisk er et utbredt problem. Utenlandske turister har lov til å ta med seg 18 kilo hvitfisk ut av Norge, men hvert år stoppes mange turistfiskere med for mye fisk i bagasjen.

  For eksempel stoppet tollerne i Junkerdalen en bil med over 700 kilo fisk i mars.

  – Fisk er et satsingsområde for Tollvesenet, sier seksjonssjef ved tollstasjonen Reidar Krogstad til Fremover.

  Dersom du blir stoppet med for mye fisk på vei over grensa, er startboten på 8.000 kroner. Videre øker boten med 200 kroner per kilo.

  – Men det virker som om bøtene ikke svir nok. Det mest absurde er at noen av de som blir tatt, betaler bøtene kontant. Når de kan cashe ut på den måten, er det fristende å tro at de gambler på at de kan bli tatt. Jeg tør ikke tenke på hvor mye de som ikke har blitt tatt ellers, har fått med seg ut av landet, sier Krogstad til avisen.

  Filetbeslag på Bjørnfjell tollsted
  Foto: Narvik tollsted
 • Topp nummer 9 for Kristin Harila

  Klatreren Kristin Harila og Tenjen Sherpa nådde toppen av verdens åttende høyeste fjell i natt. Manaslu i Nepal rager 8163 meter over havet, og er fjell nummer 9 i Harilas verdensrekordforsøk. Nå gjenstår fem topper over 8000 meter. Harila og laget hennes har fire måneder på seg til å slå den gamle rekorden, men de har allerede annonsert at de vil gjøre det på vesentlig kortere tid – kun tre måneder i alt.

  Kristin Harila, her i Katmandu tidligere denne måneden, siktet mot verdensrekord.
  Foto: Niranjan Shrestha / AP