Hopp til innhold

Kongen vil at Eli Máret (9) og Storm (10) skal ha en språkrik hverdag

I dag åpnet det 8. Sameting. Den kommende sametingspresident tror Kongens tale er et signal om at regjeringen vil prioritere de samiske språkene.

Kong Harald hilser på Eli Máret Kappfjell Gaup (9) og Storm Andre Christensen (10)

Se noen av lyspunktene fra Åpningen av Sametinget.

Foto: Heidi Sara / NRK

– Jeg la merke til at Kongen la vekt på samisk språk, og gjetter meg til at dette er et signal fra regjeringen. Kanskje man allerede i morgendagens statsbudsjett får se at samisk språk prioriteres, spår Aili Keskitalo (NSR), som i morgen blir valgt til Sametingets nye president.

I dag fikk Eli Máret (9) og Storm (10) hilse på H.M. Kong Harald V og H.K.H. Kronprins Haakon. De to (kongelige altså) var kommet til Karasjok for å åpne det 8. Sameting.

Under sin tale til Sametinget la Kongen vekt på at samiske barn må få et tilfredsstillende undervisningstilbud, i og på samisk. Samtidig som at samiske eldre også må få et likeverdig tilbud.

Aili: – Det er nødvendig

Og Keskitalo mener det er nødvendig med midler til de samiske språkene.

– Nå har jo regjeringen jobbet med «Hjertespråket», som viser hvilke behov man har, og at dette nå må jobbes med. Så jeg håper dette vil vises på statsbudsjettet, sier den kommende presidenten.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier at samiske språk vil bli prioritert i statsbudsjettet.

– Men vi gjør ikke jobben vår om alle blir fornøyd, vi må tenke på økonomien, advarer Sanner.

Sametingets kommende president håper Kongens åpning av Sametinget betyr at samiske språk prioriteres.

HÅPER PÅ 1 MILLIARD: Aili Keskitalo mener det er behov for 1 milliard til samiske språk. Sanner lover å prioritere, men moderat.

Statsbudsjettet og Sametinget på samme dag

På torsdag offentliggjøres statsbudsjettet, samme dag vil også ny sametingspresident bli valgt.

Norske Samers Riksforbunds (NSR) Aili Keskitalo har allerede gjort klart hvem hun vil ha med seg til å styre Sametinget i de neste fire årene, når hun i morgen blir valgt.

Korte nyheter

 • Samiske nasjonaljoiken er vedtatt.

  Den samiske nasjonaljojken «Sámiid eatnan duoddariid» av Áillohaš - Nils-Aslak Valkeapää ble vedtatt i dag, lørdag, under Samerådets 22. konferanse i Váhtjer/Gällivare.

  Ifølge symbolkomiteen skal nasjonalsangen kunne synges både uten tekst og med en del av teksten eller med hele teksten. Jojken skal også tilpasses alle samiske språk og jojk-tradisjoner. Utvalget mener at Áillohaš jojk tydelig formidler samenes kjærlighet til Sápmi.

  Samekonferansen 2022 vedtar samernes nasjonaljojk
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Sofia Jannok er tildelt Samerådets hederspris

  Musikern, aktivisten og æresdoktoren Sofia Jannopk er tildelt Samerådets hederspris. Prisen er utdelt til Jannok 13. august 2022 i forbindelse med Samerådets konferanse i Gällivare/Váhtjer, skriver Samerådet i ett pressemeddelande.

  Jannok kunne ikke delta på prisutdelingen selv, så den som tok i mot prisen var hennes tante og gudmor Kristina Utsi.

  Samerådets hederspris deles ut hvert fjerde år til en person, organisasjon, forening eller institusjon som arbeider utrettelig for det samiske folket. Prisen kan deles ut for arbeid som har styrket samholdet i det samiske samfunnet, hjulpet det samiske folket med å bevare og verne om tradisjoner, levesett, tenkemåte, språk eller annen immateriell tradisjon, eller for arbeidet som har bevart og fremmet de overnevnte temaene også i det moderne samfunnet.

  Den forrige hedersprisen ble delt ut i 2017 til Ole Henrik Magga i Trondheim.

  Sofia Jannok i Repparfjord.
  Foto: Blackstar multimedia
 • Savnet 3-åring funnet

  Den tre år gamle jenta som kom bort fra foreldrene sine ved Tastadåsen i Kvæfjord i Troms, er funnet i god behold.

  Hun ble lokalisert i terrenget fra lufta av luftambulansen, opplyser politiet på Twitter.

  Jenta forsvant i et utemarksområde omkring klokken 12 lørdag, da hun var på tur med foreldrene. En rekke ressurser bidro i søket.