Flest vil ha Aili

Aili Keskitalo er ønsket som president også blant Aps velgere. Totalt vil 31 prosent av sametingsvelgerne ha NSR-lederen som president.

Aili Keskitalo og Egil Olli
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Hadde jeg visst hvorfor det er slik, ville jeg ha gjort enda mer av det samme. Jeg er glad for at det virker som det er tillit til at jeg greier å fylle presidentrollen, sier hun til NRK Sámi Radio.

Meningsmålingen Opinion har gjort for NRK Sámi Radio viser at hver tredje velger (31 prosent) ønsker Keskitalo som sametingspresident. Ved målingen i desember i fjor var oppslutningen på 29 prosent.

18 prosent av de spurte ønsker Aps Egil Olli som president.

HØR: Redaktør Nils Johan Heatta kommenterer

Olli: – Bra Aili er populær

Keskitalo håper at det både er politikken og hun som person, som er årsaken til resultatet i meningsmålingen.

– Politikken er viktig, men politikken fremmes gjennom mennesker, sier hun.

Egil Olli mener partibarometeret viser at velgerne setter politikken framfor personene. Han understreker at Ap fortsatt er klart større enn NSR. Ap har en oppslutning på 32,2 prosent i målingen, og NSR 23,5 prosent.

Likevel sier Olli dette om at hans argeste konkurrent er adskillig mer populær enn han selv:

– Jeg ser at flere ønsker henne som president, og jeg synes det er veldig bra at Aili får så stor prosentandel. Likevel vil jeg si at jeg har en framgang siden sist.

LES OGSÅ: På full fart inn i Sametinget

Aili ønsket av Ap-velgere

Bare 2,9 prosent av de spurte svarer at de hadde ønsket seg en annen kandidat fra NSR enn Aili Keskitalo. Totalt svarer 8,4 prosent at de hadde ønsket seg en annen kandidat fra Ap enn Egil Olli.

Bakgrunnstallene er langt mer dyster for Olli. Under halvparten (48,5%) av de som svarer at de ville stemt på Ap, ønsker ham som president.

Hele 28 prosent av Aps velgere ville hatt en annen presidentkandidat enn Olli.

Olli kan ikke selv peke på noen konkrete saker og forhold som bidrar til forskjellen.

– Jeg vet ikke om jeg har gjort en dårlig jobb, men det er vanskelig å si. Denne tendensen har jeg også sett tidligere, sier han.

Aili Keskitalo er oppsiktsvekkende populær også blant Ap-velgerne. 12,6 prosent av de som svarer de vil stemme på Ap, ønsker henne som sametingspresident. Bare 1,3 prosent av NSR-velgerne foretrekker Egil Olli.

Blant Frp-velgerne er Olli og Keskitalo like spiselige: 10,3 prosent svarer at de ønsker Keskitalo som president. Like mange svarer det samme om Olli.

Her er resultatet fra målingen:

Presidentduellen - resultatene

Presidentkandidatene

Des. 08

Mai 09

Aili Keskitalo, NSR

29

31

En annen fra NSR

3

3

Egil Olli, Ap

16

18

En annen fra Ap

11

8

Laila Susanne Vars, Árja

7

7

En annen fra Árja

0

0,8

Ingen av disse

9

9

Vet ikke

25

22

Korte nyheter

 • Vaksinemotstandere tok seg inn på vaksinesenter

  Politiet fikk melding av vaksinesenteret på Grønland i Oslo om at det var flere personer som hadde trengt seg inn på selve vaksinesenteret.

  – Dette skulle være vaksinemotstandere som hadde et motiv om å fjerne vaksinene på senteret, sier operasjonsleder Cathrine Silju til NRK.

  Silju opplyser om at politiet har kontroll på ti voksne personer. To av de nektet å fjerne seg, og blir innbragt til arresten og bøtelagt.

  Det skal i første omgang ha virket som en demonstrasjon, noe som ble avkreftet.

 • Nedgang på innlagte koronapasienter

  Torsdag er det innlagt tre koronapasienter på UNN i Tromsø, en nedgang på to fra onsdag. Èn er innlagt i Harstad og èn i Narvik.

  Pasient løftes av leger og sykepleiere på intensivavdelingen på Haukeland sykehus
  Foto: Katrine Sunde