Hopp til innhold

Sogneprest Stockfleth

Sogneprest Nils Joachim Christian Vibe Stockfleth var ikke i Kautokeino 8. november 1852. Likevel var han en svært sentral skikkelse.

Presten Stockfleth

Han var 36 år da han hoppet av en militær karriere og startet på teologistudier. I 1824 tok han teologisk embetseksamen. Stockfleth var opprinnelig fra Kristiansand og var prestesønn.

Etter bare et år i Finnmark, fant han ut at skulle han lykkes måtte han lære seg samisk. 

Før 1840 hadde han utgitt en ABC og lesebok, Luthers lille katekisme, en bibelhistorie og en del salme- og bønnebøker. Han fikk også utgitt en samisk gramatikkbok for norskspråklige.

Opp på et høyere nivå

"For Stockfleth var religionsundervisningen på samisk og samiskspråklig litteratur midler som ville føre samefolket opp på et høyere opplysningsnivå.", skriver Nellejet Zorgdrager i "De rettferdiges strid".

Han oppholdt seg i Kautokeino i flere omganger i årene 1841 til 1843. Her drev han blant annet konfirmasjonsundervisning.

Allerede i denne perioden møtte han noen av de som senere skulle bli sentrale i opprøret. Stockfleth er en streng lærer.

HØR oldebarnet til Stockfleth, Gerda Stockfleth i samtale med NRK Sami Radios Johs Kalvemo.

Slo barna nytestamentet

"Sinkene blir slått i hodet med de hellige bøkene, og i sine heftige øyeblikk forsøker han å banke den rette lære inn i motvillige sjeler med spaserstokken sin.", skriver Reidar Hirsti i "Sameopprøret".

Allerede i denne perioden får  Aslak Hætta møte øvrigheten.

"En av konfirmantene som får en kraftig lusing med det nye testamentet som slagvåpen, er den kloke, men trassige Aslak Hætta.", skriver Hirsti.

Teologisk strid

Tolv år går før Stockfleth vender tilbake til Kautokeino etter anmodning fra biskopen.

En del av årsaken til dette er vekkelsen som har funnet sted blant samene. Budskapet til presten Lars Levi Læstadius  i Karesuando på finsk side har slått inn for fullt. Dette oppfattes som en trussel mot den norske øvrigheten.

Samtidig oppfattes Stockfleth som en vranglærer av det hellige budskapet, og en som holder seg sammen med brennevinshandleren Ruth og svindleren Bucht.

Opprør i kirken

Etter hvert som vekkelsen blant samene vokser seg større, lager de verbalt bråk i blant annet Lyngen kirke og Kautokeino kirke i 1851.

Bjørn Sundquist i rollen som Stockfleth

Bjørn Sunquist i rollen som Stockfleth.

Foto: Erik Aavatsmark/Rubicon

Elen Skum er en av de som kaller Stockfleth for en hykler og satans prest. Demonstrasjonene fortsetter utenfor kirken.

Opptøyene fører til at Stockfleth politianmelder en rekke samer. Disse blir senere dømt til lange fengselsstraffer og store bøter.

I april 1852 reiser presten Nils Joachim Christian Vibe Stockfleth (1787-1866) for godt fra Kautokeino. Han er overbevist om at han har bidratt til å skape ro.

Bjørn Sundquist spiller i rollen som Stockfleth.

Korte nyheter

  • Ekstrabevilgning sikrer yrkesfagtilbudet i Hamarøy

    Fylkesrådet har i dag bestemt at elevene ved Knut Hamsun joarkkaskåvllå/videregående skole, avdeling Hamarøy, som ønsker full opplæring i bedrift (FOB) «Steigenmodellen» vg1 og vg2, skal få ta sine fellesfag på Oppeid.

    Fylkesrådet har gått inn for å bevilge 500.000 kroner ekstra for å kunne beholde fellesfagundervisningen for denne gruppen på Oppeid. Dette gjelder både de som har dette tilbudet inneværende skoleår, samt de som ønsker det fra høsten av.

    Det har vært reaksjoner fra elever og foreldre på at denne fellesfagundervisningen opprinnelig var lagt til Steigen. Dette ville ha medført at noen elever ville ha måttet flytte. Nå kan de ta sine fag på nærskolen, skriver fylkesråd for utdanning og kompetanse Joakim Sennesvik i en pressemelding.

    – Det betyr enormt mye for den enkelte elevene og for bredden i tilbudet på skolen at det er et miljø med forskjellige fagkretser. Også for lokalsamfunnet er dette av stor betydning, sier ordfører Britt Kristoffersen Løksa i Hamarøy til Avisa Nordland.

    Til høsten skal fylkeskommunen vedta en ny tilbudsstruktur fra skoleåret 2025/26 som skal være i fire år.

    – Det vil si noe om hvilke tilbud vi skal ha på de ulike skolene våre. Den planen vil jo si noe mer langsiktig for KHVGS og de 15 andre videregående skolene vi har, sier Sennesvik til NordSalten Avis.

    Knut Hamsun videregående skole - joarkkaskåvllå
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK
  • Fire millioner til ungdom under Bodø 2024

    Fire millioner kroner har blitt bevilget til ungdomsprosjekter i Nordland gjennom UNG-prosjektet (Bodø 2024). Pengene har blitt fordelt på 77 ulike kulturelle ungdomsprosjekter i fylket.

    Tre av prosjektene som har mottatt støtte er fra Hamarøy – UNG AGE Hamarøy 2024, Ungdommens dag - på Skutvik Kystfæstival og «Vi e her - Mij lip dáppe 2024» låtskriver-workshop.

    Målet med bevilgningene er å skape et unikt ungdomsprogram som reflekterer ungdommens behov, ønsker og visjoner. Prosjektene blir en del av ungdomsprogrammet til UNG2024 (Bodø 2024).

    Det er Samfunnsløftet Sparebank 1 Nord-Norge som gikk inn med over fire millioner kroner til utlysninger for ungdom i Nordland.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT
  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö i Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder aboriginspråket Yankunytjatjara.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på aboriginspråkene Pitjantjatjara og Yankunytjara, og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

    Australia. Eurovision Song Contest.
    Foto: AFP