Hopp til innhold

Kan bli steinrik på røde rubiner

Malvin Nilsen (71) satser store penger på en gigantisk rubingruve på Grønland.

Malvin Nilsen i LNS

Grønlandske rubiner kan bli lønnsomt for Malvin Nilsen i Risøyhamn.

Fra knøttlille Risøyhamn (Strandlandet) styres en global virksomhet med nær to milliarder i omsetning; I Chile, Antarktis, Hongkong, Bouvetøya, Jan Mayen; Bjørnøya, Island med flere – og selvfølgelig Norge.

Malvin Nilsen er gründer i det familieeide entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS), og har vært gjennom litt av hvert i et lang liv med tunneler, gruver og steiner.

Akkurat nå er imidlertid Nilsen aller mest spent på en nær forestående oppstart av en gigantisk rubingruve på Grønland.

– 3-5 karat per tonn regnes som lønnsomt. Jeg orker ikke å si hva vi har. Det er eventyrlig, sier Nilsen til nord24.no.

400 millioner karat rubiner

Det antas at gruven Aappaluttoq, som ligger i nærheten av Fiskenæsset på Grønland, inneholder 400 millioner karat rubiner, ifølge opplysninger fra den kanadiske hovedeieren, børsnoterte True North Gems.

– Da vi skulle starte opp hadde vi 300 meter med rubiner. Nå er det kartlagt over 70 kilometer. Hvis alt ble tatt ut på èn gang ville vi oversvømt markedet, sier Nilsen.

Dette skal være den største kjente forekomsten av rubiner i fast fjell, men ligger i ingenmannsland, med to-tre mil til nærmeste landsby.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gruvedrift på Grønland

True North Gems fikk i mars en utnyttelsestillatelse som varer i 30 år.

Foto: Pressebilde / True North Gems

Foreløpig er det påvist rubiner og safirer for drift i ni år, men LNS tror det er rubiner nok til å drifte gruven i hele 30 år.

– Vi satser på en drift på 40.00 tonn i året, opplyser Nilsen.

Med andre ord: rubingruven kan bli en «gullgruve» for familieselskapet, så fremt driften går som planlagt.

Fikk lån til rubingruve

Gruveselskapet True North Gems sikret i vår finansiering til oppstart av en gruve ved Qeqertarsuatsiaat på Grønland. Det bevilgede lånet fra Grønlandsbanken er på èn million danske kroner.

Ferdigslipt rubin

Ferdigslipt rubin.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner

Pengene skal brukes til å starte opp en rubingruve i Aappaluttoq, som ligger i nærheten av Qeqertarsuatsiaat, skrev den grønlandske avisen Sermitsiaq i slutten av mai i år.

Grønlandsbanken håper at flere investorer vil støtte prosjektet.

Selskapet satte igang med sine geologiske undersøkelser i området i 2004.

Det er forventet at rundt 40-50 personer blir ansatt i anleggsfasen, og tallet forventes å stige til 80 når produksjonen settes i gang.

– Andre ble vettskremt

Leonhard Nilsen & Sønner ble valgt som partner der andre bråsnudde.

– Andre blir vettskremt når de kommer til Grønland. Det er kaldt og ingen infrastruktur. For oss er det hverdagen, sier Nilsen til nord24.no.

Det skal bygges to oppredningsverk, et i hovedstaden Nuuk og et ved gruven. LNS har fått en andel på 20 prosent av rubingruven samt en uendelig driftskontrakt:

– Med en slik eierandel vil vi ha et incitament til mest mulig lønnsom drift.

Og driften har vært god også andre steder.

Grønlendere mister sin inntekt

Den danske avisa Information skrev i 2007 om at grønlendere i november det året for første gang i historien ble forhindret i å samle inn rubiner på Det Røde Fjeld, hvor grønlandske urfolk har funnet stenene i generasjoner.

Grunnen til det var det canadiske gruveselskapet True North Gems sine lovende resultater med rubin-leting på Grønland.

Stedet for funnet var Qeqertarsuatsiaat (Fiskenæsset), nærmere betegnet Aappaluttoq - Det Røde Fjeld i nærheten av bygda Qeqertarsuatsiaat, syd for Nuuk.

Her har folk i flere århundrer ernært seg som fiskere og med å samle den røde stene - rubinene. Men heretter har fiskerne vært borte fra stedet i flere årtier, mens de harde røde rubinene stadig brukes til kunsthåndverk.



Korte nyheter

  • To nye bjørner ble registrert i Karasjok

    Sommeren 2023 ble det samlet inn hårprøver fra et 400 kvadratkilometer stort område sentralt i Karasjok kommune, hovedsakelig på sørsiden av elva Karasjohka.

    Totalt ble det påvist 10 bjørner i det opprinnelige undersøkelsesområdet, sør for elva Karasjohka, i 2023. Dette er noe færre enn i 2022. Da ble det registrert 12 bjørner.

    Det melder Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio).

    Kjønnsfordelingen viste at prøvene stammet fra to hannbjørner og åtte hunnbjørner.

    – To av bjørnene var nye for området. Det vil si at de ikke var registrert tidligere. En utvidet familieanalyse basert på DNA påviste mulige lokale foreldre for begge de nye bjørnene, sier laboratorieleder Ida Marie Bardalen Fløystad ved Nibio Svanhovd.

    – Totalt har vi påvist 34 forskjellige bjørner i hårfelleprosjekter i Karasjok kommune siden det første prosjektet i 2009, sier Fløystad.

  • 800 kvinner dør daglig under fødsel

    Loga sámegillii.

    800 kvinner dør hver dag i forbindelse med fødsler. Det kommer fram i en ny rapport fra FN. Dødsraten har ikke endret seg siden 2016.

    Urfolk og andre minoritetskvinner som bor i land med dårlige helsetjenester, har seks ganger større risiko for å dø i forbindelse med svangerskap eller fødsel.

  • 800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas

    Les på norsk.

    800 nissonolbmo jápmet beaivválaččat riegádahttima oktavuođas. Dat boahtá ovdan Ovttastuvvon našuvnnaid ođđa raporttas. Dat ii leat rievdan 2016 rájes.

    Eamiálbmot ja eará vehádat nissonolbmot geat ellet riikkain, main eai leat nu buorit dearvvašvuođabálvalusat, leat guđa geardde stuorát riskkas jápmit áhpehisvuođa dahje riegádahttima oktavuođas.