Nordlendinger skal utvinne rubiner på Grønland

Det nordlandsbaserte selskapet Leonard Nilsen & Sønner skal jakte etter rubiner på Grønland. – Vi går fra jern, grafitt og grovere materialer til edelsteiner, sier prosjektdirektøren.

Ferdigslipt rubin

SKINNENDE JUVELER: Leonard Nilsen & Sønner har drevet mest med grovere materialer. Nå skal de sammen med et canadisk selskap, som er ekspert på juveler, utvinne rubiner på Grønland.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner

Forekomsten av den sjeldne edelstenen er anslått til 400 millioner karat. Det er trolig den største kjente forekomsten av rubiner i fast fjell.

Gode priser

Leonard Nilsen & Sønner har slått seg sammen med kanadiske True North Gems, og skal starte med utvinning av den verdifulle edelstenen. Det håper de skal gi god gevinst.

– Framtida får vise hvor lønnsomt det blir. Men det er gode priser på rubiner. Og får vi fram fine, reine rubiner så er det mye penger det dreier seg om, sier prosjektdirektør i LNS-Spitsbergen, Frank Jakobsen.

Canadisk juvelekspert

Akkurat hvor mye penger, kan ikke Jakobsen si noe om. Men med 400 millioner karat tilgjengelig satser selskapet på drift i minst 10 år fram. Kanskje til og med 30.

Rubinene de henter opp håper de skal ende i glassmonter i Kina og hos internasjonale smykkeforhandlere. For at det skal skje må entreprenørselskapet ha litt hjelp.

– Partnerne våre i Canada er ekspert på juvelmarkedet. Og dette er jo et helt nytt marked for oss, som er vant med atskillig grovere materialer.

(artikkelen fortsetter under)

Tunnelboring på Grytøya

FRA TUNNELER TIL JUVELER: Leonard Nilsen & Sønner er ledende i verden på å drive tunneler. Nå finner de seg også helt andre jaktmarker. Juveler.

Foto: Stian Klaussen

Langsiktig satsing

Prosjektet er et ledd i selskapets polare satsing. Fylkesgeologen i Nordland synes det er bra at norske selskap får øynene opp for de verdiene som ligger i nordområdene:

– Det er spennende at vi har selskap og investorer i Nord-Norge som gjør det. De har kompetansen som trengs, samtidig som de evner å tenke langsiktig. Leonard Nilsen & Sønner er allerede ledende i verden på å drive tunneler i arktiske strøk. Nå utnytter de kunnskapen til gruvedrift, sier fylkesgeolog Ola Torstensen.

Tror du dette blir å gå bra?

– Ja, selskapet har jo hatt teft før. De har allerede to gruver i Nord-Norge. Og for landsdelen er det veldig viktig med lokalt og langsiktig eierskap, i stedet for utenlandske selskaper som kommer og går, mener Torstensen.

Rubiner i berg

RUBINER I BERG: Slik ser rubinen ut, i berget på Grønland.

Foto: Leonard Nilsen og Sønner