Hopp til innhold

Inviterer næringskomiteen nordover

– Stortingets næringskomité bør dra til Finnmark, Troms og Nordland for å besøke sjøsamiske lokalsamfunn som del av komitébehandlingen av saken om kystfiskeutvalget.

Randi Skum

Randi Skum (NSR) ønsker at Stortingets næringskomitè blir kjent med sjøsamiske forhold.

Foto: Piera Balto / NRK

Det mener sametingsrepresentant Randi Skum (NSR).

Men lederen for Stortingets næringskomité, Terje Aasland, svarer at det vil være uaktuelt med en besøksreise til sjøsamiske områder før Stortingets behandling av saken den 4. juni.

Høring på Stortinget

Sametingspresident Egil Olli (Ap) og visepresident Laila Susanne Vars (Árja) var på mandag med i den samiske delegasjonen, som deltok i en høring i regi av Stortingets næringskomitè . Målet for den samiske delegasjonen var å fortelle Stortingets næringskomite om manglene i kystfiskeproposisjonen.

Etter Sametinget fikk flere andre aktører legge fram sitt syn for komiteen. Disse er Norske Samers Riksforbund (NSR), Samenes Folkeforbund (SFF), Samerådet, Bivdi - sjøsamisk fiskeriorganisasjon, Oslo sameforening og Norges fiskarlag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stortingshøring om kystfiskesaken

Under høringen deltok folk fra flere forskjellige organisasjoner.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Regjeringen har lagt Prop. 70 L (2011-2012) (ekstern lenke) om endringer i deltakerloven, havressursloven og finnmarksloven fram for Stortinget. Saken handler om rett til fiske i kyst- og fjordområdene i Finnmark.

Saken er nå til behandling i Stortingets næringskomite. Mandag ble det avholdt høring om saken. Høringen ble ledet av lederen av næringskomiteen, Terje Lien Aasland (Ap).

Korte nyheter

 • Hevder at rømt oppdrettslaks er underrapportert

  Forskerne ved Havforskningsinstituttet (HI) har i årets rapport fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for rømt oppdrettslaks introdusert nye metoder for å beregne antallet rømt oppdrettslaks i norske elver.

  Det var avisen Ságat som omtalte saken først.

  Tidligere har programmet kun rapportert andelen av rømt oppdrettslaks basert på prøver fra sportsfiske, drivtellinger og høstundersøkelser.

  Forsker Kjell Rong Utne ved HI, som har vært med på å utvikle de nye beregningsmetodene, understreker at det er stor usikkerhet knyttet til både andel og antall rømt oppdrettslaks.

  –Vi vet ikke nøyaktig antall fisk, og må gjøre en del beregninger, sier Utne.

  De nye beregningene antyder at det rømmer flere oppdrettslaks enn det som tidligere har vært rapportert til Fiskeridirektoratet.

  – Tallene tyder på at det rømmer flere oppdrettslaks enn det som rapporteres, sier Utne, og peker på behovet for forbedrede metoder for overvåking og rapportering.

  Norsk oppdrettslaks
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Gutt omkom i MC-ulykke i Troms

  En 17 år gammel gutt omkom i en lettmotorsykkel-ulykke i Tjeldsund i Troms natt til fredag.

  Gutten som omkom, kjørte av veien. Det er uklart hva som forårsaket ulykken på europavei 10.

  Operasjonsleder Per Arve Aas i Troms politidistrikt bekrefter til NTB at de pårørende er varslet.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 0.40. Luftambulansen var på plass 20 minutter senere, men livet sto ikke til å redde. (NTB)