Máret tok til tårene etter hun vant prestisjetung matpris

OSLO (NRK): Den kjente ambassadøren og ildsjelen for samisk matkultur, Máret Ravdna Buljo, har vunnet den prestisjetunge «Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris».

Matkulturprisen

RØRT: Prisvinner Maret Ravdna Buljo i midten. Til venstre: Direktør i stiftelsen Matmerk, Nina Sundqvist. Landbruks- og matminister Olaug Bollestad til høyre.

Foto: Matmerk

Da Máret Ravdna fikk vite at hun hadde vunnet den prestisjetunge matprisen tok hun til tårene. Ved siden av henne satt både søster og søskenbarn, de tok også til tårene.

– Jeg er veldig stolt og beæret, sa Buljo etter at vinneren ble annonsert.

Den samiske matformidleren og reineieren har jobbet med samisk mat og kultur i flere tiår. Til vanlig er hun reindriftsutøver og bor i Lødingen.

– Denne prisen åpner flere og nye veier for meg, nå kan jeg spre kunnskap om samisk mat til et større publikum.

TV-OĐĐASAT: Geahča reportáša

Matkulturprisen deles i år ut for 26. gang og er en pris som henger høyt i mat-Norge.

Vært læremester for landbruks- og matministeren

Den deles ut til ære for TV-programleder, husstellærer og forfatter Ingrid Espelid Hovig og etnolog Astri Riddervold. Begge har vært unike formidlere av norsk mat og matkultur.

Førstnevnte har gjennom 300 episoder i Fjernsynskjøkkenet fått kallenavnet hele Norges matmor.

Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøm 1983

NORGES MATMOR: Over 34 år har Ingrid Espelid Hovig (t.v.) lagd 300 episoder av Fjernsynskjøkkenet. Her sammen med Eyvind Hellstrøm tilbake i 1983.

Foto: Sverre Bergli / Sverre Bergli, NRK

Det var Landbruks- og matminister Olaug Bollestad som overrakte prisen. Den består av et diplom og stipend på 30.000 kroner.

– For meg er det ekstra kjekt å dele ut denne prisen til en som har lært meg så mye om samisk matkultur og tradisjon. Jeg har vært med på reinslakting og sett hvordan samisk kvalitetsmat tilberedes, sier Bollestad.

Landbruks- og matminister lærer seg å kaste lasso

BESØKTE REINGJERDE: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad besøkte Byrkije reinbeitedistrikt i Børgefjell oktober.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

«Svært viktig ambassadør og ildsjel»

Det var fem kandidater nominert til prisen. Vinneren ble stemt frem på bakgrunn av folkestemmer som hadde femti prosent innflytelse. De resterende femti prosentene av innflytelsen kom fra en jury.

Juryens begrunnelse til at Buljo var nominert var som følger:

«Matformidler og reineier Maret Ravdna Buljo er en svært viktig ambassadør og ildsjel for samisk matkultur. Hun har brukt mye tid og krefter på å samle, formidle og levendegjøre samisk matkultur»

Juryen, Ingrid Espelid Hovigs matkultturpris
Ragnhild E. M. Buljo og Biret M. Buljo og Máret Rávdná Buljo

RØRT: Familien og Máret Rávdná selv ble rørt til tårene ved utdelingen. F.v.: Ragnhild E. M. Buljo, Biret M. Buljo og Máret Rávdná Buljo.

Foto: Anders Boine Verstad / NRK

På forhånd hadde ikke Buljo sett for seg å vinne i det hele tatt. Da NRK pratet med henne før utdelingen var hun mer enn fornøyd med å være nominert.

– Dette var uventa, for meg var det stort å bare få treffe de andre nominerte.

De øvrige nominert til konkurransen var Heidi Bjerkan (Trøndelag), Trine Sandberg (Akershus), Per Borglund (Oppland) og Kari Støfringsdal (Sogn og Fjordane).