NRK Meny
Normal

Ingen reprise av fjorårets parade for skeive samer

I fjor var det samiske innslaget i synlig i paraden, med Statsråd Jan Tore Sanner i spissen. I år vil nesten ingen være med.

EuroPride 2014. Jan Tore Sanner med samisk flagg.

I overkant av 20 skeive samer med sympatisører og venner, samt Sameminister Jan Tore Sanner(H), deltok under EuroPride i Oslo i 2014.

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Det har vært et stort fokus på lesbiske og homolfile samer under Sapmi Pride nylig, og jeg tror mange derfor har valgt å stå over en samlet samisk synliggjøring av skeive samer, sier Leammuid Lemet Ánde, som fronter skeive samers rettigheter.

Skeive samer fra Norge Sverie og Finland deltok i Sápmi Pride, som ble arrangert i Karasjok i Finnmark i slutten av mai. Oslo Pride, som er Norges største pride-festival, arrangerer lørdag parade gjennom hovedstadens gater og det er ventet over 20 000 deltaker og tilskuere.

Statsråd Jan Tore Sanner deltok sammen med samer i årets homoparade.

Leammuid Lemet Ánde ( bakerst, med stort sameflagg i handa) er glad for at statstsåd Jan Tore Sanner gikk i paraden med skeive samer i Oslo i 2014. I år hadde han ønsket seg selskap i paraden av Sametinget

Foto: Mette Ballovara / NRK

– Viktig å synes

Sápmi Pride arrangementet fikk en god del publisitet og over flere dager var det sterkt fokus på at enkelte også i det samiske samfunnet er "annerledes" . Dette fokuset på deres legning kan enkelte ha opplevd som belastende, men det er viktig å fortsatt forbli synlig, mener Leammuid Lemet Ande.

– Jeg synes det er viktig at man står for den man er, både i distriktene og i de store byene, men slik er det, alle må gjøre det de føler er riktig, sier han.

Han vet at det i all fall er en håndfull samiske lesbiske og homofile som kommer til å delta under lørdagens Oslo Pride parade sammen med en av foreningene, institusjonene eller partiene som deltar i paraden.

Savner fortsatt Sametinget

Selv har den unge homofile mannen fra Karasjok i Finnmark deltatt flere år i prideparaden i hovedstaden. Noen ganger har han fått med seg mange nok til at de som skeive samer også har vært meds om egen gruppe i markeringen.

Han er glad for at Sametinget var med i Sápmi Pride paraden i Karasjok, men det hadde også betydd mye om Sametinget også kunne ha stilt opp i Oslo.

– Jeg har forstått Sametingets tidligere kommentarer at de ønsket å delta her sammen med oss i år ,og jeg kontaktet også Sametinget med spørsmål om de ville delta i Oslo i år, men fikk ikke svar, sier han.

Det er en stor belastning for mange unge samer å stå frem med sin homofile eller lesbiske legning, og derfor hadde Sametingets deltakelse i hovedstaden under paraden være et sterkt signal om at også denne gruppen har en selvfølgelig plass også i det samiske samfunnet, mener han.

– Er med i ånden

Henrik Olsen sammen med Sápmi Pride deltakere.

Sametingsråd Henrik Olsen(NSR) sammen med skeive samer under Sapmi Pride i Karasjok tidligere i år.

Foto: Jan Roger Østby

Sametingsråd Henrik Olsen(NSR), svarer at han registrert at det er prideparade i Oslo denne helgen, men at han ikke har fått noen invitasjon.

I en SMS til NRK Sápmi skriver han slik:

" – Invitasjon til deltagelse har ikke nådd fram til rådet, og vi er dessverre ikke i Oslo i helga, men ønsker alle skeive samer som deltar lykke til. Vi er med i ånden!" , skriver Olsen.

Sametingsråden legger også til at de har også registrert høyesterettsdommen i USA, og tenker at det inspirerer til videre engasjement for synliggjøring av det skeive Sápmi.

USAs Høyesterett har avgjort at delstater ikke kan forby likekjønnede ekteskap, noe som innebærer at slike ekteskap blir lovlig i alle USAs delstater.