NRK Meny
Normal

Håndverkere får 8,1 millioner

Sametingsråd ønsker å heve regnskapskunnskapen blant samiske håndverkere.

Skaller

Skaller laget av master- og bachelorelever ved Samisk Høgskole i Kautokeino.

Foto: Maria Therese R. Oskal / NRK

– Vi ønsker å tilby kurs, og gi hver enkel kursdeltaker en mentor som kan veilede dem til et bedre kunnskapsnivå om regnskap, sier sametingsråd Silje Karine Muotka.

Sámediggeráđđelahttu Silje Karine Muotka

Sametingsråd Silje Karine Muotka.

Foto: Piera Balto / NRK

Sametinget har over lengre tid støttet samiske håndverkere gjennom en spesiell næringsavtale. I år får de 8,1 millioner kroner.

– Midlene vil iverksette næringsutviklingsprogrammet som vil omfatte regnskap som nevnt, men også flere andre sider av bedriftsutvikling, sier Muotka.

Avtalen har Sametinget gjort med duodjiorganisasjonene Sámiid duodji og Duojáriid ealáhusservi( Håndverkernes næringslag).

Manglende regnskap

Undersøkelser har vist at samiske håndverkere, som har fått støtte hos Sametinget, ofte har manglende regnskap i rapporten, som de må levere tilbake til Sametinget. Rapporten skal vise hva støtten er brukt til.

Sametingsråd Silje Karine Muotka vil ha et større samarbeid med de samiske duodjiorganisasjonene, slik at regnskapene ikke uteblir i fremtidige rapporter.

– Vi må bruke neste år veldig godt. Vi trenger en bedre ordning, men hvordan den blir, det må vi sammen finne ut av, sier Muotka.