Hætta nominert til Folkelarm-pris

Produsent og joiker Heaika Hætta er nominert til Folkelarmprisen 2014 for joikeplaten "Guovddut juoigá".

Heaika Hætta nominert til Folkelarm-prisen

Heaika Hætta synes det er veldig artig at 'Guovddut juoigá' er en av de nominerte til årets Folkelarmpris.

Foto: Malene Larsen Gaino, NRK.

Årlig deles Folkelarmprisen til artister som har utmerket seg spesielt innen folke- og tradisjonsmusikk i Norge. Under prisutdelingen på lørdag samles det norske folkemusikkmiljøet for å hedre de beste musikerne og artistene innenfor disse sjangerne.

Heaika Hætta fra Kautokeino har produsert og joiker selv i platen "Guovddut juoigá". Med seg i platen, som ble utgitt i januar, har han ti andre joikere som bidrar med tradisjonell joik fra Kautokeino-området.

– Veldig gledelig

Hætta forteller at det i starten var det veldig fremmed og rart å høre at han var blitt nominert. Han innrømmer at han visste lite om Folkelarmprisen og måtte bruke litt tid på å sjekke hva nomineringen dreide seg om.

– Først og fremst er det veldig oppmuntrende og artig å være nominert, selv om det ikke er sikkert at vi vinner. Slike nomineringer gir jo anerkjennelse, sier Hætta.

Han synes det er viktig at tradisjonell samisk joik blir verdsatt i det norske samfunnet og i folkemusikkmiljøet.

Tidligere samiske vinnere av prisen er Inga Juuso, Ole Larsen Gaino, Niko Valkeapää og Lars Ánte Kuhmunen. På lørdag blir det klart om Heaika Hætta blir en del av dette historiske selskapet.

Levende joikekultur

Hætta forteller at den tradisjonelle joiken er høyt levende i Kautokeino, men at den er lite synlig på de store scenene. Han ønsket å løfte frem lokale joikere som hittil nærmest kun har joiket i private sammenhenger.

– Jeg vet at det er mange som liker den tradisjonelle joiken og jeg ville gi dem et skikkelig tilbud, sier han.

Bak platen lå det også et ønske fra Hætta om å dokumentere de tradisjonelle joikene.

– Det er såt viktig at disse joikene blir hørt og tatt vare for ettertiden, forteller Hætta.

Utsolgt etter to dager

Han mener at etterspørselen for tradisjonell joik er stor og tror det er derfor mange har likt platen "Guovddut juoigá".

Produsenten forteller at det første opplaget av CD-platen ble utsolgt allerede etter to dager.