Hopp til innhold

Strøk personer fra valgmanntallet – nå blir det nyvalg i Finland

Valgkomiteen fjernet masse personer fra valgmanntallet før sametingsvalget i fjor høst, deriblant forrige valgets vinner. Valget er nå underkjent.

finske sametinget i Sajos

Politikerne som ble valgt inn ved forrige valg i fjor høst går en usikker tid i møte, i juni blir det nyvalg ved Sametinget i Finland.

Foto: NRK

Loga sámegillii

Aldri før har et sametingsvalg blitt annullert i Finland, heller ikke i Norge.

I Sverige måtte det nyvalg til etter stemmekluss i 2001.

Høsten 2023 var det sametingsvalg i Finland.

Før valget valgte sametingets valgkomite å stryke 86 personer fra valgmanntallet.

Dette medførte at personene fikk ikke stemme, men heller ikke stille som kandidater til valget.

Dette var personer som Høyeste forvaltningsdomstolen (AHR) i Finland hadde godkjent som stemmeberettiget foran forrige valg.

Klagene kom inn for sent

AHR mottok totalt 113 klager som gikk ut på at personer ikke fikk stå i manntallet. Disse klagene fikk AHR i august, en måned før sametingsvalget. Dermed rakk ikke AHR å behandle disse før valget.

Nå er klagene behandlet, og 27. mars kom dommen fra høyeste forvaltningsdomstolen.

Sametingets valgkomite hadde brutt loven, 72 personer av disse som klaget skulle ha fått medvirke i valget.

– Vi har startet forberedelsene på nyvalg som etter planen gjennomføres i juni, det sier sametingsordfører Piritta Näkkäläjärvi.

Pirita Näkkäläjärvi

Midlertidig sametingsordfører, Piritta Näkkäläjärvi. Hvorvidt hun får fortsette som ordfører etter nyvalget er uvisst.

Foto: Ođđasat / Yle Sápmi

Hun og de representantene som ble valgt inn forrige høst fungerer frem til nyvalget er gjennomført.

Finland bryter internasjonale avtaler

Denne problemstillingen er ikke ny i Finland. Ved sametingsvalgene i 2011 og 2015 ga forvaltningsdomstolen (AHR) personer som Sametinget ikke ville ha i valgmanntallet stemmerett.

For dette fikk Finland kritikk internasjonalt.

FNs menneskerettighets og rasediskrimineringskomité mente at Finland brøt internasjonale avtaler ved at høyeste forvaltningsrett tok inn personer mot Sametingets vilje i valgmanntallet.

Samerådet kommer nå med kraftig kritikk etter at valget er blitt annullert.

– Dette er ren diskriminering av samer. AHR bryter bevisst menneskerettighetsavtaler og ødelegger Finlands renommé, det sier Samerådets president Aslak Holmberg.

Aslak Holmberg

Samerådet er ikke nådig i kritikken sin av Finlands høyeste forvaltningsorgan AHR. Áslat Holmberg er Samerådets president.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

NRK har forelagt Samerådets kritikk for AHR, foreløpig uten å få tilsvar.

Strøk personer fra valgmanntallet

Etter FNs kritikk av Finland bestemte sametingets valgkomite å stryke personer som de mente ikke fylte kriterier for å stå i manntallet.

Foran 2019-valget strøk de 94 personer fra valgmanntallet. Valgkomiteen argumenterte den gang at finske myndigheter krenket samenes rett til selvbestemmelse når de blandet seg inn.

Men den gang som nå, AHR godkjente ikke komiteens strykninger. De 94 personene fikk medvirke i valget. Den gangen kom AHRs avgjørelse før valget.

Forrige valgets vinner ble strøket

Kari Kyrö fra Inari, ble valgets store vinner i 2019, med flest stemmer bak seg.

Men Kyrö var en av de som ble strøket fra valgmanntallet foran høstens valg, han var også en av de 94 som først ble strøket fra valgmanntallet i 2019.

Han er ikke overrasket over at valget er blitt underkjent.

– Det var en forventet med desto gledelig nyhet. Aldri hadde jeg forestilt meg at jeg plutselig strykes fra valgmanntallet. Det er jo på en måte politikk det også.

Kari Kyrö, sametingsrepresentant i Finland.

Sametingets valgkomite har strøket Kari Kyrö flere ganger fra sametingets valgmanntall. Kyrö fikk flest stemmer ved valget i 2019. I 2015 fikk han tredje mest stemmer.

Foto: Sámediggi

– Nå som du kan medvirke i nyvalget, hva slags planer har du?

– Vi får se hva livet bringer. Men jeg har lyst å si at nå burde vi samer forsones og forenes. Vi burde legge disse tingene bak oss og se fremover. Hele saken har blitt en farse, sier Kyrö.

– Kommer du å stille som kandidat nå?

– Vi får se, hvis folk ber meg om å stille så skal jeg seriøst vurdere det. På sosiale medier har jeg fått flere forespørsler om å stille som kandidat, svarer Kari Kyrö.

AHR har ikke kunnskap

Ifølge Samerådet har ikke AHR kunnskap til å kunne bedømme hvorvidt en person oppfyller sametingets kriterier for å stå i manntallet.

– Retten til å definere vårt frie politiske representasjon er en del av urfolks rett til selvbestemmelse. Denne retten krenkes i Finland med denne bestemmelsen. Retten til å fastsette kriterier for sametingets valgmanntall er en intern sak for samene. Vi må ha Sameting over hele Sápmi, i hvert land, som er legitime representanter for samene.

Det sier Åsa Larsson Blind, som er Samerådets visepresident.

Åsa Larssons Blind

Visepresident i Samerådet, Åsa Larsson Blind.

NRK har forelagt Samerådets kritikk for AHR, foreløpig uten å få tilsvar.

Venter på ny lov

I elleve år har Sametinget i samråd med rikspolitikerne og flere ulike regjeringer jobbet med ny lovforslag som skal eliminere dette problemet. Men Riksdagen har ikke behandlet lovforslaget i løpet av disse årene.

– Selv om to regjeringer har godkjent loven, blir behandlingen av lovforslaget i Riksdagen utsatt gang på gang. Denne loven er en kompromiss mellom styresmaktene og sametinget, begge parter kan leve med lovens innhold, sier sametingsordfører Näkkäläjärvi.

Også AHR ønsker nye loven velkommen.

– Det beste hadde vært om vi slipper å få klager etter hvert valg, dette er ikke moro for noen, sier AHRs president Kari Kuusiniemi til Yle.

Korte nyheter

  • Kontrabeskjed: E6 over Saltfjellet åpnet igjen

    Etter at fjellovergangen har vært stengt i flere timer mandag, melder Statens vegvesen at veien er åpnet for vanlig trafikk.

    Bilister advares fortsatt mot sterk vind, snøbyger og glatte kjøreforhold.

    Tidligere mandag opplyste Vegtrafikksentralen at fjellovergangen ble stengt til midnatt, men denne meldingen har nå endret seg.

    Minst én bil måtte ha hjelp av bilberger etter at den sterke vinden og de glatte kjøreforholdene gjorde at kjøretøyet havnet av veien.

    Enslig bil på vei over Saltfjellet.
    Foto: Staten vegvesen
  • Bážiiga bohcco ealgabivddus – dál leaba dubmejuvvon

    Guokte olgoriikalačča, geat bážiiga bohcco go leigga ealgabivddus máttasámis, leaba dál dubmejuvvon Staare (Östersundda) diggegottis Ruoŧas.

    Jämtlanddas (máttasámegillii: Jïemhte) dat leigga guokte olgoriikalaš albmá bivddus 2019:s, go gávnnahalaiga politiijaide.

    Biillas gávdne politiijat bohcco maid leigga báhčán. Dasa lassin lei biilavuoddji jugešvuođas vuodjimin, ja bissus ledje maid ain luođat.

    Soai čuoččuheigga ahte álggos navddiiga iežaska ealgga báhčán. Soai leigga fáhten ságaide iežaska báikkálaš bivdoustiba, ja son lei boahtán albmá guoktái veahkkin áimmahuššat bohcco.

    Ášši lea dál leamaš dikkis Jämtlanddas, ja buot golmmas leat dubmehallan.

    Olgoriikalačča guovttos čuoččuheigga dikkis ahte sii áigo dieđihit guovllu boazodoalliide áššis, muhto dása ii jáhkkán diggi. Albmát ledje earret eará sálttiid oastán.

    Diggegoddi oaivvilda ge ahte dás lea sáhka boazosuolavuođas, ja olgoriikalačča guovttos leaba goappašagat ožžon evttolaš duomu. Báikkálaš veahkki maid lea dubmejuvvon áššis, čállá SVT Sápmi.

    Tingretten Østersund
    Foto: Rune Kjær Valberg / NRK
  • Oktasaš e-girjerádju lea otne rahppon Suomas

    Suoma girjerádjosiid oktasaš e-girjerádju lea rahpasan otne.

    Ii oktage sámegieldda girjerádju leat das vel mielde.

    E-girjerádju bálvalus čohkke buot almmolaš girjerájuid digitálalaš materiála ovtta sadjái. Bálvalusa sáhttet geavahit dušše dat olbmot, geaid ruovttugielda lea searvan jo dasa.

    Oassi gielddain searvá mielde bálvalussii easkka boahtte jagi, dieđiha Yle Sápmi.

    E-bok
    Foto: Lars Tore Endresen / NRK