Hopp til innhold

Strøk personer fra valgmanntallet – nå blir det nyvalg i Finland

Valgkomiteen fjernet masse personer fra valgmanntallet før sametingsvalget i fjor høst, deriblant forrige valgets vinner. Valget er nå underkjent.

finske sametinget i Sajos

Politikerne som ble valgt inn ved forrige valg i fjor høst går en usikker tid i møte, i juni blir det nyvalg ved Sametinget i Finland.

Foto: NRK

Loga sámegillii

Aldri før har et sametingsvalg blitt annullert i Finland, heller ikke i Norge.

I Sverige måtte det nyvalg til etter stemmekluss i 2001.

Høsten 2023 var det sametingsvalg i Finland.

Før valget valgte sametingets valgkomite å stryke 86 personer fra valgmanntallet.

Dette medførte at personene fikk ikke stemme, men heller ikke stille som kandidater til valget.

Dette var personer som Høyeste forvaltningsdomstolen (AHR) i Finland hadde godkjent som stemmeberettiget foran forrige valg.

Klagene kom inn for sent

AHR mottok totalt 113 klager som gikk ut på at personer ikke fikk stå i manntallet. Disse klagene fikk AHR i august, en måned før sametingsvalget. Dermed rakk ikke AHR å behandle disse før valget.

Nå er klagene behandlet, og 27. mars kom dommen fra høyeste forvaltningsdomstolen.

Sametingets valgkomite hadde brutt loven, 72 personer av disse som klaget skulle ha fått medvirke i valget.

– Vi har startet forberedelsene på nyvalg som etter planen gjennomføres i juni, det sier sametingsordfører Piritta Näkkäläjärvi.

Pirita Näkkäläjärvi

Midlertidig sametingsordfører, Piritta Näkkäläjärvi. Hvorvidt hun får fortsette som ordfører etter nyvalget er uvisst.

Foto: Ođđasat / Yle Sápmi

Hun og de representantene som ble valgt inn forrige høst fungerer frem til nyvalget er gjennomført.

Finland bryter internasjonale avtaler

Denne problemstillingen er ikke ny i Finland. Ved sametingsvalgene i 2011 og 2015 ga forvaltningsdomstolen (AHR) personer som Sametinget ikke ville ha i valgmanntallet stemmerett.

For dette fikk Finland kritikk internasjonalt.

FNs menneskerettighets og rasediskrimineringskomité mente at Finland brøt internasjonale avtaler ved at høyeste forvaltningsrett tok inn personer mot Sametingets vilje i valgmanntallet.

Samerådet kommer nå med kraftig kritikk etter at valget er blitt annullert.

– Dette er ren diskriminering av samer. AHR bryter bevisst menneskerettighetsavtaler og ødelegger Finlands renommé, det sier Samerådets president Aslak Holmberg.

Aslak Holmberg

Samerådet er ikke nådig i kritikken sin av Finlands høyeste forvaltningsorgan AHR. Áslat Holmberg er Samerådets president.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

NRK har forelagt Samerådets kritikk for AHR, foreløpig uten å få tilsvar.

Strøk personer fra valgmanntallet

Etter FNs kritikk av Finland bestemte sametingets valgkomite å stryke personer som de mente ikke fylte kriterier for å stå i manntallet.

Foran 2019-valget strøk de 94 personer fra valgmanntallet. Valgkomiteen argumenterte den gang at finske myndigheter krenket samenes rett til selvbestemmelse når de blandet seg inn.

Men den gang som nå, AHR godkjente ikke komiteens strykninger. De 94 personene fikk medvirke i valget. Den gangen kom AHRs avgjørelse før valget.

Forrige valgets vinner ble strøket

Kari Kyrö fra Inari, ble valgets store vinner i 2019, med flest stemmer bak seg.

Men Kyrö var en av de som ble strøket fra valgmanntallet foran høstens valg, han var også en av de 94 som først ble strøket fra valgmanntallet i 2019.

Han er ikke overrasket over at valget er blitt underkjent.

– Det var en forventet med desto gledelig nyhet. Aldri hadde jeg forestilt meg at jeg plutselig strykes fra valgmanntallet. Det er jo på en måte politikk det også.

Kari Kyrö, sametingsrepresentant i Finland.

Sametingets valgkomite har strøket Kari Kyrö flere ganger fra sametingets valgmanntall. Kyrö fikk flest stemmer ved valget i 2019. I 2015 fikk han tredje mest stemmer.

Foto: Sámediggi

– Nå som du kan medvirke i nyvalget, hva slags planer har du?

– Vi får se hva livet bringer. Men jeg har lyst å si at nå burde vi samer forsones og forenes. Vi burde legge disse tingene bak oss og se fremover. Hele saken har blitt en farse, sier Kyrö.

– Kommer du å stille som kandidat nå?

– Vi får se, hvis folk ber meg om å stille så skal jeg seriøst vurdere det. På sosiale medier har jeg fått flere forespørsler om å stille som kandidat, svarer Kari Kyrö.

AHR har ikke kunnskap

Ifølge Samerådet har ikke AHR kunnskap til å kunne bedømme hvorvidt en person oppfyller sametingets kriterier for å stå i manntallet.

– Retten til å definere vårt frie politiske representasjon er en del av urfolks rett til selvbestemmelse. Denne retten krenkes i Finland med denne bestemmelsen. Retten til å fastsette kriterier for sametingets valgmanntall er en intern sak for samene. Vi må ha Sameting over hele Sápmi, i hvert land, som er legitime representanter for samene.

Det sier Åsa Larsson Blind, som er Samerådets visepresident.

Åsa Larssons Blind

Visepresident i Samerådet, Åsa Larsson Blind.

NRK har forelagt Samerådets kritikk for AHR, foreløpig uten å få tilsvar.

Venter på ny lov

I elleve år har Sametinget i samråd med rikspolitikerne og flere ulike regjeringer jobbet med ny lovforslag som skal eliminere dette problemet. Men Riksdagen har ikke behandlet lovforslaget i løpet av disse årene.

– Selv om to regjeringer har godkjent loven, blir behandlingen av lovforslaget i Riksdagen utsatt gang på gang. Denne loven er en kompromiss mellom styresmaktene og sametinget, begge parter kan leve med lovens innhold, sier sametingsordfører Näkkäläjärvi.

Også AHR ønsker nye loven velkommen.

– Det beste hadde vært om vi slipper å få klager etter hvert valg, dette er ikke moro for noen, sier AHRs president Kari Kuusiniemi til Yle.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen