NRK Meny
Normal

For 34 år siden var hun ikke velkommen, nå åpner Stortinget dørene for henne

Som liten jente var hun med på å sloss for de samiske rettighetene da hun var med samekvinnene som okkuperte statsministerens kontor. 34 år senere er Ellen Kristina Saba tilbake i Norges maktkorridor.

Ellen Kristina Saba

Sametingsrepresentant, Ellen Kristina Saba (H), på Stortinget.

Denne gangen som sametingsrepresentant for Høyre. Anledningen er at Sametinget nå har sin plenumsuke i Stortinget.

– Det er litt spesielt at Sametinget får ha sin plenumsuke på Stortinget, og det er også veldig godt å komme hit. Vi føler oss godt tatt i mot og ivaretatt. Det er en god følelse å være her og vi føler oss ikke i veien, sier Ellen Kristina Saba

For 34 år siden var det annerledes. Ellen Kristine Saba var med på å okkupere kontoret til statsminister Gro Harlem Brundtland 6. februar 1981. Den gang var hun bare fem år gammel. De 13 samiske kvinnene som okkuperte Brundtlands kontor i regjeringsbygningen i 19 timer, var mer eller mindre aktive aksjonister i Altasaken (se faktaboks). Til slutt hentet politiet samekvinnene ut av kontoret.

14 samekvinner møter statsministeren

Samekvinnene som møtte statsminister Gro Harlem Brundtland (enden av bordet) og kommunalminister Harriet Andreassen (t.h. for Gro) i formiddag, har okkupert møterommet ved statsministerens kontor. De 14 kvinnene har besluttet å bli sittende på møterommet ved statsministerens kontor inntil deres krav blir hørt. Fem år gamle Ellen Kristina Saba sitter og tegner.

Foto: Tom A. Kolstad / Scanpix/Aftenposten

– Stor forskjell å være her nå

Altasaken var spiren til at Sametinget ble opprettet i 1989. Nå er det første gang at Sametinget holder plenumsmøte i Stortingsbygget. Det er i anledning Sametingets 25-årsjubileum at Stortinget har invitert Sametinget til å avholde én av sine fire årlige plenumssamlinger i stortingsbygningen.

Ellen Kristina Saba sier det er stor kontrast å være i Oslo nå i forhold til da.

– Da var vi ikke i varmen, da var vi påtrengende. Det samiske samfunnet opplevde å ikke bli hørt. Vi kom ingen vei med våre problemer og hindringer i samfunnslivet nordpå. Samene følte at myndighetene jobbet mot det samiske samfunnet og samenes interesser. I dag er det motsatt.

Nå mener Saba at de har god gehør fra de statlige myndigheter og det norske samfunnet, og forholdet blir bare bedre og bedre.

– For bortimot 40 år siden var det ikke lett å gå i disse korridorene, alt var så komplisert, men i dag er det ikke slik. For 34 år siden låste de dørene foran oss, i dag åpner de dørene for oss. De sier velkommen. Det er en stor forskjell.

– Stor betydning

Saba synes det har en stor betydning at Sametinget har plenumsmøte på Stortinget.

– Jeg tror det er av stor betydning spesielt for stortingspolitikerne, de blir kanskje mer interessert i den samiske politiske verden. De ser kanskje at sametingspolitkerne har sine kampområder, sine hjertesaker. Vi blir kanskje bedre venner av å være her, og det å ha god dialog med stortingspolitkere og myndigheter er en god arbeidsmetode for å få frem budskapet om de samiske dilemmaer vi har i dag, sier Saba.