Hopp til innhold

Fjällgren er odds-favoritt til å vinne Melodifestivalen

Men det er en av finalistene odds-spillerne har større tro på enn joikeren fra Härjedalen.

Jon Henrik Fjällgren

ODDS-FAVORITT: Mange svensker har Jon Henrik Fjällgren som sin store favoritt. Også på oddsen er det mange som spiller på ham som vinner av lørdagens finale i Melodifestivalen.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Lørdag 14. mars går finalen i svenske Melodifestivalen av stabelen med blant annet joikeren Jon Henrik Fjällgren på «startstreken».

Spillselskapene har for lengst latt spillerne satse penger på hvem de tror vinner

Måns Zelmerlöw

ODDS-FAVORITT: Måns Zelmerlöw

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

Ti dager før finalen er det Måns Zelmerlöw med sangen «Heroes» spillerne har mest tro på. Høyeste odds er på 1,55 (Bet365, Betway) og laveste odds er 1,50 (Paf, Unibet), viser tall som nettsiden Nicer Odds (ekstern lenke) har samlet inn.

Spillerne har også stor tro på Jon Henrik Fjällgren. Høyeste odds for at nettopp han skal vinne retten til å representere Sverige i vårens Eurovision Song Contest er 4,00 (Paf, Unibet). Laveste odds er 3,00 (Bet365, Betway).

Nummer tre på denne lista er Eric Saade med sangen «Sting». Høyeste odds på ham som vinner er 12,00 (Paf, Unibet) og laveste odds er 9,00 (Bet365).

Minst tro har spillselskapene på Dolly Style og Hasse Andersson, med høyeste odds på henholdsvis 151,00 og 175,00.

Den «amerikanske drømmen» i Sápmi

Historien om Jon Henrik Fjällgren er som den «amerikanske drømmen», bare at fortellingen om hans liv foregår i Sápmi (Sameland) og Sverige.

Jon Henrik ble født i Cali i Colombia og het da Montoya. De første månedene i sitt liv tilbrakte han i en urfolkslandsby før han havnet i et barnehjem.

Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Da han var seks måneder gammel ble han adoptert av en samisk familje i Sverige. Han vokste deretter opp i en reindriftsfamilie i Mittådalens sameby, og arbeider i dag i reindriften.

Som 14-åring gjorde Jon Henrik sin første fremtreden i Funäsdalens kirke, der også kongen og dronningen var tilstede.

Debutalbumet «Goeksegh» ble utgitt i 2014 etter at han vant «Talang Sverige 2014».

Jon Henrik er debutant i Melodifestivalen, og lørdag stiller han i finalen med joiken «Jag är fri (Manne Leam Frijje)».

Det kan hende at Fjällgren for noen ekstrastemmer etter at han viste sin veltrente kropp i en video, som først ble vist i svenske Aftonbladet.

Korte nyheter

  • Australias bidrag tar urfolkskultur og -språk til Eurovision 2024

    Den elektroniske musikkduoen Electric Fields skal representere Australia på Eurovision Song Contest 2024 i Malmö, Sverige.

    Duoen består av Zaachariaha Fielding og Michael Ross, og de skal fremføre deres nye sang, «One Milkali (One Blood)», som inneholder det Yankunytjatjara-aboriginalspråket.

    Electric Fields er kjent for sin unike blanding av moderne elektronisk sjel og gammel urfolkskultur, og synger på Pitjantjatjara, Yankunytjara og engelsk.

    For Fielding er det å synge på et urfolksspråk i Eurovision en mulighet til å hedre hans arv og utfordre historiske fortellinger rundt urfolk i Australia.

    Electric Fields søker å gjøre en varig innvirkning med deres budskap om enhet, aksept og kulturell stolthet, skriver nettstedet bwtribal.com.

  • 840.000 kroner til seks forskjellige tiltak i Tysfjorden

    Det er klart hvilke lag og foreninger i Tysfjorden og Hamarøy kommune, som er motta­kerne av VinnVind-midler 2024.

    400.000 kroner tildeles Sørfjordfjellet tur- og hyttelag til bygging av ny hytte ved Kjerringvatnet, 40.000 kroner tildeles Kjøpsvik pensjonistforening for sommeraktiviteter for de eldre i Kjøpsvik, 70.000 kroner tildeles Måske Dåjma/Musken Aktivitet for den lulesamiske uken Måskeståhkusa, 130.000 kroner tildeles Hellemobotn Grunneierlag for oppgradering av gamme, 110.000 kroner tildeles Trivsel i bygda for nærmiljøanlegg med badstue og 90.000 kroner tildeles Lokalhistorielaget for produksjon av årsbok for Tysfjord

    VinnVind-midlene deles årlig ut av Sørfjord Vindpark AS, som eies av Energy Infra­structure Partners (EIP) og Fortum.

    – Det er gledelig å se hvordan VinnVind-midlene brukes til et så bredt spekter av formål, som alle er rettet mot utvikling og aktiviteter i nærområdet. Vi er stolte av å kunne si at Sørfjord vindpark bringer både positiv og fornybar energi til området, sier Marika Aaltonen, Head of Asset Management i Fortum, som i tillegg til å være på eiersiden også har ansvar for driften av vindparken.

    Sørfjord Vindpark ble fullført og satt i drift i 2020. Vindparken består av 23 vindturbiner som ligger på toppen av et fjell i Sørfjorden i Tysfjorden i Hamarøy kommune i Nordland fylke.

    Fotballbanen der Hellmocupen spilles
    Foto: Privat
  • 1,3 millioner til samisk satsning

    Hamarøy kommunes skoleprosjekt «Vi e her/Mij lip dáppe», Vesterålen og omegn sameforenings prosjekt om kofte for samer i Vesterålen og omegn og Hemnes Kunstforenings prosjekt om formidling av samisk samtidskunst er blant de 14 prosjektene som får støtte i årets første tildeling fra Nordland fylkeskommune under tilskuddsordningen «Samisk satsning».

    Tilskuddsordningen er et av virkemidlene for å fremme og bevare, samt videreutvikle samiske språk, kultur og samfunnsliv i Nordland. Målet er å sikre sterke samiske miljøer i hele Nordland, også innenfor kunst- og kultur.

    Prioriterte satsingsområder i 2024 er språkprosjekter for de minste samiske språkene (sør-, lule-, pite- og umesamisk), arrangementer rundt 6. februar og tiltak for samiske barn og unge.

    De fem nye Hamarøyskolenes forestilling «Vi e her/Mij lip dáppe» november 2018, ett år før sammenslåing av kommunene Tysfjord vest og Hamarøy.
    Foto: Elena Junie Paulsen/PRIVAT