Hopp til innhold

– Min musikk er ikke for barn

Sametinget tildelte penger til den samiske rapartisten Slincraze fra potten for musikkutgivelser for barn. Men artisten selv mener ikke at tekstene hans passer seg for barn.

Slincraze på Riddu Riddu
Foto: Tor Even Mathisen / NRK

– Musikken min inneholder såpass grove tekster at de ikke er egnet for barn, sier "Slincraze" - eller Nils Rune Utsi (19) som han heter.

Selv sier han at han lager musikk som passer best til ungdom over 14 år og eldre.

Fikk støtte til CD

Nils Rune Utsi (19) ble kjent i Sápmi da han i 2005 fremførte sangen "Givssideapmi" (oversatt til norsk; mobbing, red.anm) under pausen på Sami Grand Prix. Siden har han opptrådt på en rekke festivaler, By:Larm og for selveste HM Kong Harald V på hans syttiårsdag.

Han var én av de 32 artistene som i 2009 søkte om støtte til CD-produksjon av Sametingets tilskuddsstyre som årlig støtter samiske artister. Mens 17 fikk avslag, var Utsi en av de heldige.

Også i fjor var det de samme prioriteringene som tilskuddsstyret bevilget penger etter som i år, nemlig utgivelse av tradisjonell joik og religiøse tekster, alle sjanger tilhørende sør- og lulesamisk musikkutgivelse, samt musikkutgivelser for barn.

– Ungdom liker musikken hans

Det er Sametingets tilskuddsstyre som tar den endelige beslutningen over hvilke artister som får støtte til CD-produksjon. Ifølge nåværende leder i tilskuddsstyret Marie Therese Nordsletta Aslaksen, og tidligere leder Ann-Mari Thomassen (2005-2009) følges disse kriteriene veldig nøye.

– Vi er nødt til å følge kriteriene veldig strengt, siden søkermassen er veldig stor, sier begge ledere til NRK Sámi Radio.

– Men artisten "Slincraze" sier selv at han ikke lager musikk for barn. Hvorfor fikk han da støtte under posten "musikkutgivelser for barn"?

– Vi støttet Slincraze sitt prosjekt fordi vi mente at hans prosjekt var et godt prosjekt, og fordi ungdom liker musikken hans veldig godt, sier fjorårets leder av Sametingets tilskuddsstyre, Ann-Mari Thomassen.

Thomassen sier samtidig at ungdom også er barn fram til fylte 16 år.

«Tekstene hans er såpass grove at de ikke egner seg barn, men de egner seg strengt tatt ikke for ungdom heller»

Magnus Vuolab

– Upassende musikk for unge

Musihkkadahkki Magnus Vuolab

Samiske komponisters nestleder og musikkprodusent Magnus Vuolab reagerer på Sametingets bevilgninger.

Foto: Anne Olli / NRK

Magnus Vuolab, som er nestleder i Samiske komponisters forening, har god kjennskap til den samiske rapartistens musikk.

Vuolab reagerer nå på at Sametingets tilskuddsstyre har bevilget penger til en CD-produksjon som ikke egner seg for barn - på tross av egne retningslinjer og prioriteringer om å støtte CD-utgivelser for de yngste.

Han synes det er upassende at de pengene som skulle gått til prosjekter som tilbyr musikk for barn, heller er brukt til en artist som lager musikk for voksne.

– Jeg er enig med Nils Rune Utsi om at tekstene hans er såpass grove at de ikke egner seg for barn, men jeg synes strengt tatt at de ikke egner seg for ungdom heller, sier han.

– Riktig beslutning

Ann Mari Thomassen

Sametingets Ann-Mari Thomassen ville valgt det samme om igjen.

Foto: Norske Samers Riksforbund/Pressebilder

Men Sametinget er ikke enig i kritikken.

– Det var et godt prosjekt og vi rådførte oss også med Sametingets musikkutvalg om det var et godt prosjekt eller ikke. Jeg mener fortsatt at vi gjorde en riktig beslutning, sier tidligere leder av Sametingets tilskuddsstyre, Ann-Mari Thomassen.

Thomassen sier at styret har tatt hensyn til Sametingets egne prioriteringer og understreker at hun ville ha støttet det samme prosjektet en gang til dersom hun måtte velge på nytt.

Glad for utradisjonell støtte

Nils Rune Utsi er om dagen travelt opptatt i studio i Masi i Kautokeino kommune hvor han nå jobber med sin nye plate, som etter planen skal være ferdig i Oktober senere i år. Artisten selv er fornøyd med at Sametinget velger å støtte utradisjonell samisk musikk.

– Jeg synes det er bra at de tør satse på annerledes musikk, sier han.

Uten støtten fra Sametinget ville ikke han kunnet produsere en ny CD-plate i år.

– Det betyr mye for meg fordi den skyter fart i musikkarrieren min, samtidig som det gjør det lettere for meg å fokusere på å videreutvikle meg selv og musikken min, sier Nils Rune Utsi.

SlinCraze

Slincraze - eller Nils Rune Utsi er glad for støtten. Og en ny plate er på trappene.

Foto: NRK

Korte nyheter

  • Bođii 65:in turn EM:as

    Les på norsk.

    Peder Funderud Skogvang bođii 65:in dán jagi turn Eurohpá-meašttirgilvvuin Riminis Itálias.

    Dan čállet Norges Gymnastikk- og Turnforbund iežaset neahttasiidduin.

    Pederis ledje moadde boasttuvuođa, mat dagahedje ahte ii šaddan dat buoremus gilvu dán vuoro, čállá searvi. Almmáiolbmuid junior ja senior gilvvut leat miessemánu 24. beaivvi rájes gitta 28. beaivái.

  • Háliidit priváhta dearvvašvuođafálaldaga Áltái

    Álttá Bargiidbellodat, Guovddášbellodat ja Gurutbellodat lea bargagoahtán oččodit priváhta dearvvašvuođafálaldaga, Aleris bokte.

    Dát ii soabat ráđđehusa strategiijain. Ráđđehus áiggošii uhcit priváhta dearvvašvuođabálvalusaid.

    – Buot buoremus livčče dieđusge jos mis livčče almmolaš dearvvašvuođafálaldat mii nagoda buohkaid dikšut, muhto nu ii leat. Álbmoga bálvalusat leat buot deháleamos, ja mun sávan dat duohtandahkko, dadjá Álttá Bargiidbellodaga Ole Steinar Østlyngen, ja čujuha priváhta dearvvašvuođafálaldahkii.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    Ráđđehusas eai ge doarjjo dán barggu.

    – Geavahit resurssaid hukset priváhta fálaldaga, ii atte buoret dikšofálaldaga álbmogii. Dušše sidjiide geain lea ráđđi máksit iežas lupmas, čállá Dearvvašvuođa- ja fuolahusdepartemeantta stáhtačálli Karl Kristian Bekeng e-poasttas NRK:i.

    Kantar iskos čájeha ahte gávccis logi olbmos háliidit priváhta ja almmolaš buohcciviesuide eanet ovttasbarggu, čoavdin dihtii dearvvašvuođabálvalusa hástalusaid, muitala Anita Tunold, Aleris hálddašeaddji direktevra.

    Ii ge leat vuos mearriduvvon ahte Aleris ásahuvvo Álttá gildii.

    – Jus mii áigot ásahit fálaldaga ođđa báikái, de fertet mii ásahit fálaldaga mas lea buorre dássi, ja ahte dat lea ekonomalaččat gánnáhahtti. Dat leat min prinsihpat, beroškeahttá gosa mii galgat, dadjá Tunold.