Hopp til innhold

Legger fram internatbarnas sak for Kongen

Stiftelsen Rettferd for taperne og Ivar Utsi fra Kautokeino skal snakke med kongen om internatbarna.

Ola Ødegaard

Generalsekretær Ola Ødegaard i Stiftelsen Rettferd for taperne

Foto: Stein Schinstad / NRK

Stiftelsen Rettferd for taperne har fått innvilget audiens hos Kong Harald, der generalsekretær Ola Ødegaard møter sammen med Ivar Utsi.

Ola Ødegaard sier at han er meget glad for kongens positive svar, og de vil legge fram internatbarnas sak i Finnmark for Kongen.

Nylig hadde han møte med internatbarn i Kautokeino og Karasjok .

Ber om erstatning

De tidligere internatbarna vil ha billighetserstatning fordi de mener de ble utsatt for overgrep, mishandling, tapt skolegang og rasistisk mobbing.

Rettferd for taperne har lenge arbeidet med disse sakene, men bare delvis vunnet frem. I møter med flere departement, statsråder og stortingsrepresentanter har de møtt stor forståelse, men der har sakene stoppet .

De har også vært i møte med statsministeren .

– Kongen siste mulighet

En av de som søker om billighetserstatning er Ivar Utsi fra Kautokeino. Han er også invitert til å møte Kongen sammen med Ødegaard.

– Heldigvis tar Kongen imot oss. Jeg har vært i departementet før og blant annet har jeg møtt Bjarne Håkon Hanssen. Kongen er siste mulighet for oss og jeg takker ham for å ta imot oss, sier Utsi.

Det er fortsatt ikke bestemt når Ødegaard og Utsi får audiens, men de regner med at det blir i mai.

Fikk juling på tur

– Jeg skal ta opp med Kongen at det er på tide at det gjøres noe med saken. Det hadde vært som et lite plaster på såret for oss som mistet store deler av barndommen og ungdommen på grunn av dårlige opplevelser på internatet. Jeg lærte ikke det norske alfabetet før i 4. klasse fordi jeg ikke torte å si noe.

Han forteller om en opplevelse han hadde i 5. klasse og de var på skogstur, da en annen gutt ba ham om å hente never til bålet.

Jeg forsto ikke hva never var, jeg kjente bare til det samiske ordet for never, beassi, og jeg fikk juling av gutten da jeg kom tilbake. Det glemmer jeg aldri.

Korte nyheter

 • May Bente Jønsson er ny leder av Samisk kirkeråd

  May Bente Jønsson ble fredag valgt til ny leder av Samisk Kirkeråd under Kirkemøtet i Trondheim.

  – Jeg er den første sørsamiske lederen av Samisk kirkeråd. Det er stort!

  Den nye samisk kirkerådslederen tar over etter Sara Ellen Anne Eira, som har vært leder av samisk kirkeråd i åtte år. Jønsson er svært glad for tilliten.

  – Det er mye arbeid, men det er en jobb jeg ønsker å gå inn i med ydmykhet, respekt og åpenhet, sa Jønsson fra talerstolen.

  Samisk kirkeråd er Kirkemøtets organ for samisk kirkeliv og urfolksspørsmål. Jønsson er kjent for sitt engasjement for det samiske språket.

  – Jeg vil ha samisk i alle kirker. Jeg kommer fra en tospråklig kommune, og nå som jeg har flyttet til en kommune som ikke er samisk, merker jeg hvor viktig det er å høre språket. Det er en viktig del av vår identitet og det er viktig å høre språket i hele landet, for å kjenne tilhørighet.

  Den nye lederen for Samisk kirkeråd May Bente Jønsson på talerstolen under Kirkemøtet.
  Foto: Den norske kirke
 • May Bente Jønsson lea Sámi girkoráđi ođđa jođiheaddji

  Girkočoahkkimis Troandimis bearjadaga válljejuvvui máttasápmelaš May Bente Jønsson Sámi girkoráđi ođđa jođiheaddjin.

  – Mun lean vuosttaš máttasámi jođiheaddji Sámi girkoráđis. Dat lea stuoris! dadjá Jønsson preassadieđáhusas.

  Son váldá badjelasas ámmáha Sara Ellen Anne Eiras, gii leamaš Sámi girkoráđi jođiheaddji gávcci jagi. Jønsson illuda luohttámuša ovddas.

  – Lea olu bargu, muhto dá lea bargu masa vuolggán vuollegašvuođain, árvvusatnimiin ja rabasvuođain, celkkii Jønsson sárdnestuolus.

  Sara Ellen Anne Eira gir blomster til den nye lederen
  Foto: Den norske kirke
 • Helgeværet byr på utfordrende forhold for småbåter

  Helgeværet byr på stiv kuling i store deler av Nordland langs kysten, med vindkast opptil 20 meter i sekundet.

  Yr.no går ut med gult farevarsel, og advarer mot å dra ut med små fritidsbåter. Farevarselet indikerer også fare ved å ferdes i fjellet.

  Vinden forventes å øke utover lørdagen, og minke søndag morgen.

  skjermdump yr
  Foto: yr.no