Hopp til innhold

– Det er ganske heslig

Máijá Holm Balto fikk seg en ubehagelig overraskelse da hun fant levende larve i mandelposen. Da hadde hun allerede rukket å spise av nøttene.

Máijá Holm Balto fant mark i mandelposen

Máijá Holm Balto hadde spist en håndfull med mandler da hun oppdaget at det ikke bare var nøtter i posen.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Jeg hadde rukket å spise en håndfull med mandler da jeg kjente at det var noe rart med en av mandlene, det var noe mykt på den ene som jeg hadde i hånda. Da jeg slapp den ned på bordet, så jeg at det var en larve som rørte på seg, sier Máijá Holm Balto.

– Æsj, jeg ble kvalm. Jeg synes det er ganske heslig.

Fant mark i mandlene

To slike mark fant Máijá Holm Balto i mandelposen kjøpt på rema1000.

Foto: Majja Holm Balto

Larver og spindelvev

Máijá Holm Balto hadde kjøpt seg en pose med mandler på Rema1000 i forrige uke. Da hun åpnet posen i dag på hovedkontoret til NRK Sápmi i Karasjok, der hun for tiden jobber som praktikant, fant hun én levende og én død larve i posen.

I tillegg fant hun mye spindelvev.

Mandler med spindelvev

I mandelposen var det også noe som ligner på spindelvev.

Foto: Majja Holm Balto

– Heldigvis hadde jeg ikke rukket å spise så mange av mandlene da jeg oppdaget insektet. Men jeg spiste ikke flere mandler etter det, sier hun.

På pakken som hun kjøpte, er datomerkingen 03.10.2013, og det opplyses i varedeklarasjonen at den er pakket ett år før holdbarhetsdatoen, altså i oktober i år.

– Det får en til å lure om Rema1000 ikke har renset mandlene skikkelig før de har pakket dem? Det er ekkelt å tenke på at det kan finnes insekter i mandlene deres, spesielt nå før jul. Jeg kommer til å ha dette i tankene nå fremover, sier hun.

Máijá Holm Balto sier at hun vil ta med seg posen tilbake til Rema1000 butikken der hun kjøpte mandlene for å klage på varen.

Vil følge opp saken

Kvalitetssjef Ane Grjotheim i Rema Trading synes at det er svært beklagelig at Máijá Holm Balto har hatt en ekkel opplevelse. Hun sier at det forekommer at kunder finner insekter i mandlene deres, men at det ikke er vanlig at det skjer.

Mark i mandelposen

En liten, harmløs, men likefullt levende mark i mandelposen, satte en stopper for snackspisingen til Máijá Holm Balto.

Foto: Majja Holm Balto

– Mandler er et naturprodukt og derfor er det alltid en risiko for at insekter kan følge med produktene. Vi kommer til å følge opp denne saken og sjekke om dette er et enkelttilfelle eller om leverandørene har hatt funn av larver. Da må vi vurdere om vi skal trekke produktet ut av butikkene, sier Grjotheim.

– Dette er ingen hyggelig beskjed for oss.

Kvalitetssjef Ane Grjotheim sier at de har rutiner for god hygiene i produksjonen, og at råvaren som kommer fra USA, er pakket i Norge.

Grjotheim sier at de har fått noen henvendelser om larver i mandlene deres tidligere, og derfor følger de nå opp saken ved å gå tilbake til leverandørene.

Hun anbefaler kunder som opplever lignende som Máijá Holm Balto om å ta kontakt med dem.

– Det er kun ved tilbakemelding fra kunden at vi kan følge opp slike hendelser, vi trenger holdbarhetsdatoen og batch-nummeret som står etter datomerkingen. Vi beklager at kunden fikk en slik opplevelse, sier kvalitetssjef Ane Grjotheim i Rema Trading.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK