Verdens største samiske kvinnelue

Men noe verdensrekord kan det likevel ikke regnes som.

Inngangspartiet til InKa i Karasjok

Med det spesielle inngangspartiet er nybygget til InKa ganske så iøynefallende.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har ikke hørt om en samisk kvinnelue som skal være større enn dette, men likevel vil ikke denne samelua kunne registreres som en verdensrekord, sier markedskonsulent Bente Skuggedal i Schibsted Forlag AS.

Det er de som lager og trykker Guinness rekordbok i Norge.

– Må være en ekte samelue

Vedovn

I butikken fyres det med ved for å holde varmen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Det er inngangspartiet til duodjiforretningen InKa i Karasjok det er snakk om her. Den er nemlig formet som en tradisjonell samisk kvinnelue fra Karasjok. Hele innretningen er litt over tre meter høy og to og en halv meter bred og er laget av glassfiber, hønsenetting og kloakkrør.

– Da vi begynte å planlegge nybygget så hadde vi bare tenkt å bygge et helt vanlig bygg, men så begynte folk å spørre om ikke jeg skulle lage noe spesielt. Det var dette som vekket opp kreativiteten i meg, forklarer Inga Porsanger, daglig leder og eier av InKa.

Det var da hun satte igang å tegne inngangspartiet. Symbolikken i dette er henne som kvinne og klesdesigner og duodjiutøver. Byggingen startet i sommer og 29. november var den offisielle åpningen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Inga Porsanger

Inga Porsanger i butikken sin.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I Schibsted opplyser de at det er spesielle kriterier for å kunne registrere verdensrekorder i forskjellige kategorier.

– For å kunne registrere for eksempel verdens største samelue, så må den være laget på samme måte som en tradisjonell samelue. Det vil si at den må syes av samme type stoff som vanligvis brukes, forklarer Bente Skuggedal.

Inga Porsanger sier at hun ikke er skuffet over at dette ikke kan godtas som en verdensrekord.

– Vi har snakket om at dette muligens er verdens største samelue, men det gjør meg ingenting at rekorden likevel ikke kan godkjennes, sier Porsanger.

Fikk sitt navn fra et ølmerke

Logoen til Guinness World Records
Foto: www.guinnessworldrecords.com

Guinness rekordbok er en bok som utgis årlig, og som inneholder lister over internasjonalt anerkjente rekorder. Utvalget av rekorder omfatter både menneskelige prestasjoner og naturlige fenomener. Boken utgis i Norge av Schibsted Forlag AS.

Den engelskspråklige originalutgaven het tidligere Guinness Book of Records, men har nå fått navnet Guinness World Records.

Guinness rekordbok har sitt navn etter det irske bryggeriet Guinness, som bestilte den første utgaven i 1955.

Nybygget til InKa i Karasjok

Her ser du bygningen i det dagslyset du har så langt nord i mørketiden.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK