Hopp til innhold

Derfor forteller Utsi åpenhjertig om sin kriminelle fortid

– Kanskje jeg kan motivere andre til å klare seg – gjerne ungdom med mindre «ballast» enn meg.

Derfor forteller han åpenhjertlig om sin kriminelle fortid og bakgrunn, i ny bok. Boka ble lansert på Tjuvholmen i Oslo, oktober 2015. Forfatter er Susanne Hætta.

MED NY BOK: Sven-Eirik Utsi (46).

– Jeg vil si jeg kan ganske mye. Som guttunge så snakket jeg nesten flytende.

Sven-Eirik Utsi er i det åpenhjertige hjørnet, når NRK treffer han.

NRK er blant annet nysgjerrig på hvor mye samisk den bærumbosatte tanaværingen kan.

– Jeg snakket mye samisk med bestemor, spesielt på fjellet ved reinflokken. Da var det naturlig å snakke samisk. Jeg ser jo nå at det er mye jeg har glemt. Men når jeg er hjemme i Finnmark på fjellet ved reinflokken, da sitter samisken der. Men det er klart, ikke så mye som da jeg var barn.

Boklansering: Veien ut av det kriminelle livet

BOKLANSERING: Forlagssjef John Trygve Solbakk (t.v), i lag med bokaktuelle Sven-Eirik Utsi, og forfatter Susanne Hætta.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

«Veien ut av det kriminelle livet»

NRK treffer på Utsi på Tjuvholmen i Oslo, hvor han i lag med forfatter Susanne Hætta, lanserer bok om sitt noe spesielle liv.

Boka bærer den langt på vei selvforklarende tittelen «Utsi – veien ut av det kriminelle livet»

– Hvorfor forteller du i bokform så åpenhjertig om ditt liv?

– Hvis jeg klarer å komme meg ut av kriminalitet, og klarer å komme meg inn på «riktige veier» – så tror jeg det kan motivere mange andre, gjerne med mindre «ballast», til å klare seg.

Susanne Hætta og Esther Utsi

FORFATTER OG TANTE: Susanne Hætta (t.v) har skrevet boka om Sven-Eirik Utsis bok. Her i lag med Utsis tante, Esther Utsi.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

– Jeg har opplevd mye mistro

Julen 2009 ble Svein-Eirik Utsi løslatt fra åpen soning på Berg fengsel, etter å ha sonet for grovt ran og ransforsøk. Utsi har vært en gjenganger i norske fengsler og i kriminelle miljøer.

– Hva er det du vil vektlegge mest fra boka?

– Det er i grunn mange ting. Men det at jeg har klart meg så bra etter siste soning, med all den skepsisen og mistro jeg har opplevd, så er vel det jeg vil vektlegge mest, svarer ex-torpedoen.

Sven-Eirik Utsis bok

HØR RADIOREPORTASJE: Ny bok om Sven-Eirik Utsis liv.

– Dette dreier seg om barn som ikke får hjelp

Susanne Hætta har hatt flere jern i ilden den siste tiden.

Hun står bak svært «blodig kunst», knipser motebilder, i tillegg til å nå være forfatteren bak boka om Sven-Eirik Utsi.

– Jeg ønsket å skrive historien om Sven-Eirik Utsi, fordi det er en tragisk men spennende historie. Den handler om viljestyrke.

– Men det handler ikke minst også om barn som trenger å bli hjulpet i barndommen, men som ikke blir det. Og det gjelder ikke bare Utsi, men faktisk veldig mange andre barn i Norge i dag.

Sven-Eirik Utsi

FRA BOKLANSERINGEN: Sven-Eirik Utsi.

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Korte nyheter

 • Vearjuduvvan politiijat mánáidtogaid áiggi

  Politiijat leat gaskaboddosaččat vearjuduvvan miessemánu 17. beaivvi mánáidtogaid áiggi. – Ii leat stuorát áitta ihttin go eará beivviid, muhto olbmot vurdet vearjudeami dávjjit dál go ovdal erenoamáš dáhpáhusaid áiggi, dadjá Háršttáid politihoavda, Frank Sletten.

  Væpnet politi på skolebesøk
  Foto: Tia Dilara Lona Altinpinar
 • Ceggejedje bieggaturbiinnaid: – Lea vearrát go maid doaivvuimet

  Rádjeguovllus Jiemhte-Västernorrlándda leanain vuosttaldedje guhtta jagi áigi bieggarusttegiid, maid ceggejedje sin boazoorohahkii. – Dalle dovdui dego livčče niibbiin čuggen njuolga min sillui. Dál lohká Marianne Gråik oaidnit ahte sisabahkkemat leat vearrát go maid jáhkke. – Bohccot láhttejit eará ládje go ovdal, dat vázzet áibbas eará sajiide go ovdal. Bieggaturbiinnat dat gavdnjejit ealu. Geahča video dá.

  Rádjeguovllus Jiemhte-Västernorrlandda leanain vuosttildedje guhtta jagi áigi bieggamillopárka maid ceggejedje sin boazoorohahkii. – Dalle dovdui dego livčče niibbiin čuggen njuolga min sillui. Dál lohka oaidnit ahte sisabahkkemat leat vearrát go maid sii jáhkke.