Hopp til innhold

Ordfører: – Det er særdeles viktig for Porsanger som kommune

Rundt 150 mennesker møtte opp for å vise sin motstand mot vindkraftplanene midt i reinbeiteområde. Likevel sa kommunestyret ja til planene.

Demonstrasjoner i Porsanger

Demonstranter hadde møtt opp ved Porsanger rådhus i Lakselv for å følge kommunestyremøtet.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Flertallet i Porsanger kommunestyre vil tillate Fortum Nordkraft Vind DA å undersøke mulighetene til å bygge vindkraftverk på Skarvberget.

Det bestemte flertallet med 12 representanter fra Høyre, Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet. Dermed gir de grønt lys til selskapet, som har til hensikt å bygge 50 vindturbiner, å utføre konsekvensutredning.

Reindriftsleder frykter at vindkraftplaner i deres reinbeiter vil være katastrofalt, og tror ikke at en konsekvensutredning vil endre på noe.

– Det var selvfølgelig trist å høre og se på voteringen, men det var dessverre det vi hadde fått signaler om i forkant, at avstemningen vil sette i gang konsekvensutredning og hele prosessen som følger med, sier leder i Skuohtanjárgga siida, Johan Isak Eira.

Johan Isak Eira

Leder i Skuohtanjárgga siida, Johan Isak Eira mener at kommunestyremedlemmer ikke har kompetansen til å ta den typen avgjørelser som de gjorde i dag

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Eira er tydelig på det må bli en prosess som også reindrifta er tilfreds med.

– De skal ta hensyn til oss, lytte til oss, og lytte til det vi forteller og forklarer. Det kan ikke bli en slik prosess at det er utbygger som bestiller konsekvensutredningen, og at det gjøres på deres premisser. Det er en såpass viktig sak at vi i Skuohtanjárga må være med på det.

Ordføreren er fornøyd

Ordfører i Porsanger, Jo Inge Hesjevik, mener at vedtaket et godt.

– Det kommer til å være viktig for Finnmark, med at vi skal lete etter kraft som er i utvikling. Og det er særdeles viktig for Porsanger som kommune, fordi vi er svært industrifattig. Vi trenger å få en næringsaktivitet som gir bedre økonomi og næringslivet muligheter.

Jo Inge Hesjevik og Mariell Haugli

Ordfører Jo Inge Hesjevik og varaordfører Mariell Haugli gir grønt lyst til selskapet, som har til hensikt å bygge 50 vindturbiner.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Planområdet på 50 km² vil berøre Skuohtanjárgga siidas sommerbeite. Det tilsvarer en tiendedel av arealet til Oslo kommune.

Vindkraftselskapet planlegger også et tilsvarende vindkraftanlegg i Nordkapp kommune, som også er innenfor beiteområdet til siidaen.

Ordfører har forståelse for reindriftas bekymringer og sier det er lett å si nei, men er overbevist om at dette er et godt prosjekt.

– Hvis Finnmark og kommunestyret sier på et senere tidspunkt at det ikke er godt nok, så stemmer kommunestyret nei og da stopper det. Samtidig binder man seg i en viss grad og vi skal ikke be folk bruke mye penger på en utredning hvis vi tror vi skal si nei på et senere tidspunkt. Da lurer vi aktøren, sier Hesjevik.

Porsanger kommune har anledning til å ombestemme seg på et senere tidspunkt i planprosessen.

Porsanger kommunestyre

Flertallet i Porsanger kommunestyre vil tillate Fortum Nordkraft Vind DA å undersøke mulighetene til å bygge vindkraftverk på Skarvberget.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

– Trues av tilintetgjørelse

Leder for Karasjok flyttsamelag, Jovna Nilsen Eira mener at trusselen ikke bare er for reindrifta, men også for reindriftsfamilienes verdder (vennskap på samisk) ved fjordene og kysten.

– I dag er en dag som jeg trodde ikke skulle oppleves i min levetid. At jeg og vår siida, Skuohtanjárga trues av tilintetgjørelse. Skuohtanjarga er befolkningsmessig som et lite lokalsamfunn i Finnmarks målestokk, rundt 150 mennesker, som bor 5–6 måneder av året i ytre Porsanger, sier Eira.

Jovna Eira

Leder for Karasjok flyttsamelag, Jovna Nilsen Eira mener at Skuohtanjárga trues av tilintetgjørelse.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) utpekte i 2019 i en rapport på oppdrag fra Olje- og energidepartementet, Porsangerhalvøya som spesielt godt for vindkraftutbygging.

Vindkraftselskapet ønsker å sette i gang med områderegulering av Skarvberget for vindkraftproduksjon.

Formålet med reguleringen er å legge til rette for etablering av vindkraftanlegg på Porsangerhalvøya. Norges vassdrags- og energidirektorat utpekte i 2019 i en rapport på oppdrag fra Olje- og energidepartementet Porsangerhalvøya som spesielt godt for vindkraftutbygging.

Les også Johan Isak tviler på at ny rapport fører til færre inngrep i reinbeiteland

Johan Isak Eira

Kan ombestemme seg

Tiltakshaver Fortum Nordkraft Vind DA er økonomisk ansvarlig for utgifter ved utarbeidelse og gjennomføring av prosessen.

Selskapet vurderer at vindkraftverket skal kunne bidra med over 600 GWh elektrisk energi årlig. Det vil si for rundt 30.000 husstander.

Planområdet ligger sørøst på Porsangerhalvøya og grenser mot Måsøy kommune i vest. Landskapet på Porsangerhalvøya består hovedsakelig av treløs vidde, en fortsettelse av Finnmarksvidda lenger sør.

Sieiddeduottar -Skarvberget

REINENS «FØDESTUE»: Reinen kommer til sommerbeitene i Sieiddeduottar – Skarvberget tidlig på våren. Der blir de til høsten før de trekker tilbake til vinterbeitene i Karasjok. Det er på sommerbeitene reinkalvene fødes.

Foto: Ailo Sara / Privat

Behov for mer kraft

Regjeringen har godkjent Equinors plan om å drive Melkøya-anlegget i Hammerfest med strøm fra kraftnettet.

Anlegget drives i dag med gasskraft, noe som gir store innenlandske utslipp.

Deler av opposisjonen er kritisk til elektrifiseringen, og frykter høyere strømpriser og manglende tilgang på strøm til annen industri i nord.

Regjeringen tror det kan bygges rundt 670 megawatt (MW) ny vindkraft i Finnmark innen 2030, gitt at det bygges ut nye kraftlinjer til Øst-Finnmark. Dette kan i så fall gi rundt 2–3 TWh strøm årlig, eller nesten like mye som Equinor skal forbruke på Melkøya.

Korte nyheter

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.

  • Davvi-Norgga áibmolatnja fas rabas: – Šállošat boasttuvuođaid váikkuhusaid

    Davvi-Norgga áibmolatnja rahpasii fas ikte bearjadaga, maŋŋá go Avinor šattai girdijohtolaga bissehit guhtta diimmu. Sárasneahtas dat lei sivva. Avinor šálloša buohkaide geaidda áibmolanja gidden váikkuhii.

    – Buot vuogádagat leat dárkilit iskojuvvon, ja mii sáhttit máhccat dábálaš doibmii. Mii šállošat dáid boasttuvuođaid váikkuhusaid sidjiide geat eai leat ollen dohko gosa galge dán eahkeda, ja buohkaide earáide geaidda dát lea čuohcan.

    Sárasneahtas lei sivva Bådådjo rájes ja davás.