Hopp til innhold

– Nivået i år er bra

I morgen kveld skal vinneren av årets Liet-sangkonkurranse kåres. Sápmis representanter i år er den populære Karasjok-gruppa rOlfFa.

Rolffa fra Karasjok

Karasjok-bandet som består av Jan Børre Hansen, Jo Morten Kåven, Petter Tretnes Hansen, Nils Mikael Hansen (ikke på bildet), Ailo Kemi Gjerpe (ikke på bildet) og frontfigur Rolf Morten Anti Amundsen er i løpet av de siste årene blitt til en publikumsfavoritt blant det Nord-Norske festivalpublikummet.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

Etter at gruppa vant finalen i den årlige samiske musikkonkurransen Sámi Grand Prix kvalifiserte de seg også dermed til sangkonkurransen Liet i Italia. En stund så det ut som om manglende finansiell støtte skulle sette en stopper for den samiske delegasjonens deltakelse.

Rundt én måned før finalen fikk imidlertid bandet reisen til Italia finansiert, og kunne dermed gjøre seg klar for konkurransen.

Nå er de på plass i byen Udine i Italia, og forberedelsene til morgendagens finale er i full gang. De har nemlig allerede holdt en konsert etter ankomsten til Italia, og i kveld skal de spille på ny.

– Under gårsdagens konsert var vi ikke nervøse, men jeg regner med nervene kommer tidsnok i morgen, og det er jo sånn det skal være i en konkurranse som dette, sier en spent Anti Amundsen til NRK Sápmi.

Høyt nivå

Sangkonkurransen arrangeres i år for åttende gang. Tidligere år har fire samiske artister stukket av med seieren.

Rolf Morten Anti Amundsen

Rolf Morten Anti Amundsen er på plass i Italia.

Foto: Thoralf Balto / NRK Sápmi

– Egentlig vil jeg ikke ha forventninger om seier. Men jeg håper jo selvføgelig at sangen blir råbra, og at vi vinner, sier Anti Amundsen.

Til sammen er det 12 artister som skal kjempe om seieren i morgen kveld.

– Det er flinke musikere som skal i ilden i morgen, og nivået i år virker bra, sier andrevokalist i bandet Petter Tretnes Hansen.

Korte nyheter

 • Gjenvalgt som leder

  Inge Even Danielsen gjenvelges som leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) under helgens landsmøte i Røros.

  Danielsen forteller om et hektisk år grunnet flere prosesser og lovarbeid innenfor reindriften, og at dette kommer til å fortsette.

  – Det blir nok et hektisk kommende år, med blant annet reindriftsavtalen som skal behandles av Stortinget våren 2025, og selskaper som stadig ønsker om å bygge ut mer vindkraft for eksempel.

  – Det er alltid nok å ta fatt i, sier Danielsen.

  I tillegg ble også ny leder for landsforbundets ungdomsseksjon, NRL-U, valgt, der Sara Katrine Aleksandersen (23) ble valgt til leder.

  Leder i landsforbundet velges hvert andre år.

  Lederkandidater-nrl
  Foto: Ailin Maria Danielsen / NRK
 • Samisk Hus Tromsø ble åpnet med joik

  Loga sámegillii

  Den samiske joikeren Sara Marielle Gaup Beaska fikk den store æren å åpne Samisk Hus Tromsø med joik.

  Hun fremførte tre joiker, blant annet «Romssa suolu (Tromsøya)» av Ande Somby og Gaup Beaska sin egen kjente joik «Gulahallat eatnamiin.»

  I sin prolog tok gratulerte forfatteren og journalisten John Gustavsen alle samene i Tromsø med sitt nye møtested.

  Samtidig brukte han anledningen til å ta et oppgjør med den stygge måten reineier Per Kitti på Kvaløya er blitt behandlet av myndighetene.

  Aksjeselskapet Samisk Hus Tromsø ble offisielt stiftet 15. februar 2023. Eiere er Tromsø kommune, Sametinget og Troms fylkeskommune.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Romssa Sámi Viessu rahppui luđiin

  Les på norsk

  Sápmelaš juoigi Sara Marielle Gaup Beaska oaččui dan stuorra gudni rahpat Romssa Sámi Viesu luđiin.

  Son juoiggai golbma luođi, earret eará Ande Somby bidjan luođi «Romssa suolu» ja Gaup Beaska dovddus luođi «Gulahallat eatnamiin.»

  Prologastis lihkuhii girječálli ja journalista John Gustavsen Romssa sápmelaččaid ođđa deaivvadanbáikkiin.

  Seammás son geavahii maid liibba cuiggodit eiseválddiid dan fasttes vuogis mo Sállira boazosápmelaš Per Kitti lea gieđahallon.

  Romssa Sámi Viesu vuođđudus ásahuvvui virggálaččat guovvamánu 15. beaivve jagis 2023. Oamasteaddjit leat Romssa gielda, Sámediggi ja Romssa fylkkagielda.

  Sara Marielle Gaup Beaska
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK