– Nivået i år er bra

I morgen kveld skal vinneren av årets Liet-sangkonkurranse kåres. Sápmis representanter i år er den populære Karasjok-gruppa rOlfFa.

Rolffa fra Karasjok

Karasjok-bandet som består av Jan Børre Hansen, Jo Morten Kåven, Petter Tretnes Hansen, Nils Mikael Hansen (ikke på bildet), Ailo Kemi Gjerpe (ikke på bildet) og frontfigur Rolf Morten Anti Amundsen er i løpet av de siste årene blitt til en publikumsfavoritt blant det Nord-Norske festivalpublikummet.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

Etter at gruppa vant finalen i den årlige samiske musikkonkurransen Sámi Grand Prix kvalifiserte de seg også dermed til sangkonkurransen Liet i Italia. En stund så det ut som om manglende finansiell støtte skulle sette en stopper for den samiske delegasjonens deltakelse.

Rundt én måned før finalen fikk imidlertid bandet reisen til Italia finansiert, og kunne dermed gjøre seg klar for konkurransen.

Nå er de på plass i byen Udine i Italia, og forberedelsene til morgendagens finale er i full gang. De har nemlig allerede holdt en konsert etter ankomsten til Italia, og i kveld skal de spille på ny.

– Under gårsdagens konsert var vi ikke nervøse, men jeg regner med nervene kommer tidsnok i morgen, og det er jo sånn det skal være i en konkurranse som dette, sier en spent Anti Amundsen til NRK Sápmi.

Høyt nivå

Sangkonkurransen arrangeres i år for åttende gang. Tidligere år har fire samiske artister stukket av med seieren.

Rolf Morten Anti Amundsen

Rolf Morten Anti Amundsen er på plass i Italia.

Foto: Thoralf Balto / NRK Sápmi

– Egentlig vil jeg ikke ha forventninger om seier. Men jeg håper jo selvføgelig at sangen blir råbra, og at vi vinner, sier Anti Amundsen.

Til sammen er det 12 artister som skal kjempe om seieren i morgen kveld.

– Det er flinke musikere som skal i ilden i morgen, og nivået i år virker bra, sier andrevokalist i bandet Petter Tretnes Hansen.

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljeindustrien i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK