Hopp til innhold

– Nivået i år er bra

I morgen kveld skal vinneren av årets Liet-sangkonkurranse kåres. Sápmis representanter i år er den populære Karasjok-gruppa rOlfFa.

Rolffa fra Karasjok

Karasjok-bandet som består av Jan Børre Hansen, Jo Morten Kåven, Petter Tretnes Hansen, Nils Mikael Hansen (ikke på bildet), Ailo Kemi Gjerpe (ikke på bildet) og frontfigur Rolf Morten Anti Amundsen er i løpet av de siste årene blitt til en publikumsfavoritt blant det Nord-Norske festivalpublikummet.

Foto: Tor Even Mathisen / NRK

Etter at gruppa vant finalen i den årlige samiske musikkonkurransen Sámi Grand Prix kvalifiserte de seg også dermed til sangkonkurransen Liet i Italia. En stund så det ut som om manglende finansiell støtte skulle sette en stopper for den samiske delegasjonens deltakelse.

Rundt én måned før finalen fikk imidlertid bandet reisen til Italia finansiert, og kunne dermed gjøre seg klar for konkurransen.

Nå er de på plass i byen Udine i Italia, og forberedelsene til morgendagens finale er i full gang. De har nemlig allerede holdt en konsert etter ankomsten til Italia, og i kveld skal de spille på ny.

– Under gårsdagens konsert var vi ikke nervøse, men jeg regner med nervene kommer tidsnok i morgen, og det er jo sånn det skal være i en konkurranse som dette, sier en spent Anti Amundsen til NRK Sápmi.

Høyt nivå

Sangkonkurransen arrangeres i år for åttende gang. Tidligere år har fire samiske artister stukket av med seieren.

Rolf Morten Anti Amundsen

Rolf Morten Anti Amundsen er på plass i Italia.

Foto: Thoralf Balto / NRK Sápmi

– Egentlig vil jeg ikke ha forventninger om seier. Men jeg håper jo selvføgelig at sangen blir råbra, og at vi vinner, sier Anti Amundsen.

Til sammen er det 12 artister som skal kjempe om seieren i morgen kveld.

– Det er flinke musikere som skal i ilden i morgen, og nivået i år virker bra, sier andrevokalist i bandet Petter Tretnes Hansen.

Korte nyheter

 • Vihtta jagi leat bargan – dál lea raporta gárvvis

  Otne geigejuvvo raporta mainna duohtavuođa- ja soabadankommišuvdna leat bargan vihtta jagi Stuorradiggái.

  Sii leat guorahallan mat váikkuhusat leat ilbman dáruiduhttima maŋŋá.

  Raporta, mii galgá leat váile 700 siiddu, sisttisdoallá sihke historjjá, duogáža ja evttohusaid doaibmabijuide mat sáhttet váikkuhit soabadeapmái Norgga stáhta ja minoritehtaid gaskka.

  Raporta galgá lohkkot váldolávddis Nasjonalteateris. Lea várrejuvvon sullii 37 tiimmu lohkamii, ja dan sáhtát čuovvut NRK Sámi ovdasiiddus.

  Sannhets- og forsoningskommisjonen.
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Etter fem års arbeid er rapporten klar

  I dag overrekkes rapporten som sannhets- og forsoningskommisjonen har jobbet med i fem år.

  De har undersøkt konsekvensene av fornorskingspolitikken som norske myndigheter førte mot nasjonale minoriteter.

  Rapporten, som er på drøye 700 sider, inneholder både historie, bakgrunn for fornorskinga samt forslag til tiltak som kan bidra til forsoning mellom den norske staten og nasjonale minoriteter.

  Rapporten skal også leses høyt fra hovedscenen på Nasjonalteatret. Lesingen, som er anslått å vare i ca. 37 timer, strømmes direkte på NRK Sápmis forside.

  Sannhets- og forsoningskommisjonen.
  Foto: Torgeir Varsi / NRK
 • Fovse 600 beaivvi fuomášupmi

  Ii leat dušše Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raporta masa sápmelaččat ráhkkanit Oslos.

  Fargga 100 beaivve áigge de muhtin nuorat fuomášuhtte Fovse-ášši olu miellačájehemiiguin Norgga oaivegávpogis. Dál plánejit ođđa akšuvnnaid.

  Moadde nuora ledje njunnošis álggaheamen visot dalle guovvamánus. Oslos leat fas ráhkkaneamen Fovse-miellačájehemiide, go lávvardaga lea 600 beaivve dan rájes go Alimusrievtti duopmu celkui olmmošrihkkuma hárrái.

  Deaivvaimet Mihkkal Hætta Oslos, okta gii lei mielde akšuvnna álggaheamen 100 beaivve áigge.

  Gula dás maid muitala:

  Ii leat dušše Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raporta masa sápmelaččat ráhkkanit Oslos. Šaddet ođđa Fovsen akšuvnnat.