Hopp til innhold

– Samfunnet er i ferd med å splittes

Finnmark har landets største andel kvinnelige søkere til høyere utdanning. Kjønnsubalansen bekymrer professor Ole Henrik Magga.

CBS

– Jeg har satt spørsmålstegn ved at så få gutter har ambisjoner, vil få gode karakterer og komme seg ut i verden, sier Malene Balto. Hun tjener til studieoppholdet i Dronningens by ved plassere videoer i norske blogger for store internasjonale kunder.

Foto: Kenneth Hætta

Med 62,9 prosent er Finnmark fylket i Fastlands-Norge hvor andelen kvinner som søker seg til høyere utdanning er størst, viser vårens tall fra Samordna opptak.

Menn i området som inngår i Sametingets tilskuddsordninger til næringsutvikling, STN, har et klart lavere utdanningsnivå enn befolkningen ellers i landet, ifølge tall 2008.

Ser ingen framtid

Professor og tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga ved Samisk høgskole i Kautokeino sier institusjonen forsøker å rekruttere menn generelt.

– Fra et næringsmessig og kulturelt perspektiv har primærnæringer tiltrukket seg menn – eller for å si det på en annen måte – kvinnene har forlatt primærnæringer og ser åpenbart ingen framtid i dem. Det har sikkert mange årsaker, også praktiske, sier Magga.

– Det kan være en generell innstilling i det samiske miljøet at riktig arbeid er det man har drevet på med. Det tror jeg henger litt igjen og særlig for menn har det blitt stående som et ideal.

Bekymringsfullt

– Det er et problem, fordi det er i ferd med å splitte samfunnet i to. Vi behøver et samfunn med både kvinner og menn både i primærnæringer og i de moderne institusjoner og i styringsverket. Det er bekymringsfullt, sier Ole Henrik Magga.

– Jeg har selv undervist i mange år i klasser med bare kvinner, og det er ikke bra. Det er ikke engang bra for selve undervisningssituasjonen, og langt mindre for samfunnet og for framtiden.

Bilde

Ole Henrik Magga er professor ved Samisk høgskole og er selv reindriftsutøver.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Høyere utdanning kvalifiserer på en helt annen måte til å forlate det samiske samfunnet enn å spesialisere seg i primærnæringen. Den bidrar til å holde på folk. Det er den gode delen av den.

– Men den kan også medvirke til at man får en oppdeling mellom unge kvinner og menn som ryster selve fundamentet for samfunnet og for framtiden for samisk kultur og språk, sier Ole Henrik Magga.

– Jeg liker å tro at jeg skal bli en leder, sier Malene Balto fra Karasjok.

Skulle bli best

24-åringen er på en ferd ikke bare utfor hjemtraktene, men Samordna opptak ved å ta master i International Market Creation ved Copenhagen Business School etter bachelor på NHH i Bergen og spanskstudier på Cuba.

– Jeg følte ikke at det var åpenlys konkurranse om karakterer på videregående, men jeg tror alle i vår jentegjeng gikk rundt å tenkte at man skulle bli bedre enn den andre.

– Jeg tror ikke det fantes en tilsvarende guttegjeng. Det var noen enkelte ambisiøse gutter.

Reindrift

– I et sportslig og kulturelt perspektiv er det kanskje vanlig å tenkte at det er typisk samisk å være god, men i akademisk sammenheng er det kanskje sjeldnere vi tenker det, sier Malene Balto.

Foto: Kenneth Hætta

Prosess- og petroleumsteknikk og medisin er to av studiene som de andre jentene i klassen hennes fra videregående har valgt. En tredje av dem er advokattrainee i et stort norsk firma.

– Jeg har ofte tenkt hvor forskjellig det samiske miljøet er fra de andre miljøene jeg har vært utsatt for – innenfor utdanning, i hvert fall.

– Har du planer om å returnere til Karasjok?

– Nei, mitt mål er London eller New York.

Utfordring

Balto forteller om utdanningsinstusjoners ranking på Financial Times' liste mens hun tar av seg sin hvite trenchcoat. Å studere i Finnmark var aldri et alternativ.

– Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv og gjøre noe som ikke alle andre ville – noe utradisjonelt og ambisiøst. Det sto mellom juss, medisin og økonomi.

Valget falt på strategi.

– Det handler om hvordan bedrifter skal utvikle seg og bli den beste i bransjen.

Gunhild Lysklætt (25), også fra Karasjok, stiger opp i kantina i andre etasje i en pause sin 24-timers eksamen International Business.

Når jeg kommer hjem, er det som bygda har stått stille

Hun rosemaler ikke bare hjemkommunen.

– Man er lei av hele bygda når man er ferdig med videregående. Man har vært der tre år for lenge. Kommunen er ikke interessant nok til at jeg i det hele tatt vurderer å flytte tilbake. Når jeg kommer hjem, er det som bygda har stått stille. Ting er som de alltid har vært. Samtidig blir jeg litt lei meg, sier Lysklætt.

Ingen connection

– Det vi har er ikke connecta til det samiske på noe vis, sier Balto. Hvis man virkelig har lyst til på en karriere går man ikke inn i de samiske næringene.

– Bortsett fra turisme – da må man nesten skape noe selv, bryter Lysklætt inn.

Hun sier hun vil være forsiktig med å mene at man er bedre enn andre.

CBS

De norske elevene her ved Copenhagen Business School beskrives spøkefullt som «norskemafiaen» – og Balto tilhører den samiske undergruppen.

Foto: Kenneth Hætta

Når Malene Balto ikke leser, driver hun såkalt viralmarkedsfrøing, og plasserer videoer for firmaet Goviral – som har selskap som Coca-Cola og Nike på kundelisten, på norske blogger og nettsteder fra kontoret et steinkast fra populære Strøget.

I hjembygda, på studiespesialiserende retning på Samisk videregående skole i Karasjok, går det i dag 37 gutter og 62 jenter.

– Slik har det alltid vært, sier Pia-Liisa Savonius Nystad, rådgiver ved skolen i femten år. Hun undrer seg om det oppsto et generasjonskløft i etterkrigsgenerasjonen.

Følger mamma

– Barna i dag har utdannede foreldre og har forutsetninger for å forstå ungdommene. Kan det være noe i et jentene følger sine mødre? spør Nystad.

Rådgiveren er opptatt av at både jenter og gutter er ambisiøse og har satt seg mål, selv om flere gutter avbryter utdanningen.

– Reindrifta må også ha folk. Men det kunne jo være greit hvis en del av guttene kunne utdannet seg for eksempel i økonomi og ta det med seg tilbake i næringa.

CBS

– Jeg håper jeg kan dra på utveksling til Australia for å få litt kinesisk input, forteller Gunhild Lysklætt. – De fagene jeg har er rettet mot emerging markets – og der er Kina viktig.

Foto: Kenneth Hætta

Utdanningsnivået i Indre Finnmark har økt betydelig de siste årene.

Rådgiver ved Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino i nesten 30 år, Per Edvin Varsi, mener flere gutter fulgte med jentene til høyere utdanning da påbygning allmennfag etter de yrkesfaglige studieretningene kom med Reform 1994, spesielt på linjene for reindrift og duodji (samisk håndverk).

– Vi hadde ikke bøker som i norske hjem da vi vokste opp. Samisk ungdom måtte skyndte seg å bli ferdig med skolen og komme i arbeid.

Uten et godt liv

– Gutta skal overta, enten det er i reindrift, landbruk eller i fiskeri. Primærnæringene har styrt at gutta velger yrkesfaglig, mens jentene går direkte over på studieforberedende.

Reindrift

– Jeg møter de stadig vekk. Det er blitt så vanskelig å være reindriftsutøver, bonde, fisker, i Karasjok, i Tanadalen, her ved kysten i Alta, sier Per Edvin Varsi (illustrasjonsbilde).

Foto: Kenneth Hætta

I dag møter han tidligere elever som forteller om at å studere var et smart valg.

– Jeg snakket med tidligere elever på ski over Bæskades-fjellet. Det er ikke inntekt til å etablere seg med familie i primærnæringa. Du eksisterer, men lever ikke et godt liv. Du må tenke i nye baner.

– Gapet mellom kjønnene i Indre Finnmark er stort, sier distriktsforsker Mai Camilla Munkejord ved Høgskolen i Finnmark.

Munkejord har arbeidet med betydningen av kjønn og arbeid i fylket.

– Det positive er at Finnmark det fylket hvor lønnen er likest. Nasjonalt tjener kvinner 65 prosent av menn i 2012. Kvinner jobber mer deltid og i offentlig sektor, mens fedre jobber mer overtid og mer i privat sektor.

Jeg kan si at reindrift er den beste jobben som finnes

– Lønnsgapet i Indre Finnmark er mye mindre, nettopp fordi kvinnen har høyere lønn og menn tjener mindre enn gjennomsnittet. Menn har litt lavere utdanning og samiske menn jobber mer i primærnæringene.

– Kvinnene, også samiske kvinner, velger utdanning hvor man er sikret stilling i det offentlige - familievennlige stillinger som lar seg kombinere med deltidsarbeid – helse, sosial og pedagogikk. Mennene, når de tar utdanning, vil ha høyere lønn, og velger næring knyttet til livsstilen, eller det gode livet, man ønsker å leve.

Toppkarakter

På den videregående skolen i Karasjok sukker rådgiver Nystad over det hun mener et samisk samfunn som ikke alltid samarbeider.

– De samiske institusjonene bør være flinkere til å snakke om hva slags arbeidsplasser de har behov for. Samisk ungdom har behov for å bli mer bevisst og kunne avgjøre om de ønsker å plassere seg i det samiske samfunnet i framtiden.

Video Elever ved Samisk videregående skole

Nett-TV: Elever ved Samisk videregående skole i Karasjok om de har tenkt å ta høyere utdanning. Reporter: Inga Renate Buljo.

København-student Malene Baltos lillebror Irján, førsteårselev på studiespesialiserende på skolen, er på Internett. Han twitrer at han akkurat har fått toppkarakter på en prøve.

Irján har tenkt å ta høyere utdanning. Om ikke bruke seks år for å bli lege, så noe kortere med mål å bli gründer.

– Jeg har lyst å finne på noe, sier 17-åringen.

– Jentene har litt mer disiplin en gutter Jeg ser det selv når det kommer til å lese og gjøre lekser. Sekseren jeg fikk? Vi skulle fortelle en historie - i samisk. Og det kan jeg.

Nils Kai Ante Aslaksen Anti (18) kom ned fra fjellet i går, og skal opp igjen i dag for å flytte flokken nordover. Han begynte på reindriftsskolen - men sluttet - for å gå tilbake til reindrifta.

– Jeg trivdes ikke på skolen. Jeg har aldri sett på meg selv som et skolelys. Dessuten klarte ikke min far på holde på i reindrifta lenger. Jeg hadde lyst å dra på fjellet, sier Anti.

– Tror du reindrifta er en levevei?

– Det ser ganske bra ut foreløpig.

– Tror du at du skal ta høyere utdanning noen gang?

– Tiden vil vise.

– Har du noe du vil legge til?

– Jeg kan si at reindrift er den beste jobben som finnes.

Korte nyheter

  • Forstår kystfiskernes misnøye

    Stortingets forlik om kvotemeldingen har gjort kystfiskerne i nord forbannet. De mener at kystfiskerne burde fått en større andel av kvoten.

    Sametingspresident Silje Karine Muotka forstår godt denne reaksjonen blant mange i nord. Sametinget mener at Stortinget med denne meldingen hadde en gylden anledning til å rette opp urett som tidligere tiders politikk har påført kystfiskerne. Hun er skuffet over at de ikke grep den sjansen.

    – Jeg har forståelse for at kystfiskere og kystbeboere er bekymret av meldingen. Vi vet godt at fiskeripolitikken
    som er blitt ført tidligere har ført til at det er gjort
    historisk urett mot kystfiskerne. Denne meldingen retter ikke opp i uretten, sier Muotka.

    Norge og Russland deler på fisket i nordområdene. I tillegg er det satt av en mindre kvote til andre land. Den kalles tredjelandskvote. I denne kvoten pleier det å bli igjen flere tonn fisk. I kvotemeldingen går det fram at større fartøy, havfiskeflåten, skal prioriteres når resten av tredjelandskvoten skal fordeles.

    Kystfiskerlagene mener kvotemeldingen er urettferdig og aksjonerte tirsdag ved å blokkere havner i Hammerfest, Vadsø og Vardø.

    Muotka minner om at uretten mot kystbefolkningen og sjøsamene også er påpekt i rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen.

    – Norge er forpliktet til å sikre sjøsamenes immaterielle kulturgrunnlag. Denne meldingen er nok
    et skritt i feil retning med tanke på det, sier hun.

    Det var regjeringspartiene (Ap og Sp) som dannet flertall sammen med Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre for å få vedtatt kvotemeldingen.

    De fikk kraftig kritikk fra SV, Rødt og MDG i stortingsdebatten, som mente at kvotemeldingen ikke klarer å rette opp i den gamle uretten som Riksrevisjonen har påpekt: Kystsamfunn har tapt både kvoter og fiskeindustri, og ungdom som vil inn i yrket, blir taperne.

    Saksordfører Willfred Nordlund (Sp, Nordland) tok avstand fra beskrivelsen.

    – Vi har oppnådd betydelig omfordeling. Noen vil si for mye, noen vil si for lite, sa Nordlund.

    Han la vekt på at det var nødvendig med et bredt flertall som sto seg over tid.

    Sametingspresident Silje Karine Muotka.
    Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen / Sametinget
  • Muotka ádde riddoguolásteaddjiid suhtu

    Norgga stuorradiggi jienastii vuossárgga nu gohčoduvvon kvohtadieđáhusa. Kvohtadieđáhusas Stuorradiggi mearrida geat ožžot guolástit meara, ja man olu juohke joavku beassá bivdit.

    Riddoguolástanjoavkkuid mielas mearrádus ii lean vuoiggalaš ja ikte čájehedje ge vuostemiela giddemin hámmaniid Hámmárfeasttas, Čáhcesullos ja Várggáin.

    Sámediggepresideanta Silje Karine Muotka mielas ii leat imaš go riddoguolasteaddjit ná čájehit man mielas sii leat dán áššis.

    – Mon ádden ahte riddoguovllu guolásteaddjit ja riddoguovllu ássit leat fuolastuvvan dáinna evttohusain. Mii diehtit ahte ovddeš guolástuspolitihka bokte leat dahkkon historjjálaš boasttuvuođat riddoguolásteaddjiid vuostá , ja dát evttohus ii njulge dáid boasttuvuođaid, lohká Muotka.

    Davvi Norggas leat olu guollebivdit sakka eddon ja oaivvildit ahte sidjiide geat bivdet daid smávimus fatnasiin rittus ja vuonain lea dát fuones čoavddus.

    Davviguovllu mearas ja ábis lea nu ahte Norga ja Ruošša juohkiba bivddu. Muhto, dán guovtti riika kvohtaid lassin de lea biddjon smávit kvohta eará riikkaide, ja dan gohčodit goalmmátriikakvohtan.

    Dán kvohtas lávejit báhccit máŋga tonna guolli, ja dán kvohtadieđáhusas boahtá ovdan ahte stuorát fatnasat, dan nu gohčoduvvon áhpeguolástanjoavkkus, galget vuoruhuvvot go reasta goalmmátriikakvohtas galgá juhkkot.

    Riddoguolásteaddjit smávit fatnasiin oaivvildit ahte sidjiide dat lei berret vuoruhuvvot dat liigekvohta.

    Ráđđhusbellodagat, Olgešbellodat, Gurutbellodat, Ovddádusbellodat ja Kristtalaš álbmotbellodat oaivvildit ahte sii leat geahččalan juohkit bivdoeriid daid ieš guđet ge fanasjoavkkuide nu vuoiggalaččat go sáhttet, ja lohket dán čovdosa leat dat mii guhkit áigge vuollai lea eanemus vuoiggalaš buohkaide.

    Muotka muittuha ahte Duohtavuođa- ja soabahankommišuvdna maid lea cuiggodan eiseválddiid ja muittuhan ahte eiseválddiid guolástus polithkka lea dagahan vahágiid mearrasámiide ja riddoguovllu ássiide oppalaččat.

    Silje Karine Muotka
    Foto: William Jobling / NRK
  • Dát sávvet barggu Sis- ja Nuorta-Finnmárkku diggegottis

    Sis- ja Nuorta-Finnmárkku diggegottis lea gaskaboddosaš duopmárfámohasvirgi rabas. Dán virgái leat 12 olbmo ohcan.

    Daid gaskkas leaba earret eará ovddeš duopmárfámohas seamma diggegottis, Risten Inga Henriksen , Guovdageainnus eret ja deatnolaš Aila Biret Henriksen Selfors. Son lea Norgga árktalaš universitehta universitehtalektor.

    Njeallje ohcci eai leat háliidan ahte sin namma almmuhuvvo, čállá ifinnmark.

    Dá leat muđuid sii geat leat ohcan virggi:

    Geir Jøsendal (69),

    Ylva Helen Kvikstad (39),

    Håkon Torgersen (30),

    Gard Lyng (51),

    Aila Biret Selfors (36),

    Christina Borch (35),

    Risten Inga Henriksen (35),

    Jalai Khan (34),