Hopp til innhold

Bekymret for barna i Gaza

I et brev adressert til Norges utenriksminister og den Israelske ambassaden, uttrykker Vibeke Larsen og AP sin bekymring for situasjonen i Gaza.

vibeke larsen
Foto: Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets sametingsgruppe er bekymret for situasjonen på Gaza, og har nå sendt brev til Utenriksminister Børge Brende, samt den Israelske ambassaden.

På vegne av Arbeiderpartiet skriver Larsen i brevet at det er godt over 1000 mennesker som har mistet livet hittil. Ytterligere flere er skadde og familier har blitt revet fra hverandre. I følge FNs tall er 80% av de drepte sivile, inkludert uskyldige barn.

Hun skriver videre at FN melder også om at medisinske klinikker og skoler har og er fortsatt utsatt for angrep, og tryggheten for sivilbefolkningen er ikke-eksisterende. Det er på nytt store humane lidelser i Gaza som følge av israelsk militæroffensiv.

Les også: «Mirakelbabyen» døde på Gaza

• Les også: Før- og etter bilder av Gaza

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gaza
Foto: MAHMUD HAMS / AFP

Oppfordrer Brende til å yte press

– Staten Israel, som den sterkeste part i denne konflikten, må ta ansvar og invitere Hamas til umiddelbar våpenhvile og fredssamtaler dersom Israel har et reelt ønske om fred med det palestinske folket. Vi har derfor sendt brev til den israelske ambassaden der vi oppfordrer Israel til å ta det ansvaret som ligger på den sterkeste parten i en konflikt.

En krig kan man vinne, men freden vinnes sjelden ved hjelp av militære offensiver. Langvarig fred vinnes kun gjennom forståelse og anerkjennelse av hverandre. Og Israel som stat har et ansvar for å ta det første skrittet mot denne forståelsen og anerkjennelsen av det palestinske folket, dette selv om Hamas ennå ikke har anerkjent Israel som stat.

Les også: Flere familier utryddet

En stats humanitet kan måles på hvordan man behandler de svakeste i samfunnet. Dette er også noe Israel bør ha i minne.

– Vi oppfordrer også utenriksminister Børge Brende å fortsatt yte politisk press både for umiddelbar våpenhvile og fredssamtaler, avslutter Vibeke Larsen.

Korte nyheter

  • Fjellrevbestanden har økt

    På begynnelsen av 2000-tallet var det bare rundt 50 fjellrev i de nordiske landene.

    Med bakgrunn i nedgangen i fjellrevbestanden, satte Norge, Sverige og Finland i gang et felles prosjekt for å øke bestanden.

    På Varangerhalvøya var fjellrevbestanden nesten utryddet i 2017. Derfor har de satt ut nesten 60 revevalper fra 2018–2020.

    Fôringsautomater ble plassert slik at fjellreven har jevn mattilgang og man har avlivet rødrev.

    – Det har fungert veldig, veldig bra. Bestanden har hatt en voldsomt positiv utvikling, sier Christer Michaelsen, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn (SNO).

    På Varangerhalvøya dokumenterte de i 2023 tretten ynglinger, og estimerte minimum 93 fjellrevvalper.

    I en felles rapport fra landene fremkommer det at bestanden har økt til 564 voksne fjellrever. I tillegg ga EU nylig 2,5 millioner euro til prosjektet, som skal gå til fôring og avliving av rødrev.

    – Hvis man ikke hadde iverksatt tiltak her i 2017, så er jeg i tvil om man hadde hatt fjellrev på Varangerhalvøya i dag.

    Men SNO er usikker på hvor lenge tiltakene skal fortsette, især spørsmål som gjelder foring.

    – Vi håper jo at bestanden er livskraftig, og ikke har behov for støtte fra mennesker for å overleve og trives.

    I fjor hadde de fem hi, som ikke fikk tilleggsforing.

    – Der fikk de til dels store valpekull. Så det virker som det er en fremtid uten de tiltakene som vi gjennomfører. Det er smågnagersyklusene som er viktig i hele økosystemet her.

    Hvis smågnagertoppene uteblir, så er det kanskje ikke liv laga på sikt, Michaelsen fraråder folk å oppsøke og mate revene.

    – Spesielt valpene kan bli nysgjerrige og vant til folk. Det er uheldig at de oppsøker folk. Da blir de fort utsatt for ulykker i trafikk eller andre typer hendelser, sier han.

    Fjellrev på Varangerhalvøya.
    Foto: Kristine Ulvund / NINA
  • Sterk vind stenger Saltfjellet

    E6 over Saltfjellet er sterkt på grunn av sterk vind. Vegtrafikksentralen melder om vanskelige kjøreforhold på stedet.

    En ny vurdering blir tatt klokken 18.00.

  • Unjárggas váilu nationálabeaivvi lágideaddji

    Les på norsk.

    Dássážii ii leat oktage dieđihan ahte sii lágidit doaluid Norgga nationálabeaivvi Unjárgga gielddas.

    Dán lágideame sáhttet searvvit dahje skuvlaluohkát ohcat, muhto gielda ii leat ožžon ovttage ohcamuša.

    Danne leat dál lasihan doarjaga, maid juolludit sidjiide geat lágidit doaluid. Dál ožžot sii 40.000 ruvnno, mii lea 10 duhát eanet go láve.

    Norsk og samisk flagg
    Foto: Torgeir Varsi / NRK