Hopp til innhold

Ságat med lokalkontor i Karasjok

Han har jobbet med det meste innen journalistikken og har bodd i Syd-Frankrike de siste fem årene. Nå vil Stein Svala gjøre Ságat mer synlig i Karasjok.

Stein Svala

Stein Svala

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– For en avis som skal være en riksavis for samer på norsk, er det utrolig viktig at vi er permanent tilstede i samenes hovedstad i Norge, sier den erfarne journalisten.

Stein Svala (50) er født og oppvokst i Lakselv i Porsanger og begynte sin journalistkarriere sammen med blant annet NRKs Moskva-korrespondent Morten Ruud i Radio Porsanger i 1984.

HØR: – En stor utfordring

– Takknemlig for oppgaven

Stein Svala
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I de siste årene har Svala bodd og jobbet som freelancer i Oksitania i Sør-Frankrike. Han har også vært innom blant annet Finnmark Dagblad, Nordlys og Finnmarksposten. I Finnmarksposten var han redaktørvikar en periode.

Den nye Ságat-journalisten har også jobbet med filmer og dukumentarer i samarbeid med Anstein Mikkelsen i Lakselv.

Nå er han tilbake i Sápmi for å drive Ságats splitter nye lokalkontor i den norske samehovedstaden, som Svala selv uttrykker det.

– Jeg er jo veldig glad og takknemlig for at jeg går være med å kjøre igang det her, sier Stein Svala.

Ser store muligheter

Svala tror at jobben i Karasjok blir en spennende utfordring for ham som journalist.

– Nå blir vi jo mer tilgjengelig for folk i Karasjok og vi har kort vei til en del sentrale samiske institusjoner. Vi vil kanskje også styrke dialogen med folk og grupper i dette området, som vi ikke har vært så sterk på tidligere av praktiske årsaker, sier en ydmyk Stein Svala.

– Det er jo den daglige nyhetsformidlingen som blir viktig for oss. Det vil si både de store og de små begivenhetene. Håper det blir mange positive og gledelige, for jeg har jo jobbet her i tiden hvor det har vært tøffe tak også, forklarer Svala.

– Rikt samfunn

– Jeg vet at dette samfunnet er rikt, variert og jeg tror det blir en veldig spennende tid. Så har jeg en kjempegod unnskyldning nå til å suge til meg både Davvin I og Davvin II (samiskkurs; red. anm.), håper Svala som selv er same.

Han har valgt å si ja til tilbudet fra den samiske avisa til tross for at han har kone og barn, som fortsatt bor i Sør-Frankrike.

– Det primære er jo at jeg har en liten gutt i Lakselv og 400 mil blir vel drøyt i støytan. Så når jeg fikk dette tilbudet var det veldig enkelt å si ja. Dette er spennende, både som journalistisk prosjekt og perfekt for meg personlig, mener Svala.

Ságat-journalisten har nå belaget seg på et liv hvor han bor og jobber i Karasjok, besøker sin sønn i Lakselv og pendler mellom Karasjok og Oksitania for å besøke sin familie der når det høver seg.

Korte nyheter

  • 1,3 millijovnh kråvnah saemien råajvarimmide

    Les på norsk.

    Nordlaanten fylhkentjïelte bæjhkoehti dej 14 prosjekti nommh mij daan jaepien dåarjoem åadtjoeh.

    Dåarjoeöörnege "Samisk satsning" lea akte dejstie tsavtshvierhtijste juktie edtjieh saemien gïelh, kultuvrem jïh sïebredahkejieledem Nordlaantesne vaarjelidh.. Ulmie lea nænnoes saemien byjresh abpe Noerhtelaantesne tjirkedh. Aaj kåanste- jïh kultuvresuerkesne .

    – Saemien kåanste jïh kultuvre edtjieh aktem iemie sijjiem noerhtelaanten sïebredahkesne, Arne Ivar Mikalsen jeahta, fylhkenraerie siebriedahkese, kultuvrese jïh byjresasse.

    Daan jaepien leah gïeleprosjekth åarjel-, julev-, pijte- jïh upmejesaemien gïelide, öörnedimmieh goevten 6. biejjien bïjre jïh råajvarimmieh saemien maanide jïh noeride mij leah prijoriteradamme.

    Daesnie maahtah vuejnedh magkeres prosjekth dåarjoe åådtjeme.

    Arne Ivar Mikalsen, fylkesråd for samfunn, kultur og miljø.
    Foto: Nordland fylkeskommune
  • 1,3 millioner til samisk satsning

    Lohkh saemiengïelesne.

    Nordland fylkeskommune publiserte i dag navnene på de 14 prosjektene som får støtte i årets første tildeling.

    Tilskuddsordningen «Samisk satsning» er et av virkemidlene for å fremme og bevare, samt videreutvikle samiske språk, kultur og samfunnsliv i Nordland. Målet er å sikre sterke samiske miljøer i hele Nordland, også innenfor kunst- og kultur.

    – Samisk kunst og kultur skal ha en naturlig plass og en sterkere synlighet i nordlandssamfunnet, sier Arne Ivar Mikalsen, fylkesråd for samfunn, kultur og miljø.

    De mest prioriterte satsingsområder i år er språkprosjekter for sør-, lule-, pite- og umesamisk, arrangementer rundt 6. februar og tiltak for samiske barn og unge.

    Her kan du se hele listen over hvilke prosjekter som mottar tilskudd.

    fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen.
    Foto: Susanne Forsland / Nordland fylkeskommune
  • Feil i et innslag i Ođđasat

    I et innslag på Ođđasat mandag 6. mai, ble det sagt at Klima- og miljødepartementet (KMD) har underkjent valget av styret til TF, Tanavassdragets fiskeforvaltning, for tredje gang. Dette er ikke riktig. Det første styrevalget ble klaget inn til KMD på grunn av inhabilitet og interne konflikter. Da TF møttes for et nytt styrevalg, ble de enige om å utsette styrevalget til senere. Klima- og miljødepartementet har underkjent styrevalget til TF som ble gjort 24. april på grunn av kjønnsbalanse – ingen kvinner ble valgt inn i styret – og mangel på bred geografisk representasjon. NRK beklager feilen.