Hopp til innhold

Må styre i mindretall

Ap har ikke lenger flertall på Sametinget. Torsdag ettermiddag fikk gruppeleder en uventet melding fra en av samarbeidspartiene.

Egil Olli (t.v.) og Willy Ørnebakk

Sametingspresident Egil Olli (t.v.) mistet flertallet i kveld. Gruppeleder Willy Ørnebakk regner likevel med at Olli fortsatt kan styre.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Vi fikk beskjed om at styret i Samer bosatt i sør underkjente avtalen vi inngikk med Marie Therese Aslaksen i begynnelsen av november. Dermed har vi ikke lenger et flertallssamarbeid, forteller Aps gruppeleder Willy Ørnebakk til NRK sent torsdag kveld.

En slik fortolkning er ikke Johan Mikkel Sara i Samer bosatt i sør ikke enig i:

– Styret i SSB har aldri underkjent en avtale med Ap av den enkle grunn at vi ikke har en avtale med Ap. Det sier seg sjøl at når tilskuddstyret blir nedlagt, har vi ikke lenger avtale. Det er heller motsatt. Det er Ap som bryter avtalen i og med at vi ikke ble informert om at tilskuddsstyret skulle nedlegges da vi inngikk i en avtale i 2009, sier Sara.

Fortsetter som president

Likevel blir det ingen umiddelbar «regjeringskrise» på Sametinget. Egil Olli fortsetter som president.

– Vi satser på et mindretallsråd, og vil styre fra sak til sak. Men dersom Norske Samers Riksforbund eventuelt går sammen med Høyre, Fremskrittspartiet og de andre listene, så kan de jo selvsagt danne et flertall, sier Ørnebakk.

Sjansene for at NSR vil danne et sametingsråd hvor også Frp har en posisjon er minimale.

Ville gi nytt lederverv

Marie Therese Aslaksen representerer Samer bosatt i sør. Hun var leder av tilskuddstyret på Sametinget, men dette styret blir avviklet. Dermed blir hun uten verv. For å beholde et flertallssamarbeid inngikk Ap en avtale med Aslaksen . Dette ville gitt Aslaksen ledervervet i plan- og finanskomitéen.

– Jeg har orientert presidenten, gruppa vår og de øvrige samarbeidspartiene om den oppståtte situasjonen, sier Aps gruppeleder Willy Ørnebakk.

Korte nyheter

 • Gietjav ráde: Dáv viertti dahkat jus rasismav váseda

  Majt galga duodaj dahkat jus gulá nágin javlli juojddá rasistalasj? Ássjediehttij li gietjav ráde.

  Árkkabiejvverasissma l laddjot, ienemusáj mijájs miejnniji. Dav vuoset ådå guoradallam majt Norstat la NRK:a åvdås dahkam.

  Sæmmi båttå vásedi guovtes gålmåt nuorajs ahte aktak e sijáv viehkedit gå ietja rasismav vásedi. Dav vuoset Unicef-rappårttå jages 2022.

  Majt galga duodaj dahkat jus váseda jali gulá rasismav?

  NRK la gatjádam rádijt Redd Barnas, Unicefas ja Amnestyas:

  1. Ale sjávot åro.

  2. Diedojt tjoahkkit.

  3. Gatjáda viehkev.

  4. Gæhttjalit dilev ietjájduhttet.

  5. Vassjás moalggemijt tsuojggit.

  6. Gatjálvisájt buktet.

  7. Ållessjattuk liehket.

 • Karasjok krever stans i vindplanarbeid i Porsanger

  Som ekstrasak gjorde kommunestyret i Karasjok mandag et vedtak med anmodning om stans av planarbeidet i Porsanger for områderegulering av Skarvberget vindkraft.

  Det påpekes flere saksbehandlingsfeil fra Porsangers side, skriver Ságat (betaling kreves).

  Kommunestyret i Karasjok viser til at konsultasjonsplikten er tydeliggjort i ILO-konvensjon nr 169 om urfolk og stammefolk i selvstendige stater – artikkel 6, Grunnloven § 108 og samelovens § 4. Samelovens paragraf fire sier at «fylkeskommuner og kommuner har plikt til å konsultere representanter for berørte samiske interesser i saker om lokale forskrifter og andre beslutninger eller tiltak som vil kunne påvirke samiske interesser direkte».

  Leder i konsulentselskapet Gávcci AS, Per Olaf Persen, påpekte allerede i forrige uke overfor NRK at Porsanger kommune kan ha gjort en grov saksbehandlingsfeil.

  – Kommunen har ikke fulgt konsultasjonsloven, som de er forpliktet til. Denne saken er uten tvil en slik sak som krever konsultasjoner med berørte reindriftsinteresser, påpeker Persen.

  Loga sámegillii

  Svein Atle Somby
  Foto: Mariam Eltervåg Cissé
 • Nytt styre i Nordnorsk Kunstmuseum

  Kultur- og likestillingsdepartementet har oppnevnt nye medlemmer til Nordnorsk Kunstmuseums styre for perioden 2024–27. Christin Kristoffersen blir ny styreleder. Det melder museet selv i en pressemelding.

  Statlig oppnevnte styremedlemmer:

  Styreleder Christin Kristoffersen (ny) Oslo, styremedlem Svein Bjørkås (ny) Vestvågøy, styremedlem Ole-Jonny Korsgaard, Harstad, 1. varamedlem André Wallan Larsen (ny) Bodø, 2. varamedlem Marija Griniuk (ny) Karasjok, 3. varamedlem Åsunn Lyngedal (ny) Narvik.

  Nordnorsk bildende Kunstnere og Norske Kunsthåndverkere Nord Norge:

  Styremedlem og varamedlem oppnevnes innen kort tid. (navn kommer).

  Oppnevnt av ansatte ved NNKM:

  Styremedlem Astrid Rotvold Nilsen, varamedlem Lise Dahl.

  Ny styreleder i Nordnorsk Kunstmusem Christin Kristoffersen.
  Foto: Sonja Balci