Hopp til innhold

Betaler for å ha makta

Ap må selv betale til sine samarbeidsparter for å beholde makten på Sametinget. Kravene fra enkeltmannslistene gir partiet problemer i budsjettarbeidet for neste år.

egil olli
Foto: Thor Werner Thrane / nrk

Samarbeidspartene på Sametinget er uenige om hvordan pengene til politisk arbeid blir fordelt. Dette har skapt usikkerhet om det videre samarbeidet sier kilder innad samarbeidsgruppene.

Det ble heller ikke oppnådd enighet på møtet i går i Alta og nå fortsetter forhandlingene om et fortsatt flertallssamarbeid.

Mer peng til de mindre

Toril Bakken Kåven

Toril Bakken Kåven

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Kravene som nå setter samarbeidet i fare er at representanten Toril Bakken Kåven fra enmannslista, Nordkalottfolket, krever partistøtteøkning på 150 000 kroner til enkeltmannslistene.

Toril Bakken Kåven sier til NRK Sámi Radio at hun ikke ønsker å kommentere noe av dette.

Men for noen år siden sa Bakken Kåven fra sametingets talerstol at hun syntes at den økonomisk fordelingen til politiske grupperingene på Sametinget ikke var retteferdig for de minste gruppene all den tid de hadde like mye arbeid til politisk arbeid som de største partiene.

Same samarbeid spriker

Ap betaler

Sametingspresident Egil Olli ønsker ikke å kommentere samarbeidspartenes krav og sier dette ikke vedrører budsjettsamarbeidet.

– Jeg kommenterer ingen av de eventuelle kravene som våre samarbeidspartene fremmer og når det gjelder budsjettet for neste år, er det rådsmedlem Vibeke Larsen som skal kommentere den når vi er ferdige med behandlingen, sier Olli.

HØR: Egil Olli

Presidenten vedgår at de forhandler med lista Samer bosatt i Sør-Norge og representanten Marie Therese Aslaksen om at hun får en ny posisjon hvis tilskuddstyret avvikles. Aslaksens avtale med Ap var at hun skulle være leder av dette styret.

Ville bryte med Ap hvis han ikke fikk toppjobb på Sametinget

NSR må svi for Ap makt

Etter det NRK Sámi Radio erfarer, vurderer Ap å løse pengevanskene med å redusere gruppetilskuddene til seg selv og blant annet Norske Samers Riksforbund(NSR).

På årets budsjett har de politiskegruppene på Sametinget 3.219.000 til fordeling for politisk arbeid. Fem prosent fordeles likt mellom alle gruppene.

I 2007 endret Sametinget på dette og fastsatte at oppsisjonen skal ha gode arbeidsvilkår på Sametinget og dermed får gruppene i opposisjonen ti prosent til fordeling, mens posisjonspartiene får fem prosent.

Dette betyr at NSR som det største opposisjonspartiet får mest av denne fordelingen.

Hvis Ap foreslår en endring på dette, må en omfordeling av disse ca. 3,2 millionene bli gjennomført.

En sannsynligvis omfordeling kan bli at de minste gruppene får ti % til fordeling, uansett posisjon på Sametinget.

Da må prosentøkningen taes fra de største partiene for å unngå en økning til politisk arbeid i budsjettet for neste år og at de gode arbeidsvilkårene for opposisjonen må reduseres fra dagens ordning med ti prosent til fem prosent.

Forsinket budsjett

Ap,s plenumsleder Willy Ørnebakk sier at de hadde planlagt å offentliggjøre budsjettforslaget i dag, men noen små detaljer forsinker dette i følge Ørnebakk.

Sametingets plan- og finanskomité skal ha budsjettet til behandling om to uker og i følge sametingets prosedyrer for saksutsendinger, skal disse være representantene i hende to uker før behandling.

Korte nyheter

  • Beitekrise i Karasjok - skuterløyper stengt

    Kriseberedskapsutvalget har erklært beitekrise i store deler av Karasjok. På grunn av dette er flere skuterløyper stengt, skriver Karasjok kommune på sin nettside.

    Løype 5 mellom Láŧevuovdi og Guovžilbohki og løype 17 Badjenjárga til Dákteroavvi stenges midlertidig.

    Løypa stenges fram til 8. april av hensyn til reindriften.

    Karasjok kommune kan stenge skuterløyper etter kommunal forskrift om snøskuterløyper § 7.

    Beitekrisen har rammet flere distrikt i Nordland, Troms og Finnmark, og har så langt berørt i overkant av 60.000 rein.
    Foto: Landbruks- og matdepartementet
  • Dieđihit eambbogo 30 goddon Israelea falleheamis Syriijas

    Siviila olbmot ja soalddáhat galget leat goddon israelalaš áibmofalleheamis Syriijas, syriijalaš eiseválddiid dieđuid mielde.

    Eanetgo 30 olbmo galget dieđuid mielde goddon.

    Dieđuid mielde galgá Israel fallehan Aleppo gávpoga mannan ija diibmu 01.45 báikkálaš áigge.

  • – Alimus Hálddahusriekti bággeha ii-sápmelaččaid Sámediggái 

    Sámiráđi ságadoalli Áslat Holmberg oaivvilda, ahte Suoma Alimus Hálddahusriekti (AHR) badjelgeahččá sámi álbmoga.

    – AHR lea ođasmahttán mearrádusaid, mat leat gávnnahuvvon rihkkut sápmelaččaid vuoigatvuođa friddja politihkalaš ortniiduvvamii, oaivvilda Holmberg.

    AHR lea mearridan, ahte mannan čavčča sámediggeválggaid galgá lágidit ođđasit.

    Riekti lea gieđahallan badjel čuođi sámediggeválggaid válgalogahallama ja válgabohtosa guoski váidaga.

    – AHR fas bágge Sámedikki dohkkehit 72 ii-sápmelačča ižas jienastuslohkui. Ná áitá Sámedikki legitimitehta sápmelaččaid ovddastanorgánan, cuiggoda Holmberg.

    Aslak Holmberg
    Foto: Piera Heaika Muotka / Sámiráđđi