Angrepet av løshund – havnet på sykehus

Onsdag skjedde det som Inga Porsanger (56) hadde fryktet, hun ble angrepet av en løshund mens hun gikk på ski. Dette førte til at hun knekte foten og havnet på sykehus.

Montasjebilde: Inga Porsanger og løshunder

ILLUSTRASJON OG MONTASJE: Inga Porsanger sier at hun opplevde det hele som et mareritt, og hun har lenge fryktet for at dette skulle skje.

Foto: Dan Robert Larsen/ Roger Manndal / NRK

– Jeg var ute og gikk på ski med de to hundene mine da vi plutselig ble angrepet fra en løshund bakfra. Dette førte til at jeg falt og fikk rotasjon i foten som førte til at den ble knekt, sier Porsanger.

Den uheldige kvinnen, som bor i Karasjok i Finnmark, er i skrivende stund på sykehuset i Hammerfest. Her har hun fått påvist et brudd i foten, og den er hovnet kraftig opp etter sammenstøtet.

Folk kan selv fange løshunder

Både i Karasjok og Kautokeino er det til tider store problemer med hunder som går løse i områder der folk bor eller ferdes.

Porsanger har lenge irritert seg over løshundplagen, men hun er mest bekymret for de minste.

– Mange barn er livredd hunder og de er også altfor små til å kunne verne seg dersom hundene angriper.

Inga Porsanger på Hammerfest sykehus

UHELDIG: Her er Inga Porsanger på sykehuset hvor hun nettopp har påført gipsen på den skadde foten.

Foto: Privat

Etter det heftige møtet med løshunden er hun forbannet over eieren, som luftet hunden sin mens han kjørte ved siden av i en bil.

– De som har hundene løse er egoister. De bryr seg ikke i det hele tatt om andre personer, så lenge de selv ikke trenger å lufte hunden sin.

Men løse hunder kan det nå bli en slutt på. Fra 1. april til 20. august er det båndtvang på hunder, og i denne perioden er det ikke lov å ha hunder løse blant folk.

I reglene går det også frem at privatpersoner kan fange hunden. Hunder som fanges inn skal stelles på forsvarlig måte og snarest leveres til politiet.

Dette kommer ikke Porsanger å gjøre, selv etter denne ulykken.

– Jeg kommer ikke til å fange noen hunder. Det er nemlig ikke min jobb.

Tar saken videre

Porsanger er selv er en flittig Duodji-utøver og har en butikk hvor hun selger sine håndkunster. Den knekte foten påfører henne nå økonomiske tap, og tapene kommer hun nå til å søke erstatning for.

– Jeg kommer til å anmelde denne saken og kommer til å kreve erstatning fra hundeeieren. Dette kan ikke tolereres, sier Porsanger.

Til slutt kommer hun med en påminnelse og oppfordring til alle andre hundeeiere.

– Det er vi hundeeiere som har ansvaret for våre hunder, sier Porsanger.