Normal

Hundespann angrepet av løshund

Hundespannet til Leif Herleiksplass som kjører Bergebyløpet ble angrepet av en løshund før Bonakas i Tana onsdag kveld. Kjøreren fra Varangerbotn måtte dermed sette ut en skadet hund.

Leif Herleiksplass inn mot sjekkpunkt Kirkenes

Leif Herleiksplass måtte sette ut en skadet hund som måtte sys etter å ha blitt angrepet av en løshund. Her er han fotografert på tur inn mot sjekkpunkt Kirkenes under Finnmarksløpet i 2014.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

– Herleiksplass kom kjørende nedover Tanaelva og ut fra bredden kom en setterlignende hund som sprang rett inn i spannet. Den kom seg bak i spannet og bet en av de bakerste hundene slik den måtte ha veterinærkontroll. En skadet hund måtte tas ut av spannet og sys sammen etter angrepet.

Roger Dahl.jpg

Roger Dahl er rennleder for Bergebyløpets 650 kilometer

Foto: Nyhetsspiller

Rennleder for Bergebyløpets 650 kilometer, Roger Dahl, sier det alltid vil få negative konsekvenser når en kjører må sette igjen en hund, særlig så tidlig i løpet.

– Spannet som sådan brydde seg ikke så mye om det som skjedde. Men når du får en skadet hund så tidlig i løpet så påvirker det totalen i spannet, sier Dahl som selv er en erfaren hundekjører.

– Uvanlig at hunder angriper

Jan Øystein Dervo i Bergebyløpet har selv kjørt både Finnmarksløpet og Bergebyløpet. Han kjenner ikke til at noen andre spann er blitt angrepet av løshunder.

– Vi møter på mange slags dyr under løp, men de blir stående eller trekker seg unna. Det er uvanlig med løshunder langs løypene, vanligvis er det folk med. Denne hunden kom fra tomme intet og kjørere så ikke noen mennesker i nærheten, sier Dervo.

– Da Herleiksplass skulle skille den fremmede hunden fra sin egen hund, sprang spannet videre og han måtte haike med spannet som kom bak. Etter en kilometer møtte han på sitt eget spann som hadde snudd da de oppdaget at føreren deres var borte.

Dervo forteller at det var en ubehagelig opplevelse for Herleiksplass. Men det går bra med både hund og fører. Hunden fikk en flenge i låret som måtte sys. Nå skal såret få lov til å gro, og den er sykemeldt i en periode før den igjen får kjøre løp, men om det blir Finnmarksløpet, vet ikke Dervo.