Hopp til innhold

– En så stor multikunstner må man minnes ofte

Onsdag åpnet en minneutstilling på Tromsø museum over multikunstneren Nils-Aslak Valkeapää - Áillohaš (1943-2001).

Created by InfoDispatcher

Se sak fra åpningen av minneutstillingen over Nils-Aslak Valkeapää – Áillohaš (1943-2001)

Utstillingen er produsert av Stiftelsen Lásságámmi i samarbeid med Davvi álbmogiid guovddáš/Senter for nordlige folk. De tok i 2012 initiativ til utstillingen. Nettutstillinga kom i stand som en en del av jubileumsåret 2013, da det var 70 år siden Valkeapää - Áillohaš ble født.

– Stor og viktig kunstner

Harald Gaski er styremedlem i Stiftelsen Lásságámmi.

– Han var en så stor og viktig kunstner at man må minne nye generasjoner om hvem han var og hva han gjorde, sånn at hans posisjon og betydning beholdes.

Áillohaš´ lange kunstneriske virke startet med joiken på slutten av 1960-tallet, og fortsatte med musikk, forfatterskap, visuelle kunstutrykk som illustrasjoner, malerier og skulptur, samt foto og film. Joiken var hans viktigste utgangspunkt, og hans billedkunst har et samisk preg som bl.a. sees i bruk av farger og symboler.

Som kunstner har han oppnådd stor anerkjennelse rundt om i verden, og mottatt høytstående priser for sin litterære og musikalske virksomhet. Han var et samfunnsmenneske som organiserte og inspirerte mange samiske kunstnere.

17 verk

I denne utstillinga møter vi Valkeapääs kunst i form av 17 verk, både abstrakte og figurative. Symboler fra runebommer spiller en vesentlig rolle i flere av motivene, som med slående klare farger formidler en røst fra Sápmi.

På åpningskvelden fikk tilhørerne høre et kåseri: "Govadas: poetiske joiketrommebilder" ved Harald Gaski, som er førsteamanuensis i samisk litteraturvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, samt et innslag med joik og poesi ved Ánte Mikkel Gaup og Harald Gaski.

Utstillinga vises på Tromsø Museum til og med 2. november.

Se sak fra åpningen ved å trykke på bildet øverst i saken.

Korte nyheter

 • Julevsábme Melodi Grand Prixas

  Idet ásaduvvá guoktalåkvuostasj Melodi Grand Prix junior finálla, mij la musihkkagilpos nuoramusájda gassko gávtse ja lågenanvihtta jage. Dá jage oassálassti låge máná ja nuora ietjasij lávloj, akta dajs la gålmmålåkgålmmå jagák Ingebjørg Ájluovtas.

  Gehtjas Ođđasat.

  KeyArt mgpjr midlertidig
 • Sámedikki boraspireseminára

  Sámediggi lea lágidan guovtti beaivásaš boraspireseminára Gardermoenis, disdaga ja gaskavahkku dán vahkkus.
  Seminárain háliidit nannet gelbbolašvuođa boraspirehálddašeamis ja boraspirepolitihkas sámi guovlluin.

  Guldal Veiagesáddagis mii bođii ovdan semináras.

 • "Skattekiste" - en utstilling, et tilbakeblikk som også peker fremover

  I år feirer De Samiske Samlinger i Karasjok 50 år, og i den forbindelse åpner Samisk senter for samtidskunst utstillingen "Skattekiste". Utstillingen er et tilbakeblikk, men peker også fremover.

  Se mer på Ođđasat.

  "Skattekiste" - en utstilling, et tilbakeblikk som også peker fremover